用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇派入MCS家長
樓主: pig-mama
go

有冇派入MCS家長 [複製鏈接]

bk friends 請上來報到, 分享吓
   0    0    0    0

點解 bk friends 冇囡囡派入maryknoll 咩? 咁靜嘅!?

原文章由 pig-mama 於 08-7-8 21:04 發表
bk friends 請上來報到, 分享吓

恭喜恭喜!
咁好大機會係自行時已收, 叻囡!
係呀, 聽講佢地班女仔D英文程度唔錯, 小學都算輕鬆, 都係靠小朋友自己努力, 你囡應該ok嘅, 唔好咁大壓力啦.
咁日後大家互相關照啦.

你有冇 friend's 囡囡現讀緊Maryknoll P.6?

原文章由 annawong323 於 08-7-9 00:04 發表

我o地由大埔跨網去九龍城, 囡囡自行入到Maryknoll, 開心o左一陣, 返到屋企就開始擔心囡囡追唔上, 因囡囡讀中文小學. 而家周圍搵人補習, 未開學已經有壓力!不過, 始終係開心囡囡入到一間好學校 ...

Hi bluediamond,

我囡只係一位普普通通嘅學生, 是資優生, 更不是考頭幾名, 只是各樣嘅表現都比較平均!

但我不明白為何你"聽聞"收外校小朋友是來自"中文小學"??? 但我囡是就讀英文小學的.  

真的是會把"原校生"集中在某些班嗎? 那不是說"外校生"會很難與"原校生"互相認識和溝通?

Hi bluediamond,

已答你啦, 睇PM啦!

估唔到有一位咁'另類'嘅家長在這發表 '個人言論' 後, MCS嘅家長及正義嘅bk 朋友終於出嚟啦!

B-Li-Bra-La, 老實講, 我囡都是讀英文小學而考入來的, 英文程度尚算OK, 但我從不需要為她揾英文補習老師! 說真, 我真的不擔心她會墊底. 讀書都是靠她自已嘅能力, 也不一定是資優生才能讀名校!

以我所知, 今年升回很多P.6舊生上中學部, 連一些成績不是太理想和最初沒有'把握'嘅學生最後也能升上, 學生和家長當然開心, 即是說, 一間好學校, 是會給機會學生的.

而你所說的: "它們的直屬小學的學生是非常資優" ~  因為現實中也有一些不能原校升上, 那又是否她們在你心目中也是"非常資優"的學生? 那就見人見智.

你位千金現在是P.5嗎? 如你認為你囡也是"非常資優的學生", 你不應該"為明年又到呢個時刻緊張了"! 對嗎? 莫非她不是你心目中的"非常資優的學生? 或怕"可能是墊底"的一個? 又或是怕她不夠"高傲"? 甚至怕沒有"父母渣靚車送她返校"?

其實我囡讀的小學也是一所名校. '名校' ~ 那又如何!?

她也有很多富貴同學, 當中也有些家長是'有頭有臉'的生意人, 家住幾千呎, 亦有很多靚車排長龍在學校門口等接放學, 年年都出外旅行......, 咁又點.

但只要父母懂得教導小朋友正確嘅人生/價值觀, 小朋友又點會變得"高傲"? "名牌"嘅嘢都係父母俾機會她們的小朋友提早'虛榮'!
我囡與她班'富貴同學'都能相處得非常愉快, 就算升中後不能繼續做同校同學, 她們都會msn俾大家, 話要努力加油!

在註冊當日, 眼見在場有些家長都是很樸素的, 她們的女兒也很温沌及活潑, 不特別見得"大部份都很高傲", 而我所識朋友們的所有囡囡, 正在中學及小學部就讀, 相信也不是你形容的那個'圈子'吧!

不如你放鬆D, 試下"外面的中學就讀", 那不是更適合???

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-10 00:07 發表
我覺得如果妳們是在外面的小學就讀, 並不適合選入MCS讀中學, 因為它們的直屬小學的學生是非常資優, 而且英文程度比起外面的小學是高人一級, 當妳們的女兒入到MCS中學有可能是墊底的, 又何必一定要讀名校呢? 最緊要是 ...

hi annawong323,

冇錯, 我們作為父母的, 只是希望小朋友能在愉快中學習和成長.
能夠入讀一所充滿讀書氣氛嘅校園, 當然是錦上添花.

但'家教'才是她們成長的原動力.

校園生活是她們人生必經之路, 漫漫長路, 將來就要她們靠自己了.  

所以大家真的要努力努力!

原文章由 annawong323 於 08-7-12 15:14 發表

--------------------------------------------------------------Pig-mama:

真係英雄所見略同, 希望我囡囡可以同你囡田囡做喧個朋友, 一齊努力!!!

B-Li-Bra-La,

我發覺你開始語無倫次啦.

其實, 你如果想你囡入MCS, 到自行收生時入form啦, 收唔收你囡又係另一回事. 唔好响度up得就up, please!

你睇下你, 每位bk friends都唔係好認同你嘅回應, 你嘅言論好偏激吓. 你成日用你自己"個人"嘅諗法去評論人. 又話人:根本佢哋的子女由幼稚園開始都不是讀名校...... 你又知人幾多嘢呀??? 如果我話我囡係, 咁又點? 你唔好用有色眼鏡睇人, 相反, 你而家咁樣, 咪弄巧成拙!

除了你, 呢度每位bk friends所回應嘅都係正面嘅, 點解呢? 你係咪要認真諗諗自己出現什麽問題呀?

各位親愛的bk friends們,

其實 ZZdaphne 已一語道破, B-Li-Bra-La 只係"怕其他學校的資優同佢個女競爭,佢個女無左個位。"

"父母一定會給最好的比自己仔女" ~~ 希望不是物質, 更不是錯誤嘅信訊, 而是修養和寬宏大量.

其實佢都夠"資優", 但小朋友是冇罪嘅, 真係唔想"有其母,必有其女".

睇佢跟本都唔了解呢間學校, 唔洗响度講咁多.  
‹ 上一主題|下一主題