用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算小學讀sfa既話....幼稚園應該選邊一間or邊類型呢? ...
go

打算小學讀sfa既話....幼稚園應該選邊一間or邊類型呢? [複製鏈接]

大家好, 如果小學打算比囡囡讀sfa既話....幼稚園應該選邊間or邊類型較為合適呢?? 謝.

2    0    0    0

原帖由 klm402 於 10-11-18 10:14 發表
大家好, 如果小學打算比囡囡讀sfa既話....幼稚園應該選邊間or邊類型較為合適呢?? 謝.

一定係kv

醒目開學勳章

Definitely Kentville

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 10:26 發表

一定係kv

KV!
KM都得~
恐龍家

點解KV呀?SFA唔係津校咩?SFA好嚴既咩?

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 10:36 發表
點解KV呀?SFA唔係津校咩?SFA好嚴既咩?

聖方濟各英文小學 係私立學校
出名谷, 多測試 考試

sfa好似都好難入0家. 去返小一選校0個邊..勁多人apply.
我囡係08nov bb....今年in出年k1, in左sc...但當日表現唔好, 我估都唔會收了. 心態係....今年冇咩心儀學校收佢唔緊要, 我出年再來過吧.
coming dec比佢去黃埔德寶讀n班(國際)班, 之後應點行呢...大家有冇意見可比到我呢. thanks

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 10:40 發表

出名谷, 多測試 考試

仲有~ 據說佢地幫資優嘅做得唔錯, 辦咗好多年~
恐龍家

其實以上幾位講既都十分正確,樓主嘗試多了解SFA整體既教學模式,而今屆既小一就收左好多KV學生,d KV小朋友 catch-up SFA既課程快過其他好多!

我一定要加油, 努力比囡囡入讀呢一間學校...,希望佢有好既老師好既學習環境, 依家就係要舖排一下條路點樣行, 唔想走錯路.

原帖由 小曳人 於 10-11-18 10:44 發表

仲有~ 據說佢地幫資優嘅做得唔錯, 辦咗好多年~

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 10:40 發表

出名谷, 多測試 考試

攪錯左SFCS!o甘SFCS係咪英小呢?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我囡係08novbb, kv今年講到明, 08oct31後出世既bb唔accept報名, 所以我地簡唔到呢間, 可以做既一係就出年再來過. 仲有咩idea呢.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 klm402 於 10-11-18 10:49 發表
我囡係08novbb, kv今年講到明, 08oct31後出世既bb唔accept報名, 所以我地簡唔到呢間, 可以做既一係就出年再來過. 仲有咩idea呢.

咁你有無報KM呀?
恐龍家

原帖由 klm402 於 10-11-18 10:43 發表
sfa好似都好難入0家. 去返小一選校0個邊..勁多人apply.
我囡係08nov bb....今年in出年k1, in左sc...但當日表現唔好, 我估都唔會收了. 心態係....今年冇咩心儀學校收佢唔緊要, 我出年再來過吧.
coming dec比佢去黃埔 ...

其實點解一定要入sfa?

醒目開學勳章

SFCS is not 英小, should be 中小.

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-18 10:47 發表

攪錯左SFCS!o甘SFCS係咪英小呢?

遲左. 報唔到km呀......cannan最早..之後km最早..miss左...只報到sc, 又一村, 靈糧堂0個d....來緊仲有st.n等interview.....12月又打算報埋協恩.....11月所有既星期六全部都係面試日.
見住囡囡每次面試都一次比一次進步, 我好開心, 2歲人仔, 真係一d都唔簡單, 依家好多小朋友競爭, 有時in得好唔等於一定收, 不過過程入面我見到囡囡進步同埋長大左係令我覺得最感動既地方.

原帖由 小曳人 於 10-11-18 10:51 發表

咁你有無報KM呀?

讀KV 係學到比其他幼稚園更深的課程, 但都要睇個小朋友吸唔吸收.

我覺得, 要自己比好多課外野個小朋友才易D考到SFA.

SFA 好大程度都係考學術. 把握3年的幼稚園課餘時間好好裝備吧.

純粹個人意見.

我覺得 SFA 係好特別的一間學校, 應該話唔係我地去調適以望考入, 而係你覺得小朋友在傳統學習上有特別優勢, 谷得又讀得, 咁先好去考. 唔好咁快為一棵樹放棄/冷待成個森林.

讀邊間, 唔使諗, KV, 再加平日谷谷谷~~~

有d媽媽可花好多時間去study一間學校好唔好, 不過我自問真係花唔起咁多時間, 返工放工好多野忙, 所以....study過下佢既background同睇過其他人既comments之後, 我就決定囡囡去sfa讀.
女拔德望係名校, 不過我地唔係咩富貴人家, 呢d講真..我讀唔起啊....sfa, 何守仁等小學感覺比較踏實...所以會朝住呢個方向走啊.

原帖由 NICOLE123 於 10-11-18 11:16 發表

其實點解一定要入sfa?

你仲有三年時間.
如果你無時間, 更加唔好諗 SFA.
‹ 上一主題|下一主題