用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 讀崇真會唔會好辛苦?
go

讀崇真會唔會好辛苦? [複製鏈接]

原文章由 QQ_Monster 於 08-7-21 10:50 發表
請問崇真多唔多功課? 我知佢課餘還有d英語班可以上, 如果上埋這些班個小朋友會唔會好辛苦呢? 有冇媽咪可以分享下? thanks.

k1上學期隔日做功課,都係聯線塗顏色等,下學期則每日都有寫字功課,fri仲會有4,5樣功課
上英文班辛唔辛苦都係睇一個個小朋友的情況,我個仔就好鐘意上英文班,一d都唔攰,仲學到好多英文,佢依家自己玩玩下唔覺意都會講左英文句子,全部都係响課後英文班學的,因為我地無乜教佢英文,屋企人都係講廣東話
不過我就知有d小朋友真係攰,或適應唔到,無參加課後班的

原文章由 QQ_Monster 於 08-7-23 10:32 發表
多謝你地回覆. 但 K1下學期已開始學寫字啦 唔係應該K2先開始寫字嗎, 我個仔係細仔, 如果K1下學期開始寫字, 我真係驚佢應付唔到喎

我個仔都係我捉實佢隻手一齊寫的,班主任話只係俾佢地試下寫,唔使k2咁難適應,佢地寫唔到一d都唔出奇,老師話除左同佢一齊寫,仲可以點些dot成虛線給他們,總之不要嚇怕他們便成

原文章由 goofy_bb 於 08-7-29 11:43 發表
祟真是否一條龍上小學同中學? 幼園難入嗎?

升崇真小學係要考試,但多數會收番,除非小朋友响幼稚園時好有問題啦,直資基督教崇真中學都一樣,多數會收番
前幾年差不多去考幼稚園的都會收,來者不拒,但由舊年開始聽聞都有D落選唔收勒,可能開始多人報讀,最好盡早申請,先到先得
‹ 上一主題|下一主題