用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求助!沙田區或九龍城區轉校,邊間收插班生? ...
go

求助!沙田區或九龍城區轉校,邊間收插班生? [複製鏈接]

我有個朋友佢是回流學生,2014年先由大陸翻香港讀中三,佢系大陸成績都ok,學校級排名21/579,但是翻來香港好多band1學校都唔收系大陸讀書既學生,最後佢唯有去佐間band2尾既學校,佢想考大學,但是佢依家讀緊既中學英文教既野同出卷都好淺,入大學既人奕唔多,所以佢想下一學年(讀中四)轉校,睇下可唔可以入band1。依家佢系間學校讀緊精英班,班排名2/40,我想問問佢有沒機會轉到其他學校?同埋有邊間學校收插班生呢?我覺得好多新移民同回流學生翻香港讀書都好難入band1啊
   0    0    0    0

回覆:求助!沙田區或九龍城區轉校,邊間收插班生?

間間都試下包括直資/私間,真實列子是band 2中年年考第一,年年去叩門,叩到中四佢灰心不再叩門,祝好運

回覆 brother4 的帖子

問題就是佢家庭條件沒辦法俾區讀直資/私立

或者考慮band 2頭中學現佢地好進取,想轉英中。。。(原來是中文中學的王少清也升格為英中)

B2尾的學校學生要升上B1中學,真的有點難道,樓主都識講英文卷淺,另要考慮是F1至F3的其他科目是用什麼語言的教科書,最基本Maths,Science,LS用英文,還是中文,如果是中文教,F4如何適應用英文教,考入學試有無把握,或者考慮插班重讀F3,或嘗試考B2頭的學校插班。

回覆 MariaTsui 的帖子

區之前系黃鳳亭面試做英文卷時話覺得好簡單,其他科目區系大陸亦已經學過曬,依家系果間學校學得好輕鬆,但是可惜去黃鳳亭面試果日病左,加上空調直吹住區,就差d暈,沒得繼續考完個去學試,學校唔收,唔知出面d band1英文考試試卷程度是點呢

唔知香島中學好唔好呢?

中四至六級每年的學費為$9130, 其實,香島,培僑,漢華和福建等傳統親中學校的校風都可以,也都主要收B1C至B2A生。

引用:回覆+MariaTsui+的帖子 區之前系黃鳳亭面

原帖由 jasmine98 於 15-04-19 發表

區之前系黃鳳亭面試做英文卷時話覺得好簡單,其他科目區系大陸亦已經學過曬,依家 ...
其實最重要是否適應教學語言,因為傳统B1英中是全英。

我對黃鳳亭不熟悉,不清楚是那個banding,是B1嗎?

引用:回覆+brother4+的帖子 唔知香島中學好唔好

唔知香島中學好唔好呢?
香島要九龍塘正校為佳,可以一試可否考插班,但只有英文班是B1尾,中文班就不是B1,如正校跟不上,會勸籲轉往將軍澳香島。

thx!!!咁個中文班有沒band2頭水平啊?

馮黃鳳亭是band 2,黃鳳翎是band 3,樓主講邊間? 老實講,揾英中除非佢非常叻,學校有信心會拉高入u 率,否則唔可能會收。香島佢肯收都係一個唔錯嘅選擇。

回覆 jasmine98 的帖子

重點係佢自己係咩水平。夠叻嘅,緊係會安排英文班啦,但未夠班嘅就。。。另一個要考慮,通常未必科科有英文班。

Band 1 全英,hk 讀書嘅都未必追到,何況內地?除非佢內地學校英文水準好得。Band 1 學校一定揀非常叻嘅學生,唔理你來自哪兒,只要有潛質拉高入u 率就ok. 英文底唔好好蝕底。

回覆:jasmine98 的帖子

如果佢英文水平不錯,年建議佢去考IELTS/SSAT 英文試去証明自己的水平,咁樣去考band 1 英中應該會另眼相看!

引用:我有個朋友佢是回流學生,2014年先由大陸翻

我有個朋友佢是回流學生,2014年先由大陸翻香港讀中三,佢系大陸成績都ok,學校級排名21/579,但是翻來香港 ...
九龍塘香島 和 勞校 应該適合亦最可能有位

‹ 上一主題|下一主題