用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 基道小學九龍城
發新帖回覆
go

基道小學九龍城 [複製鏈接]

之前聽附近街坊介紹基道唔錯,話校風好,雖然都注重學業成績,但唔會猛谷,會在各方面均衡發展,但我在網上好少見到有討論,所以十五十六,始終34區好多選擇。直至尋日去咗佢地開放日,好驚喜,校舍唔大,但反而有大家庭既感覺。佢地係學校中華文化活動日,順便開放比幼兒園家長小朋友入去,所以直接同佢地D學生家長見到面,傾到計,唔似之前去其他學校既開放日,淨係㨂選咗精英,唔知係咪假象。果度既學生仔好乖,玩遊戲時主動教我小朋友。佢今朝仲話尋晚發夢在基道讀書,笑死我。我同2個讀緊小一既家長傾計,佢地都話老師好好,仔女乖咗,宜家仲會主動睇圖書,所以我好大機會揀基道。有冇人尋日都去過開放日?或在基道讀緊既家長分享下,始終揀校好重要。揀錯入錯好麻煩。
   0    0    1    0

回覆樓主:

我以用家嘅身份回覆啦,我係基道小學的畢業生嘅家長,學校唔錯 ,老師好,學生乖巧, 課程、活動平衡 ,我覺得係唔錯嘅選擇

我個仔仔而家都係讀緊基道小學九龍城 我已用家嘅身份同你分享
學校校長和老師好有愛
校長都好聆聽每一個家長所講嘅嘢,都會善於同家長溝通的學校,如果小朋友遇到困難,學校都會作出跟進,同埋同家長去處理和溝通。
學校校長、老師們鍾意同家長去溝通㗎!校方最喜歡就係家校合作!  所以,我個仔仔喺呢間學校讀書讀得好開心! 同埋學校搞好多活動㗎!可以畀小朋友去參加唔同類型的活動,佢哋真係好開心㗎 !  參加課外活動更加積極!因為見得到學校都內外兼備,意思即係佢哋培育小朋友,不論校內和校外嘅活動都處理得好好,所以我仔仔就好鍾意返學。

從你寫既野感覺到你好鍾意學校,我都希望將來好似你咁。我上FB都睇到學校好似活動類型好多,但學校重視學術成績嗎?屬於深、淺定適中?功課多定少?我想孩子成績同活動都兼顧,唔想偏重一邊。

相信你的直覺, 開放日所收到既資訊都大多可信,無論間學校是CHUR還是HEA, 睇下自己既仔女適合邊種

感謝你我小朋友今年升K3,會繼續留意邊間最適合佢。

回覆 anyaforger 的帖子

學校功課量係適中,深淺程度都係適中, 本身我都係學校家教會委員,因為我就係想睇下學校對學生啲課外/課內活動呀,其他所有嘅學校係點樣做法,所以我入PTA。  見得到呢佢哋係課外同埋學術上嘅活動,老師會畀佢哋參加多D,令到佢哋學習上面提升佢哋興趣,最驚小朋友呢就係唔鍾意去學(中英數……), 當然要睇每一個老師唔同嘅做法啦,好似我小朋友數學唔係好好,咁老師呢就會邀請佢早返學校少少, 譬如:我哋學校八點十分前到達學校,老師會問我帶小朋友八點鐘返唔返到嚟呀?老師會同佢做速算。

因為我小朋友需要大放電都要課外活動,  所以暫時都取得平衡咁同埋學校都會幫手,老師會同家長傾下小朋友需要改善或提升的方向,同埋如遇到樽頸位嘅時候同老師傾,老師都會解答你 點樣去幫小朋友

總結一下,我都係鍾意我仔仔係基道讀書,因為學校嘅校風真係幾好,小朋友好乖,大哥哥大姐姐識得去照顧低年級嘅小朋友,因為我小朋友都係屬於低年級, 當我遇到問題嘅時候,我同學校講,學校即時同我溝通, 所以暫時我都覺得呢間學校係正面嘅。

回覆 anyaforger 的帖子

好呀!祝福你們找到合適的學校給你小朋友

感謝你!

請問各位用家學校編班 : 信, 望, 愛, 有無話邊班係叻D架?

佢地用信望愛分班,以示學校的期望,作為代號,沒特別意思,等於其他學校A,B,C班。

想問下拎住15分「小一自行分配學位」報呢間,大唔大機會?

回覆 SASHIMEI 的帖子

基小是從油麻地那邊拆校搬過來的,所以父母住九龍城讀書的不多,加上呢幾年獨生子女多了,15分應該有機會入到。

朋友讀緊,話今年比之前谷咗

SASHIMEI 發表於 23-9-20 20:49
想問下拎住15分「小一自行分配學位」報呢間,大唔大機會?

34網基道九龍城自行收足 甚至超收
超收的話 計分生只有15個位(20%)
基道有宗教 15分對上有20分/25分

2023/24學年
https://www.ktkc.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce///2324p1result_1668669270.pdf

2022/23學年
https://www.ktkc.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/component/popup_news.php?type=&id=755&lang=zh

https://drive.google.com/file/d/1DLy3NGvUejE20LFEpxOTOjPyfQUS8LXZ/view?usp=sharing

2021/22學年
https://www.ktkc.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce///20212022p1.pdf

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊