用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 讀崇真會唔會好辛苦?
go

讀崇真會唔會好辛苦? [複製鏈接]

請問崇真多唔多功課? 我知佢課餘還有d英語班可以上, 如果上埋這些班個小朋友會唔會好辛苦呢? 有冇媽咪可以分享下? thanks.
   0    0    0    0

原文章由 QQ_Monster 於 08-7-21 10:50 發表
請問崇真多唔多功課? 我知佢課餘還有d英語班可以上, 如果上埋這些班個小朋友會唔會好辛苦呢? 有冇媽咪可以分享下? thanks.

k1上學期隔日做功課,都係聯線塗顏色等,下學期則每日都有寫字功課,fri仲會有4,5樣功課
上英文班辛唔辛苦都係睇一個個小朋友的情況,我個仔就好鐘意上英文班,一d都唔攰,仲學到好多英文,佢依家自己玩玩下唔覺意都會講左英文句子,全部都係响課後英文班學的,因為我地無乜教佢英文,屋企人都係講廣東話
不過我就知有d小朋友真係攰,或適應唔到,無參加課後班的

原文章由 QQ_Monster 於 08-7-21 10:50 發表

wkday適中,wkend算多。但最多係on & off搵資料。
我地無上英文班,唔辛苦

我想請問寫字功課D字會否很難,因為我女是轉校生,Kl時沒有功課,所以寫字很差,唔知K2會否應付唔到?
原文章由 catfish2008 於 08-7-21 21:30 發表

k1上學期隔日做功課,都係聯線塗顏色等,下學期則每日都有寫字功課,fri仲會有4,5樣功課
上英文班辛唔辛苦都係睇一個個小朋友的情況,我個仔就好鐘意上英文班,一d都唔攰,仲學到好多英文,佢依家自己玩玩下唔覺意都會講左 ...

多謝你地回覆. 但 K1下學期已開始學寫字啦 唔係應該K2先開始寫字嗎, 我個仔係細仔, 如果K1下學期開始寫字, 我真係驚佢應付唔到喎

原文章由 QQ_Monster 於 08-7-23 10:32 發表
多謝你地回覆. 但 K1下學期已開始學寫字啦 唔係應該K2先開始寫字嗎, 我個仔係細仔, 如果K1下學期開始寫字, 我真係驚佢應付唔到喎

我個仔都係我捉實佢隻手一齊寫的,班主任話只係俾佢地試下寫,唔使k2咁難適應,佢地寫唔到一d都唔出奇,老師話除左同佢一齊寫,仲可以點些dot成虛線給他們,總之不要嚇怕他們便成

祟真是否一條龍上小學同中學? 幼園難入嗎?

原文章由 goofy_bb 於 08-7-29 11:43 發表
祟真是否一條龍上小學同中學? 幼園難入嗎?

升崇真小學係要考試,但多數會收番,除非小朋友响幼稚園時好有問題啦,直資基督教崇真中學都一樣,多數會收番
前幾年差不多去考幼稚園的都會收,來者不拒,但由舊年開始聽聞都有D落選唔收勒,可能開始多人報讀,最好盡早申請,先到先得

2009-2010 年度各部幼兒班招生日期:由 2008 年 8 月 16 日開始接受申請報名,額滿即止。

有家長知道額滿了嗎?
[http://www.snugglepie.com]

我都交咗表但到現在都無消息幾時in喎....
唔知幾時才有消息呢?

第一批應該在10月9日 INTERVIEW

係, 無錯, 我今 日接到信,我仔仔就係第一批喇,10月9號,下午5點半, 死火,我要返工,未知點算, 點解5唔係星期6見架,好多間都係星期6架~

係ar...我尋日都收到信....
10月9日,5:30pm開始,10月11日有open day
原帖由 wai406 於 08-9-24 17:21 發表
第一批應該在10月9日 INTERVIEW

原帖由 fc1668 於 08-9-25 22:51 發表
係, 無錯, 我今 日接到信,我仔仔就係第一批喇,10月9號,下午5點半, 死火,我要返工,未知點算, 點解5唔係星期6見架,好多間都係星期6架~

咁又唔一定, st. cat/ kentville 呢d 都響平日見呀! 仲要返工時間添..除非你咁o岩佢排到你星期六見呀咋...tt 係好鍾意5:00pm 後去interview/ 見家長, 相對o黎講老c 成日要咁ot 都幾係呀, 一年4次評估見家長, 老c ot 都唔少, 因為有d 家長不便請全日, 早走少少都可以interview 到掛.

tt 基本想係睇o下個小朋友, 無乜特別問題會問, 有時都只係問你叫咩名之類呀咋.  其中一位家長帶去面試都可以, 因為面試唔係睇家長齊唔齊人呀! 唔同出面名校.

tt 雖然一條龍視乎你會唔會繼續比錢讀上去.  到揀小學/ 中學時, 要睇埋小朋友個別性格去選校, 又唔同晒呀啦.  當然有一條龍做backup 係好事.

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

另外, tt 都叫做唔算深, 亦唔算淺o既學校, 以小女讀時, k2 下學期會開始默書, k3 會寫多少少字, 而數學=p.1 上學期所教o既全部.  小女今年小一啦, tt 所教o既, 暫時都比較輕鬆面對上學/默書. tt 其實都係一間happy school o黎.

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

tt係咩黎架

原帖由 fc1668 於 08-10-7 23:44 發表
tt係咩黎架

TT係咪Tsung Tsin Primary School and Kindergarten
即係崇真囉

其實我覺得崇真D課程都OK, 我個女從未話唔想番學,佢讀得好開心!
3E 嵐嵐

我又係明天 in 呀 .... 甘細個 bb 唔知點 in 呢 ??  daddy , mami 要唔要著 c 文 d 呀 ??? 唔該哂 !!

原帖由 fc1668 於 08-9-25 22:51 發表

我想問一下, 咁小學係政府定係私校o家? 我遲左, 今日先download 個form 填....

原帖由 chickenwing2006 於 08-10-9 02:42 發表
我又係明天 in 呀 .... 甘細個 bb 唔知點 in 呢 ??  daddy , mami 要唔要著 c 文 d 呀 ??? 唔該哂 !!

原帖由 deberra 於 08-10-9 13:30 發表
我想問一下, 咁小學係政府定係私校o家? 我遲左, 今日先download 個form 填....

私校。

你考下午班嗎? 上午班已cut off.
‹ 上一主題|下一主題