用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sc 除了名氣之外,有乜好過學之園?
樓主: babyjoshua
go

sc 除了名氣之外,有乜好過學之園? [複製鏈接]

歸根究底,sc 除了名氣之外,有乜好過學之園?好似冇乜人答倒我. Any LH parents who have switched to SC can share with me?

大仔this year 喺學之園讀pn, 學之園收咗細細b下學年讀pn. ...我都仲爭扎緊,轉唔轉大仔去sc讀K1.  
如果sc 真係好過學之園,我都會轉去sc嘅。但學之園真係好好,阿仔又學倒嘢、又開心,老師與家長又經常有溝通,放棄學之園轉去sc, 又要重新適應過,又要應付阿仔阿細細b一人一間學校嘅接送問題,天阿,好麻煩。

我另外仲有一個諗法,阿仔阿女齊齊讀學之園上午班,再幫阿仔入信要求sc 轉下午班,嘗試吓佢同時返兩間學校搞唔搞得掂。試兩三個月sc 之後就可知道阿仔適唔適合sc,同埋sc /學之園邊間好,到時再drop  其中一間。(反正sc k2都一定要番下午班囉)

你吔係我會點揀?  ex-LH parents..... please share with me your comments.... many thanks
   0    0    0    0

多謝你嘅寶貴意見,你都放棄咗龍校?介意講係邊間嗎?

回復 18# LL222 的帖子

LL222, 你個analysis  又幾到喎,statistics 都俾你用埋,好嘢!

至於"神化"sc, 呢個就exactly係我諗唔明嘅地方,所以先喺度post個topic 問吓各位點解社會上咁多人當sc 係仙丹,有offer 而唔讀就笨。

你知啦,我一個口同一眾親戚朋友拗,一個打十個,好無助,所以睇吓bk mama 有冇人有共嗚同support我揀LH

話時話,你係LH  家長嗎?

我都聽聞sc好competitive,d 家長通常都勁谷個細路學好多樣嘢。我覺得噉谷法,平凡小朋友都變不平凡喇。所以我都認同,家庭環境加家長哉培好重要。

原帖由 小曳人 於 11-7-5 11:18 發表

同意!

最近我仲聽到件新聞:有老師唔能夠接近小朋友唔係乖乖上堂 (因為話其他小朋友個個都好乖喎~),竟然叫家長帶小朋友上EQ班!

我同自己講:好彩無俾阿仔去SC咋!KM老師用咗一個學期,好有心咁教我個曳人坐定定!如果响SC,可能 ...

And by the way, 我係HL家長

我唔講,我老公都會講啦。但真的人多意見多

原帖由 小曳人 於 11-7-5 21:24 發表

無人叫你同人講你有SC offer架!
我講過一兩次,SC嘅家長親戚好奇怪咁問我點解
我唔想解釋咁多,個個講起都問,我之後就無再同人講我有SC/KV offer都唔讀喇..
費事煩! ...

原來sc 校長退休呀!新人士,新作風。話時話,咁你又有冇喺細佬嗰邊channel,睇倒sc 實際升P1  嘅result?  

我真係好有興趣知

以我理解,sc上到k2 時,一個英文老師要走兩班嘅,所以相對地英文比重會下降少少。但LH k1-k3 都有英文老師in class all the time,表面睇,好似英文environment (at least spoken english) 條件仲好過sc。 不過,教vocabulary 或英文課程內容兩邊點比我就唔清楚喇

LH 英文老師同我講過,喺街撞見由LH 轉去sc嘅舊生,傾兩句,覺得佢d 英文(spoken) 好似退步咗tim 。 不過呢個係佢personal assessment, 信不信自己決定啦

原帖由 pandabonita 於 11-7-6 09:26 發表
我都係放棄sc一族,當時身邊的壓力真不小,以個人愚見,sc有乜好(有錯請更正):

-我見到大部份的小朋友都係開心同有自信
-k2初會有講座教鋪路考小一
-家長有機會做義工和charity work
-有小學話kv同sc的學生接小一課程 ...

話時話,你放棄咗sc,揀咗邊間呀?

原帖由 pandabonita 於 11-7-6 09:26 發表
我都係放棄sc一族,當時身邊的壓力真不小,以個人愚見,sc有乜好(有錯請更正):

-我見到大部份的小朋友都係開心同有自信
-k2初會有講座教鋪路考小一
-家長有機會做義工和charity work
-有小學話kv同sc的學生接小一課程 ...

LL222, 咦,你連我喺另外一個topic 嘅post都讀埋?係呀,我自問真係一路好有誠意、好認真寫長篇大論同學校求位呀。但由冇希望到有下午 offer 到轉埋上午,都真係喜出望外。

由PN 升上K1 基本上係直升嘅,但有可能英普班太多人揀就要抽籤,抽唔到好籤就變下午班囉。不過我哋揀咗英粵俾阿仔,因為佢三歲以前,都係以英文溝通,所以揀番英粵for 將來interview 用囉

原帖由 LL222 於 11-7-6 15:42 發表

噚晚用iPad寫到一半寫唔到落去, iPad個Safari真麻煩.

好多人都末聽過KM, 因為同LH一樣, 响2000年才成立. 我身邊所有人都未聽過KM. SC1970年巳成立, 當然出名好多. 小朋友讀完3年KG, D家長點會再留意KG? 所以普通人 ...

起初考慮轉去sc係因為人人都講到sc 好好,但始終我都未明sc 有乜比LH優勝(除名氣外),所以先喺度起topic 聽吓各位意見,同埋睇吓有冇人可以share sc升P1的result 嚟參考吓再作決定

原帖由 isamchan 於 11-7-6 22:32 發表
babyjoshua, 不如問返轉頭,你點解會考慮轉去SC呢?你單純係唔捨得一個人人渴求嘅學位,怕親朋戚友嘅言論,定係覺得SC教出嚟嘅小朋友真係會 bright 啲、叻啲呢? ...

MaryBrown, 唔好介意,我呢個topic 話到明就係要研究吓sc 除了名氣外,有乜優勝。   人人都知sc kv 名氣贏好多細學校十條街啦。

原帖由 MaryBrown 於 11-7-7 16:58 發表
LH  與 甚麼 德寶 、 翠茵  都是商場的幼稚園, 點與 SC 名校比?  名氣就贏十條街。

係呀,我都想知。仲有sc 升P.1 嘅result 係咪真係咁靚。

原帖由 babybear 於 11-7-7 17:17 發表
話時話,有冇統計數字統計一下小一考頭幾名既學生係咪大部份都來自SC?

哈,真係點都估唔到,sc admin staff今日竟然call 我,話佢哋內部行政有d 失誤(因太多forms 要process,所以type 錯info 俾銀行),導致銀行冇喺我bank account 扣九月份學費,所以麻煩我寄張manual cheque 俾佢哋交九月學費,佢哋話十月份應該會自動轉賬倒。

咁都得?阿仔連學校大門都未正式踏入,就已經俾一個噉嘅experience我,有d 扣印象分喎,話晒sc 老字號、名氣好,但行政點解咁混亂,連收錢都出錯?

你指LH hit rate 高嗰兩間,係蔡繼有同陳守仁嗎?or others?

原帖由 小曳人 於 11-7-8 17:09 發表
我無呀~ 我從來都覺得報學校係靠自己唔係靠學校架!如果我信有名牌效應嘅,就會轉去KV/SC啦!

不過~ 有名牌直資校長讚KM課程編得好係事實~
而且教得深,亦都好多人知...

但係,其實,當一班人好開心咁轉去SC/LH, 又 ...

請問你有升P1的result 可以share嗎?

原帖由 小克 於 11-7-9 10:37 發表
小-派位成績!

各位,我諗我如無意外,都係大細b 齊齊讀LH 喇,唔駛超慢熱嘅大b 重新適應過,同埋接送方面又簡單得多。加上天意----> SC 竟然行政失誤,process 錯我張direct debit form,冇扣我9月份學費,又再加埋我最近搬咗屋,sc 校車唔肯嚟我而家個屋苑,要我行去隔多一條街上落車,我工人冇可能一個handle 兩個細路嘅校車接送!天意、天意!

真係好多謝各位俾咁多support我,支持我留守LH! thanks thanks

Fishingcat, 多謝你意見,我剛剛post 咗一個message, 決定留在LH

請問"港爸港媽"係講乜架?各大書局有售嗎?(我份工超忙所以除咗番工同搞細路最critical嘅嘢之外,我基本上與世隔絕,孤漏寡聞!)

原帖由 fishingcat 於 11-7-11 03:00 發表
樓主, 如果我係你, 就揀LH啦, 都讀咗成年, 開心之餘學到嘢, 先係最重要, 你又唔駛博, 小朋友就唔駛再適應嘛!
我知道前排無線有一集類似新聞透视定係乜嘢檔案, 有提及英華公司, 個總經理就係sc生, 佢表現得好生鬼及 ...

多謝各位的祝福!我希望將來唔會後悔作出此決定啦。俾身邊嘅親戚朋友講呢講路就預咗喇。

話時話,我同一個識咗20年以上嘅好朋友傾呢個問題,我呢個老朋友嘅兩個仔女都係sc 嘅,而我朋友一直係勁讚sc,但佢都覺得我留喺LH都好make sense, 俾佢都會揀兩個小朋友一齊番、放學,更何況lh嘅reputation 亦唔錯。佢都話驚我對sc 寄予厚望而轉去sc, 到時sc meet 唔倒我嘅expectation, 我反而會好失望,會後悔,加上又要handle阿慢熱仔嘅適應期,會好煩。

各位,我講多個例子關於我個慢熱仔。暑假過後,埋所當然升K1,同埋轉班房啦,right. 我明知佢慢熱,已經開始同俾心理準備佢,等佢知道下年有新老師,同埋會去第個班房,但佢已經嘈生晒,話要keep 番用同一班房,要繼續讀pn, 而妹妹就唔可以讀pn、「用佢個」班房。睇嚟到真正開學老師同我都要處理一下佢適應問題,係咪吹漲?

‹ 上一主題|下一主題