用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求助!沙田區或九龍城區轉校,邊間收插班生? ...
go

求助!沙田區或九龍城區轉校,邊間收插班生? [複製鏈接]

我有個朋友佢是回流學生,2014年先由大陸翻香港讀中三,佢系大陸成績都ok,學校級排名21/579,但是翻來香港好多band1學校都唔收系大陸讀書既學生,最後佢唯有去佐間band2尾既學校,佢想考大學,但是佢依家讀緊既中學英文教既野同出卷都好淺,入大學既人奕唔多,所以佢想下一學年(讀中四)轉校,睇下可唔可以入band1。依家佢系間學校讀緊精英班,班排名2/40,我想問問佢有沒機會轉到其他學校?同埋有邊間學校收插班生呢?我覺得好多新移民同回流學生翻香港讀書都好難入band1啊
   0    0    0    0

回覆 brother4 的帖子

問題就是佢家庭條件沒辦法俾區讀直資/私立

回覆 MariaTsui 的帖子

區之前系黃鳳亭面試做英文卷時話覺得好簡單,其他科目區系大陸亦已經學過曬,依家系果間學校學得好輕鬆,但是可惜去黃鳳亭面試果日病左,加上空調直吹住區,就差d暈,沒得繼續考完個去學試,學校唔收,唔知出面d band1英文考試試卷程度是點呢

回覆 brother4 的帖子

唔知香島中學好唔好呢?

回覆 MariaTsui 的帖子

thx!!!咁個中文班有沒band2頭水平啊?
‹ 上一主題|下一主題