用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 由於係呈分試,特別多媽咪問考成點???
go

由於係呈分試,特別多媽咪問考成點??? [複製鏈接]

呈一已經考完,也陸續知到晒各科成績,身邊特別多關心的媽咪們走來問考成點?!連一些過去五年只交談過一兩次的家長也走來關心問問!!!有點兒吃不消.還有呈二和呈三,點面對好呢?!

請問你們有遇過同類或更難應接的情況嗎?
過去有經驗的媽咪們,有拆解方法相贈嗎?
還是覺得大方DD,任佢哋問個夠呀?

thx.thx.

Yanamami  避走  發表於 15-6-15 20:40
   2    0    0    0

其實,我十分不明白知道人哋成績嚟做咩喎???!!!又不能提升自己孩子的成績.
再且,孩子盡了力就算吧!無謂比壓力他.
如果想名次好D,不如實際DD,打好基礎的實力,咪嚟得更好嗎?!

係呀!有D媽咪問到你自行揀邊間,當知道不是她的競爭者就很開心,但是我的孩子只是整個香港中的...其中一間小學中的...一名學生,少我一位競爭對手又如何呢?!其他小學大把同我孩子同類型的小學生,成績也會是與你的孩子相約,他們自行揀的咪又係同你一樣嗰間.是問,你自行的優勢還存在嗎?!

little_yolky 發表於 15-6-16 17:16
你真係有所不知。因為呈分唔係單止個分, 如果一班20+人既小班, 家長努力D, 問到叻同學既成績, 咁佢哋就大概 ...

我都認為學校透明度唔高會累死家長,要家長們靠估去作選校準備,其實小五後的暑假好好用,可以準備下年度自行選校之前期功夫,但學校又唔講呈一之呈分試名次,在沒有基礎數據底下怎樣找到合適的中學呢?!其實,學校係為咗咩而唔肯講呢?真係諗極都諗唔明???

Band5 發表於 15-6-16 22:49
我估競爭激烈嘅學校啲家長比較唔願意同人講成績同選擇。

阿仔間學校就冇乜所謂,每次對卷後,佢攞幾多分連 ...

好有參考價值的分享,有好多地方都提點我怎處理,感激萬分,謝謝!

kikiboy 發表於 15-6-17 23:07
我嗰d仲衰,我同小朋友一齊時唔會問,我唔在場先問小多友幾多分

好怕遇著這些家長,小孩子簡單純真容易問到嘢!

‹ 上一主題|下一主題