用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 嘉諾撒聖心
樓主: joebabb_bobo1
go

學之園 vs 嘉諾撒聖心   [複製鏈接]

回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

無論你讀邊間K,小朋友做功課時,家長都要跟進。如果兩間讀晒,你和小朋友的精神上可以應付得來嗎? 你們要考慮清楚。

回覆:sunnygirl 的帖子

sunnygirl

回覆:joebabb_bobo1 的帖子

樓主:唔洗太擔心,我相信好多家長都support你。SH課程雖然不太深,但功課質素要求很高,到NC班下學期有些口頭功課,要求小朋友自己告訴家長,唔會有memo,如果欠交,最後老師先會寫memo通知你。

回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

但我在學校做義工時,曾聽老師講有小朋友返學時經常情緒不穩,原來係家長⋯⋯唉,希望你明白

引用:Quote:oooasis+發表於+12-7-11+17:07+一定

原帖由 joebabb_bobo1 於 12-07-11 發表
我都估唔到佢咁LIKE LH.
可能情意結.  佢本身英文寫/睇都幾OKAY, 但因為較內向, 所以講/聽都唔係話好好.  ...
既然係性格內向,其實係要訓練個人自信而已。外國人不會介意對方oral有任何grammar mistake。其實樓主要考慮清楚邊間學校可以幫你女兒性格有正向發展。即使小朋友成績很好,但因性格問題令interview失準,結果就錯失機會。

引用:回復+sheffield+的帖子 LH近幾年銳意改革

原帖由 jeremyphlam 於 12-07-12 發表
回復 sheffield 的帖子

LH近幾年銳意改革,勁谷學生,連星期六都要上堂,希望擠身入名校之列。是否好事, ...
谷成咁? 但LH畢業生多數去新型直資學校,除非佢改變教學模式,好似KV傳統學校類型,否則谷極都⋯

引用:Quote:marwai_1030+發表於+12-7-12+16:15+

原帖由 jeremyphlam 於 12-07-12 發表
谷都要啱方法,KV叫谷,每日都係三樣功課,大半個鐘搞掂去玩。LH K2連閱讀理解都玩埋,星期六嗰個啟迪班又 ...
絕對同意

引用:Quote:原帖由+hayley1328+於+12-07-12+發表

原帖由 sarubuta 於 12-07-12 發表
唔明,SH 幼稚園唔係報了就有得in?
唯一的情況係-->遲到! 未能交form咁咪冇得in law!

‹ 上一主題|下一主題