用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 bb雙耳有弱聽,我依家要點做?
go

[聽/語障] bb雙耳有弱聽,我依家要點做? [複製鏈接]

嗯, 我嘅意見係快快配助聽器

政府的資助不是錢, 而是送一隻基本功能的助聽器。你考慮一下是否適合你的小朋友。如果經濟容許,可以去私家配。

甘生一般都會比晒所有有關公營及資助機構的資料比家長的,放心。
而且,峰力, 或任何一間助聽器公司其實都有貴有平的助聽器給你選擇。又唔好講到"he wants you to buy the aids at an expensive price out of your own pocket"

貴或平, 決定於小朋友需要, 及助聽器效能。可以再細問你的聽力學家吧!

訓練方面, 如果唔想等可以去私家, 聾會聰聆應該好快? 峰力有得訓練。

"...公營及資助機構的資料..."

我去峰力時拎過喎...可能佢唔記得比你?

"....but their Phonak aids are the most expensive in comparison to prices worldwide."

峰力有唔同款的機架。如果家長想拎到甘生的服務, 又有經濟的負擔, 可以選擇經濟型號, 約數千元一部。並不一定要配數萬元的助聽器才可以book見甘生...

人人的諗法不同,有人會排期睇政府醫生, 慢慢比政府跟進,有人會選擇睇出面有經驗、有威名的醫生, 快快的有效地幫你的孩子。

每個人都希望搵個有經驗的聽力學家幫自己小朋友配機,尤其替小朋友配機, 若無經驗好容易錯, 部機太大聲太細聲都有不良影響。而私人聽覺中心 (不一定是峰力) 一般跟進及售後服務都較優勝, 是不容否認的事實...。而邊一間才會最好, 就又要睇口碑...

以上純個人意見...

Training 方面, 聰聆計劃都要等好耐嗎? 好似可能好快就有得上堂? $400一堂...

而定唯有戴住機先,戴左機同小朋友傾多D計, 玩多D有聲玩具比佢聽下, 叫多D佢個名, 呢D都係初期訓練。可以開始做先!

峰力有免費治療師見, 睇下可唔可以早D見, 到時未可以問下喺屋企可以做住D咩先...唔駛白白等待...

宣美要Interview, 又要睇下佢收唔收。聰聆好似有位就會收的。

見到你另一個message, 原來仍未有安排訓練!? 宣美仍然未有消息嗎?
若已配了機, 儘可能要儘快開始訓練。如果你是全職媽媽, 小朋友又是輕度至中度,訓練後有很大機會可以有正常聽覺小朋友相若的言語能力!!
‹ 上一主題|下一主題