用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 想問香港培道小學好唔好
go

想問香港培道小學好唔好 [複製鏈接]

之前都有幾位家長開topic問過,但無人回應,真係希望正在讀緊或剛畢業小朋友的家長回應一下,我只知道培道校風好好,其實我好想清楚知道這間學校各樣情況(有多少樣功課? 課程是深/淺? 課外活動多唔多? ......)唔該各位!

b+珠,
你小朋友是今年入讀或是想報讀下年??
我仔仔是今年入讀.

原文章由 b+珠 於 08-7-21 17:40 發表
想問吓香港培道小學好唔好
同埋d 功課多唔多

Thank you so much.

Hi dleelm,
我都是很喜歡培道是小班教學及雙班主任制,放學後可以留校到5:45接回, 唔知仲有無家長入來發表下呢?

原文章由 dleelm 於 08-7-22 09:57 發表
我小朋友今年9月會入讀培道小一, 以我所知小一小二是活動教學, 小三開始是傳統教學, 所以開始時小朋友易適應, 由淺入深,唔會一開始就死谷學生.  我最喜歡培道是小班教學,雙班主任制, 同校風好, 小朋友一般都好有禮貌 ...

Hi dleelm,
您好!! 很高興認識你. 你小朋友是囝囝或是囡囡??
我囝囝是今年入讀培道小一, 你小朋友是考入或是培幼直升? 我仔仔是培幼直升的, 至於在bk,我都覺得培道家長較少發表,連小學一覽九龍城區也沒有顯示這間學校. 我只知道80年代至90年代培小學生水準好好升中派位唔錯, 其實我最喜歡培小就是學生品行好好, 我是在培幼過去三年看到的, 另外你知唔知道今年9月開始轉新校長?

原文章由 dleelm 於 08-7-23 09:47 發表
tikanson,

你的小朋友是不是今年培道小一生呢? 在bk,培道家長較少發表.

08年學費每月$1820 (交十個月)

原文章由 PIGPIGMA 於 08-7-23 11:33 發表
你所指留枚到5:45pm 是否另需付費?? 另外係咪老師睇住做功課,這學校08年學費每月多少??? 雙班主任是一中文一英文班主任嗎??? 謝謝回答??

Hi xdi,
多謝你的發表,令我可知道多點.
另外,我想問以前你的小朋友在培小有沒有特別在外面補習?如有,請問幾多年級開始補習? 我好想知道我應該如何安排,以你的經驗,我相信你可以幫到我們一班剛入讀培小的家長. 謝謝你. :D

原文章由 xdi 於 08-7-23 14:54 發表

Hello,
Both my son and daughter graduated from 培小,
Both are in very good 男校 和 女校。
培小的老師很好,本人認為功課適中,課外活動多,孩子很多機會發展。
雖不能跟一些很top的小學比較,但一向升中也很好。
難 ...

Hi dleelm,
好呀大家keep住聯絡, 希望有其他家長加入.

原文章由 dleelm 於 08-7-24 12:33 發表
xdi,

請問拔尖補底是不是課餘時間另外上堂的呢?  學校對一體一藝要求高唔高?

tikanson,

好高興認識你  我個是囡囡, 可能會同你囝囝同班呢. 大家keep住聯絡啦. ...

Hi,

舊年是8月27日開始接受報名,以下是培小website,你留意下.

http://www.ptps.edu.hk/main.asp

原文章由 ericbobo 於 08-7-25 00:42 發表
hi,我小兒今年升k3,如果想在09年考小一,應該何時取表格申請,
Thanks!

Hi dleelm,
我下星期日才去買校服,我覺得各兩套已足夠了.

原文章由 dleelm 於 08-7-25 15:31 發表
ericbobo
上年學校有遊戲日, 我估今年都會有的, 你留意下, 到時可以參觀校舍又可以同老師/學生’king’下,了解多一些.

xdi,
唔該晒.

tikanson
你買了校服未呀? 我就買了校裙/運動衫各兩套, 你覺得足夠嗎? ...

Hi xdi,
我想問英文教科書是用哪間出版社, 是否有分Reader, Gramma,
Oral & Listening 幾本教科書? 外籍英語教師是怎樣安排? 是否每星期只得一堂?  
8月22日註冊哪天才派書, 我想預先知道. 謝謝!!

原文章由 xdi 於 08-7-23 19:01 發表

thank you
孩子沒有補習,我自己跟。 因為他們不肯去補習。
但我覺得學點數學會有幫助,因培小有拔尖參加奧數。
我囝當年也如此拔尖,升中有幫助。 ...

Hello xdi,
Noted with Thanks.
relax......

原文章由 xdi 於 08-7-31 17:37 發表
Please relax
You are correct about the english books,
The teachers also prepare some work sheets and learning materials for the children.
No need to worry, let your child reads more storybook ...
‹ 上一主題|下一主題