用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 基道小學九龍城
發新帖回覆
go

基道小學九龍城 [複製鏈接]

我個仔仔而家都係讀緊基道小學九龍城 我已用家嘅身份同你分享
學校校長和老師好有愛
校長都好聆聽每一個家長所講嘅嘢,都會善於同家長溝通的學校,如果小朋友遇到困難,學校都會作出跟進,同埋同家長去處理和溝通。
學校校長、老師們鍾意同家長去溝通㗎!校方最喜歡就係家校合作!  所以,我個仔仔喺呢間學校讀書讀得好開心! 同埋學校搞好多活動㗎!可以畀小朋友去參加唔同類型的活動,佢哋真係好開心㗎 !  參加課外活動更加積極!因為見得到學校都內外兼備,意思即係佢哋培育小朋友,不論校內和校外嘅活動都處理得好好,所以我仔仔就好鍾意返學。

回覆 anyaforger 的帖子

學校功課量係適中,深淺程度都係適中, 本身我都係學校家教會委員,因為我就係想睇下學校對學生啲課外/課內活動呀,其他所有嘅學校係點樣做法,所以我入PTA。  見得到呢佢哋係課外同埋學術上嘅活動,老師會畀佢哋參加多D,令到佢哋學習上面提升佢哋興趣,最驚小朋友呢就係唔鍾意去學(中英數……), 當然要睇每一個老師唔同嘅做法啦,好似我小朋友數學唔係好好,咁老師呢就會邀請佢早返學校少少, 譬如:我哋學校八點十分前到達學校,老師會問我帶小朋友八點鐘返唔返到嚟呀?老師會同佢做速算。

因為我小朋友需要大放電都要課外活動,  所以暫時都取得平衡咁同埋學校都會幫手,老師會同家長傾下小朋友需要改善或提升的方向,同埋如遇到樽頸位嘅時候同老師傾,老師都會解答你 點樣去幫小朋友

總結一下,我都係鍾意我仔仔係基道讀書,因為學校嘅校風真係幾好,小朋友好乖,大哥哥大姐姐識得去照顧低年級嘅小朋友,因為我小朋友都係屬於低年級, 當我遇到問題嘅時候,我同學校講,學校即時同我溝通, 所以暫時我都覺得呢間學校係正面嘅。

回覆 anyaforger 的帖子

好呀!祝福你們找到合適的學校給你小朋友

回覆 SASHIMEI 的帖子

基小是從油麻地那邊拆校搬過來的,所以父母住九龍城讀書的不多,加上呢幾年獨生子女多了,15分應該有機會入到。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊