用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 想問香港培道小學好唔好
go

想問香港培道小學好唔好 [複製鏈接]

想問吓香港培道小學好唔好
同埋d 功課多唔多

Thank you so much.
   1    0    1    0

之前都有幾位家長開topic問過,但無人回應,真係希望正在讀緊或剛畢業小朋友的家長回應一下,我只知道培道校風好好,其實我好想清楚知道這間學校各樣情況(有多少樣功課? 課程是深/淺? 課外活動多唔多? ......)唔該各位!

b+珠,
你小朋友是今年入讀或是想報讀下年??
我仔仔是今年入讀.

原文章由 b+珠 於 08-7-21 17:40 發表
同埋d 功課多唔多

回覆 #1 tikanson 的文章

我小朋友今年9月會入讀培道小一, 以我所知小一小二是活動教學, 小三開始是傳統教學, 所以開始時小朋友易適應, 由淺入深,唔會一開始就死谷學生.  我最喜歡培道是小班教學,雙班主任制, 同校風好, 小朋友一般都好有禮貌.

dleelm,

請問你知唔知今年小一開幾多班?

dleelm,

請問你知唔知今年小一開幾多班?

校風很好
我以前讀書的年代,成績很好
﹙我唔係培小畢業,不過中學叻的同學中,有培小升上來,公開考試成績很多優﹚
現在就唔知啦

回覆 #2 LapHimMom 的文章

我唔知今年開幾多班, 因為未開家長會, 但去年有3班小一.

Hi dleelm,
我都是很喜歡培道是小班教學及雙班主任制,放學後可以留校到5:45接回, 唔知仲有無家長入來發表下呢?

原文章由 dleelm 於 08-7-22 09:57 發表
我小朋友今年9月會入讀培道小一, 以我所知小一小二是活動教學, 小三開始是傳統教學, 所以開始時小朋友易適應, 由淺入深,唔會一開始就死谷學生.  我最喜歡培道是小班教學,雙班主任制, 同校風好, 小朋友一般都好有禮貌 ...

回覆 #1 tikanson 的文章

tikanson,

你的小朋友是不是今年培道小一生呢? 在bk,培道家長較少發表.

你所指留枚到5:45pm 是否另需付費?? 另外係咪老師睇住做功課,這學校08年學費每月多少??? 雙班主任是一中文一英文班主任嗎??? 謝謝回答??

原文章由 tikanson 於 08-7-22 18:32 發表
Hi dleelm,
我都是很喜歡培道是小班教學及雙班主任制,放學後可以留校到5:45接回, 唔知仲有無家長入來發表下呢?

[ 本文章最後由 PIGPIGMA 於 08-7-23 11:36 編輯 ]
:-)  :-P

Hi dleelm,
您好!! 很高興認識你. 你小朋友是囝囝或是囡囡??
我囝囝是今年入讀培道小一, 你小朋友是考入或是培幼直升? 我仔仔是培幼直升的, 至於在bk,我都覺得培道家長較少發表,連小學一覽九龍城區也沒有顯示這間學校. 我只知道80年代至90年代培小學生水準好好升中派位唔錯, 其實我最喜歡培小就是學生品行好好, 我是在培幼過去三年看到的, 另外你知唔知道今年9月開始轉新校長?

原文章由 dleelm 於 08-7-23 09:47 發表
tikanson,

你的小朋友是不是今年培道小一生呢? 在bk,培道家長較少發表.

原文章由 b+珠 於 08-7-21 17:40 發表
同埋d 功課多唔多

Hello,
Both my son and daughter graduated from 培小,
Both are in very good 男校 和 女校。
培小的老師很好,本人認為功課適中,課外活動多,孩子很多機會發展。
雖不能跟一些很top的小學比較,但一向升中也很好。
難得是沒有精英班,孩子多點機會,快樂學習。

hi PIGPIGMA

留到5:45pm 是否另需付費??...............不用,但無校車要自已接,如果快手ge 可以跟下午班幼稚園校車大概4:30pm 。

係咪老師睇住做功課...............係老師睇住,張所有學生group 埋一齊,做完都唔可以玩or talk! 只可以看書同捉棋。

08年學費每月多少..............而家唔知。

如果無睇做人功課自己又接到,培道不錯ge 選擇。升中網又唔錯,學生都幾乖,少班教學一班25-27人。中文全國語

[ 本文章最後由 wensi 於 08-7-23 16:31 編輯 ]

08年學費每月$1820 (交十個月)

原文章由 PIGPIGMA 於 08-7-23 11:33 發表
你所指留枚到5:45pm 是否另需付費?? 另外係咪老師睇住做功課,這學校08年學費每月多少??? 雙班主任是一中文一英文班主任嗎??? 謝謝回答??

Hi xdi,
多謝你的發表,令我可知道多點.
另外,我想問以前你的小朋友在培小有沒有特別在外面補習?如有,請問幾多年級開始補習? 我好想知道我應該如何安排,以你的經驗,我相信你可以幫到我們一班剛入讀培小的家長. 謝謝你. :D

原文章由 xdi 於 08-7-23 14:54 發表

Hello,
Both my son and daughter graduated from 培小,
Both are in very good 男校 和 女校。
培小的老師很好,本人認為功課適中,課外活動多,孩子很多機會發展。
雖不能跟一些很top的小學比較,但一向升中也很好。
難 ...

原文章由 tikanson 於 08-7-23 18:05 發表
Hi xdi,
多謝你的發表,令我可知道多點.
另外,我想問以前你的小朋友在培小有沒有特別在外面補習?如有,請問幾多年級開始補習? 我好想知道我應該如何安排,以你的經驗,我相信你可以幫到我們一班剛入讀培小的 ...

thank you
孩子沒有補習,我自己跟。 因為他們不肯去補習。
但我覺得學點數學會有幫助,因培小有拔尖參加奧數。
我囝當年也如此拔尖,升中有幫助。

多謝各位的回應, 我都係覺得BK 對呢間學校 ge 討論好少, 所以想問吓大家。

我係想問吓d資料啫。

另外仲想問吓幾時接受報名申請。

我女兒較活潑及好動, 語言表達能力好強(即是說很多嘴), 而且喜歡探索新事物多過背誦死記, 而且發現問題必會指出來, 不理那個是甚麼人或事。一般的傳統學校上課時都是要坐定定聽老師說話, 不准駁嘴, 老師有錯也不能由學生糾正, 我很怕女兒會經常被罵被罰, 當然做錯事另計 , 請問培道的教學適合這類的小朋友嗎?

原文章由 cwaisum 於 08-7-24 08:40 發表
我女兒較活潑及好動, 語言表達能力好強(即是說很多嘴), 而且喜歡探索新事物多過背誦死記, 而且發現問題必會指出來, 不理那個是甚麼人或事。一般的傳統學校上課時都是要坐定定聽老師說話, 不准駁嘴, 老師有錯也不能由 ...

恭喜,你有這活潑、勇敢的孩子。
孩子的potential 和性情實在並非我們可以完全掌握,
是要不停地改進,學習,得以發展所長。
人的優點,往往也變成他/她缺點;相反
他/她的缺點,也可能成為他/她的強項。

不必擔心,她會學曉如可面對老師,同學的。

xdi,

請問拔尖補底是不是課餘時間另外上堂的呢?  學校對一體一藝要求高唔高?

tikanson,

好高興認識你  我個是囡囡, 可能會同你囝囝同班呢. 大家keep住聯絡啦.
‹ 上一主題|下一主題