用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算小學讀sfa既話....幼稚園應該選邊一間or邊類型呢? ...
go

打算小學讀sfa既話....幼稚園應該選邊一間or邊類型呢? [複製鏈接]

大家好, 如果小學打算比囡囡讀sfa既話....幼稚園應該選邊間or邊類型較為合適呢?? 謝.

2    0    0    0

sfa好似都好難入0家. 去返小一選校0個邊..勁多人apply.
我囡係08nov bb....今年in出年k1, in左sc...但當日表現唔好, 我估都唔會收了. 心態係....今年冇咩心儀學校收佢唔緊要, 我出年再來過吧.
coming dec比佢去黃埔德寶讀n班(國際)班, 之後應點行呢...大家有冇意見可比到我呢. thanks

我一定要加油, 努力比囡囡入讀呢一間學校...,希望佢有好既老師好既學習環境, 依家就係要舖排一下條路點樣行, 唔想走錯路.

原帖由 小曳人 於 10-11-18 10:44 發表

仲有~ 據說佢地幫資優嘅做得唔錯, 辦咗好多年~

我囡係08novbb, kv今年講到明, 08oct31後出世既bb唔accept報名, 所以我地簡唔到呢間, 可以做既一係就出年再來過. 仲有咩idea呢.

遲左. 報唔到km呀......cannan最早..之後km最早..miss左...只報到sc, 又一村, 靈糧堂0個d....來緊仲有st.n等interview.....12月又打算報埋協恩.....11月所有既星期六全部都係面試日.
見住囡囡每次面試都一次比一次進步, 我好開心, 2歲人仔, 真係一d都唔簡單, 依家好多小朋友競爭, 有時in得好唔等於一定收, 不過過程入面我見到囡囡進步同埋長大左係令我覺得最感動既地方.

原帖由 小曳人 於 10-11-18 10:51 發表

咁你有無報KM呀?

有d媽媽可花好多時間去study一間學校好唔好, 不過我自問真係花唔起咁多時間, 返工放工好多野忙, 所以....study過下佢既background同睇過其他人既comments之後, 我就決定囡囡去sfa讀.
女拔德望係名校, 不過我地唔係咩富貴人家, 呢d講真..我讀唔起啊....sfa, 何守仁等小學感覺比較踏實...所以會朝住呢個方向走啊.

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 11:16 發表

其實點解一定要入sfa?

kv今年無望了, 因佢截08oct bb.....如果真係想入kv, 相信要出年再來過了..
08細b有人話今年唔得就再選擇做大b, 但我又見bk有人講, 有d學校唔傾向收大b....咁即係點呢...細又太細..大又唔收.....
其實想問下大家, 如明年真係再比囡囡去做大b. 係唔係仍可報2013既k1呢.

原帖由 w_y 於 10-11-18 11:41 發表
我覺得 SFA 係好特別的一間學校, 應該話唔係我地去調適以望考入, 而係你覺得小朋友在傳統學習上有特別優勢, 谷得又讀得, 咁先好去考. 唔好咁快為一棵樹放棄/冷待成個森林.

讀邊間, 唔使諗, KV, 再加平日谷谷谷~~~ ...

你好..咁你囡囡依家讀緊邊間n班呀.

原帖由 Mabello6 於 10-11-18 11:47 發表

我囡都係08novbb, 但大家遺忘了SFA都收STAFFORD學生, 雖然比例上小得1X個, 不過他們是小班教學, 共兩班K3.

sorry, 原來我打錯左何守仁, 我知道係叫陳守仁呀....
依家開始會多留意小學既info呀.
大家所講既好唔同係邊方面呢??

請問boxhill係邊班呢. ^^

原帖由 Mabello6 於 10-11-18 12:56 發表

囡囡JAN 2011 讀BOXHILL n班

讀書讀到變機械人真好可怕, 家長想小朋友讀書讀得開心. 但又希望佢學到既野唔比其他人少, 有時真好難取捨.

原帖由 mosibaby 於 10-11-18 13:10 發表

好正!

呢d正正就係我要擔心既野! 所以sfa我諗都唔敢諗!

omg.....學之園我都冇報到.....missed.

間間學校都想收又叻又乖既學生, 間間都EXPECT小朋友未開始返學就已識英文.........
囡囡12月開始會返N班了, 0個間亦係全英文既幼稚園來, 希望對佢第時有幫助.
所以我話好矛盾, 我當然想囡囡讀書讀得開心又冇太大壓力, 但係當你選擇太FREE既幼稚園SCHOOL LIFE比佢, 又怕CONNECT唔到P1既環境, 所以真好難取捨.

原帖由 Jimmie 於 10-11-18 16:45 發表
我都想囡囡小學時可以讀陳X仁,正如樓主話齋,太名既學校都驚自己應付唔到... 所以都係揀D直資OR津貼小學。
但我知陳X守好注重英文,但我又唔想放棄囡囡而家讀緊果間幼兒院,因為老師好有愛心同埋學校以生命教育為主,在現今呢 ...
‹ 上一主題|下一主題