用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 bb雙耳有弱聽,我依家要點做?
go

[聽/語障] bb雙耳有弱聽,我依家要點做? [複製鏈接]

醒目開學勳章

仔仔7個月大, 由佢出世第2日就check到雙耳有弱聽
係呢7個月裡面, 不斷同bb做過好多test, 我有去政府同峰力睇

最近做左擰頭test結果係:

政府 - 中度
醫生建議14個月先返去再做另一個test, 佢話bb的問題不大, 等佢讀書之後, 如果發現佢唔識講野先配耳機

峰力 - 輕至中度
甘先生建議依家開始同bb配機, for佢學講野, 因為依家到2歲係黃金時期

我同老公都決定幫bb配機, 我好驚佢學講野會有問題, 我唔想等政府話到佢讀書先發現有問題時就遲

因為我bb由出世到依家都係check到中耳冇問題, 應該係毛細胞受損, 咁依家我既決定有冇錯?

仲有想問, 係咪一定要政府寫信去教統局會有資助?

有朋友同我講, 6歲以下既小朋友要refer去社處先有training做, 6歲以上先係教統局跟, 咁我要點先可以refer到去社處? 如果要政府寫紙, 我要等多7個月先去政府覆診, 咁到時咪好遲? 因為refer左都仲要排隊, right?

另外, 我見你地有講宣美, 我打過去問, 但係佢都係要我等佢地既電話回覆, 仲要排隊, 點可以快d?

而聾福會又係點先可以join? 我有冇需要?

sorry, 咁多問題, 不過做mama既真係好worry.

thanks
   0    0    0    0

唔好緊張,宜家最重要的事就係要立即幫仔仔配耳機。(如果兩隻耳的弱聽程度都需要戴耳機,就請為他配兩隻耳機。)

越細的時候開始戴機,就越理想,不過不用擔心,現在戴機也不遲。

我很同意你的想法,千萬不要等到小朋友大咗有語言問題先配機,因為學前訓練是很重要的,越早開始訓練,小朋友的語言基礎越穩固,對小朋友的學校學習有很大的幫助。如果小朋友根本未能聽得清楚,學習也可能變得事倍功半。

我個人的經驗令我知道不是所有耳鼻喉醫生也對弱聽或配耳機有正確或足夠的認識,有些更知的唔知啲,所以我相信你所指的政府意見一定不是由政府的聽力學家提供的。

現在是你bb的學習黃金期,一定要好好把握。雖然bb現在才戴機,但不用太介意,因為之前bb在你們與他講嘢時,他一直也在經歷學習。

我對資助及排隊的問題就不太清楚,對不起,幫唔倒你。
不過就有以下意見:

1.
在排緊training隊的同時,你可以到聾福會入會,再入埋他們的家長資源中心,他們有一個叫"約翰賽斯家長函授課程",也可以報讀藉此增加自己對教育及照顧弱聽小朋友的認識。
2.
配耳機後,只要多與小朋友傾計(不要講bb)、教吓他不同物件的名稱、講多啲故事、唱吓歌,也會對他很有幫助。
3.
另外,宣美的訓練也很有口碑,不過一定要了解他們的宗旨,他們相信訓練孩子其中家長的參予很重要,所以上堂也要求家長陪同。所以你call他們前要了解這一點,免得發生錯配的情況。

如果重有其他疑問,可以大家再交流吓。

原帖由 雨晴B 於 10-3-23 00:15 發表
係呢7個月裡面, 不斷同bb做過好多test, 我有去政府同峰力睇

政府 - 中度
醫生建議14個月先返去再做另一個test, 佢話bb的問題不大, 等佢讀 ...

原帖由 雨晴B 於 10-3-23 00:15 發表

政府 - 中度
醫生建議14個月先返去再做另一個test, 佢話bb的問題不大, 等佢讀 ...

You can call EDB directly and ask for an appointment with the audiologist there.  Take your reports with you.  They will give you a hearing aid.  However, you don't get your choice of aid.  They have set the model and style.

You can also go to Hong Kong Society for the Deaf and ask for an ENT appointment there.  Ask the ENT to write you a referral to Education Bureau.  The ENT docs there work with people with hearing loss and they know hearing loss well.  But of course, you need to join the membership and be a member there first (I think the annual fee is $20).  Usually that gets you services quicker.  You can also ask for hearing aid information from Mr. Ricky Wong  or Ms. Carol Leung, the audiologists there.  As far as I know, Ms. Leung work with children only.  Mr. Wong has been there the longest.  He has been there for 20+ years.

Mr. Kam should know this, if he didn't give you this information, then it's because he wants you to buy the aids at an expensive price out of your own pocket.

嗯, 我嘅意見係快快配助聽器

政府的資助不是錢, 而是送一隻基本功能的助聽器。你考慮一下是否適合你的小朋友。如果經濟容許,可以去私家配。

甘生一般都會比晒所有有關公營及資助機構的資料比家長的,放心。
而且,峰力, 或任何一間助聽器公司其實都有貴有平的助聽器給你選擇。又唔好講到"he wants you to buy the aids at an expensive price out of your own pocket"

貴或平, 決定於小朋友需要, 及助聽器效能。可以再細問你的聽力學家吧!

訓練方面, 如果唔想等可以去私家, 聾會聰聆應該好快? 峰力有得訓練。

醒目開學勳章

thanks, 精伶父母 / lottieclee / icanhear.

我已經係峰力配左耳機比bb, 今日係試帶既第2日...因為唔想等政府咁耐

icanhear:
"甘生一般都會比曬所有有關公營及資助機構的資料比家長的"

--> 佢冇比我呀, 我有問佢有冇得寫refer letter or why to apply其他公營嘅course, 佢話唔洗急.....因為佢會幫bb跟耳機進度 & 最後有1堂見佢地嘅言語治療師, 到時先再教我點去apply另一d機構嘅course...

我只係擔心, 依家唔排會遲左比bb上堂...

唉~

請問仲有冇mama papa可以比多d資料 or 意見我?

thanks

原帖由 雨晴B 於 10-3-27 02:41 發表
thanks, 精伶父母 / lottieclee / icanhear.

我已經係峰力配左耳機比bb, 今日係試帶既第2日...因為唔想等政府咁耐

icanhear:
"甘生一般都會比曬所有有關公營及資助機構的資料比家長的"

--> 佢冇比我呀, 我有問佢 ...

Tell you at the end!!! of course, cuz you are stuck at Phonak already!!! haha...

He is known to have a soft way of selling.  He is a good audiologist, but their Phonak aids are the most expensive in comparison to prices worldwide.

"...公營及資助機構的資料..."

我去峰力時拎過喎...可能佢唔記得比你?

"....but their Phonak aids are the most expensive in comparison to prices worldwide."

峰力有唔同款的機架。如果家長想拎到甘生的服務, 又有經濟的負擔, 可以選擇經濟型號, 約數千元一部。並不一定要配數萬元的助聽器才可以book見甘生...

人人的諗法不同,有人會排期睇政府醫生, 慢慢比政府跟進,有人會選擇睇出面有經驗、有威名的醫生, 快快的有效地幫你的孩子。

每個人都希望搵個有經驗的聽力學家幫自己小朋友配機,尤其替小朋友配機, 若無經驗好容易錯, 部機太大聲太細聲都有不良影響。而私人聽覺中心 (不一定是峰力) 一般跟進及售後服務都較優勝, 是不容否認的事實...。而邊一間才會最好, 就又要睇口碑...

以上純個人意見...

Training 方面, 聰聆計劃都要等好耐嗎? 好似可能好快就有得上堂? $400一堂...

我覺得你同政府個聯系似乎出咗D問題。去完健康院你有無去過政府的兒童評估中心?如果有,你不妨打個電話去同佢哋個社工約個期,因為你想從「正途」去排早期訓練,係要經評估中心個社工同醫生嫁﹗至於EDB,好似Icanhear所講,係送一隻耳機畀你,其他嘢佢又會話唔關佢事,好煩﹗我小朋友都係中度,一樣做測試到19個月至話要配機,浪費好多時間﹗所以你諗清楚聽唔聽政府醫生話啦﹗

另外我個小朋友正宣美訓練,分享下經驗︰

1. 先講咗我個人覺得你個case,宣美可能會覺得有點為難。因為你未配耳機﹗如果BB要耳機又無耳機,根本訓練唔到,或者應該話效果未必好。

2. 佢一定會見你等佢電話,這段時間很難受,不過佢係一個負責的機構,話三星期內打翻畀你,佢就一定會打。然後約見主任(龐太),佢會同你好詳細咁傾,你可能會覺得佢好惡,不過佢係真心想小朋友好,同會畀意見你。

3. 宣美係唔錯嫁﹗但你一定要同老公傾一傾,當佢收你時,你可唔可以做到宣美的條件。就係每個星期一次帶小朋友去訓練,一定要父或母出席,唔可以係老人家或工人去。另外,每日在家中有最少半小時同小朋友温習,跟住進度。如果做唔到,佢真係會叫你退出嫁﹗所以諗清楚先揀佢,唔係之後覺得唔啱就好難揾到其他機構啦﹗

醒目開學勳章

原帖由 rainbow_ho 於 10-3-29 00:19 發表
我覺得你同政府個聯繫似乎出咗D問題。去完健康院你有無去過政府的兒童評估中心?如果有,你不妨打個電話去同佢哋個社工約個期,因為你想從「正途」去排早期訓練,係要經評估中心個社工同醫生嫁﹗至於EDB,好似Icanhear所講,係送一 ...

rainbow,
多謝你既意見

可能我bb一出世就check到耳朵有弱聽問題, 而PWH喺BB出世check到後已經排左期, 所以健康院同我講明唔會refer我去兒童評估中心, 叫我返PWH繼續跟落去

至於耳機, BB依家已經開始用緊, 我都係等緊宣美既電話, 希望快D有得見佢地, 我係FT mama, 如果佢收左我BB, 我諗上堂果到應該冇問題

依家諗住睇下聰伶計劃, 不過日日打爆電話都冇人聽

而定唯有戴住機先,戴左機同小朋友傾多D計, 玩多D有聲玩具比佢聽下, 叫多D佢個名, 呢D都係初期訓練。可以開始做先!

峰力有免費治療師見, 睇下可唔可以早D見, 到時未可以問下喺屋企可以做住D咩先...唔駛白白等待...

宣美要Interview, 又要睇下佢收唔收。聰聆好似有位就會收的。

見到你另一個message, 原來仍未有安排訓練!? 宣美仍然未有消息嗎?
若已配了機, 儘可能要儘快開始訓練。如果你是全職媽媽, 小朋友又是輕度至中度,訓練後有很大機會可以有正常聽覺小朋友相若的言語能力!!
‹ 上一主題|下一主題