用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區家長一齊入來傾下大計 :)
go

91區家長一齊入來傾下大計 :) [複製鏈接]

第一意願選呂小既人實在太多, 真係要靠運氣

如果選了其他小學做首選(例如胡上),如果落敗既, 次選填了 2 間呂小/培基咁機會咪更加已微乎其微, 可能會去到5以後意願了.......

胡下有 111個學位.
2010年轉全日搬往舊沙角小學地址

上個月去"主風"參觀, 校舍確舊左d;
但老師好nice招待我地d家長及講解學校,
學校好著重英語課目, 有2位外籍及10多位英文老師

阿囡好多同學仔第一輪填左"胡上, 主風" 都入吾到(我都入吾到胡上)....唉~~呂小更加機會微, now真係有d吾知點

胡上升中多派咩中學??
主風係聖公會(升中派聖公會曾肇添係咪易d)....

我都住沙中一帶,
主風係我首三選之一,附近家長話都幾難入, 因為近火車站以佢為首....我都考慮佢校舍太舊資源不足.

沙循, 蕭漢森..會吾會好過梁鉅鏐呢???
梁鉅鏐有 120個學位留統一, 咩原因???

我第一輪填左"胡上", 而且早前寄了profile去了胡上.
但而家覺得"主風"近我家多D小朋友返學吾使咁辛苦, 師資亦好, 只欠校舍舊....

各位比d意見我, 是否應該甲乙一填返"胡上"?

原文章由 kkwan404 於 08-1-22 18:42 發表
Addy,

乜喺呢個stage 可以send profile 俾學校o既咩(我都係好想胡一), 我仲以為要等6月公佈派位後先用潻, 唔知可唔可以send 個format 嚟參考吓呀? tks. ...

我搏佢睇既ja....但都無聲氣
好多人6月搞珠後派吾到理想學校先親自去叩門, 其實一樣(不過我過分緊張, 所以寄左去先囉, 如果6月時囡囡派吾到我一樣要去叩門)
我無用什麼format只係簡單寫信介紹囡囡日常生活.

原文章由 babykoala 於 08-1-23 15:13 發表
我都係煩緊,如果甲二,乙二都揀胡上,甲三乙三都揀梁鉅鏐會唔會易中啲,但其實我唔識梁鉅鏐,都唔知好唔好?

胡上係咪好多功課?其實胡上比較近屋企,不過我唔想太多功課,放第二係咪機會好微?

崇真又點呢?有無人知?除咗舊 ...

聽其他家長講"胡上"確係好多功課, 話每日最少花3句鐘以上....

原文章由 naughtyboyma 於 08-1-23 16:25 發表

請問是否每天都咁多呢?是否高年班呀?

我樓下個c9 話佢隔離小朋友讀胡下, 晚上10:00後仲鬧緊個仔未做完功課

^oo^,
培基你放乙2我想叩到門機會極微囉.
一般好學校用得上叩門既都是第一輪選佢, 統一首志又排佢....
我心中"培基, 呂小, 胡上, 朱正賢"都係91區一線小學
"主風, 蕭漢森, 沙循, 田家炳" 係第二線.
所以如果乙一二都填大熱, 基本乙二吾使諗....因為乙一好學校學位都已經吾夠分第一志, 何來可以乙二有機會呢...

蕭漢森升中派位不俗的,
但不知主風, 主風升中派位如何....大家有無資料??

原文章由 little_kiki 於 08-1-24 13:59 發表
在這看,原來梁鉅膠在首輪收生已有75名學生,剩位多不是因為沒有人選,而是小一開班數目多而已.

http://www.hkoceanshores.net/osblog/p1.php

主風沒有公佈過升英中派位的資料,網上追查不到.有沒有家長問到其他人呢? ...

little_kiki:
佢應該吾係已收足了75名學生, 係佢第一輪有75個位比自行申請, 而家統計出來剩位 120 個位比統一(有其他ma ma話佢今年可能開 5班有 150人)....

原文章由 natnat_tsang 於 08-1-24 16:40 發表
我左右隔離好多讀胡上,聽佢哋D媽咪講7,8樣功課閒閒地(不過係連埋Correction, 如果無錯咪唔使改囉). 星期六就要full day 溫書同做功課..我個囡讀嘉德麗,根據紀錄,呢間幼稚園有好多學生入胡上,所以佢哋K3 d 課程同功 ...

我都聽人講胡上收好多嘉德麗.
我囡幼稚園都算多功課, 每天一編中文大字走吾甩基本2樣以上, 星期五有 4 樣以上....所以如果去胡上都有d心理上打了底. 佢地返k3開始miss已經話會比d壓力佢地吾再似k2前玩玩下....

其實我最心儀當然係呂一啦, 但又怕自己教吾掂, 所以無入表....我乙二打算填"主風", 囡囡同學仔個媽咪話佢lee幾年後退左, 但今年佢第一輪都收足60位呀, 所以競爭都有番咁上0下.

超緊張呀......我都做左幾份 profile, 希望吾使用到啦
一呂newspaper 公布左只收自行/統一都首選佢既叩門生.
‹ 上一主題|下一主題