用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選修bafs&econ問題?
樓主: zoemanman
go

中四選修bafs&econ問題?   [複製鏈接]

人板在此!我讀 BAFS 同 Econ,睇怕你女女都係讀 BAFS 中的 Accounting,因為數學邏輯如果唔係好好的話,會讀得好辛苦。而且每次做題目都好唔肯定,要睇答案先可以繼續。Econ 就越讀越唔明(然後越來越差),因為我補習都冇用,好似永遠都讀唔入腦咁。
結果我點?煎熬 3 年,兩科熬到 3 合格。
BAFS 如果肯多操練,就會明白個原理。我臨考試操左其中一個課題,果 part 攞滿分(然後其他繼續冇分)不過會好「浪費」時間,因為做一題會做好耐,快手就 45 分鐘,慢就一個半鐘。一晚操唔到幾多題。
你女女有冇讀第三科 Elective?冇的話就麻煩,因為完全取捨唔到,唯有真係求神拜佛。或者考慮谷其中一科,放棄另一科,望出國讀書。

回覆 zoemanman 的帖子

咁不如 drop 左 BAFS 或者 Econ?既然魚與熊掌不可兼得,咁 drop 左佢都唔係一件壞事,Geog 按道理應該算比較容易讀(起碼我冇讀 Geog 但係做有睇過下書就做 DSE Past Paper 都至少有 3)
如果怕浪費時間,就 drop BAFS,怕邏輯應付唔掂就 drop Econ。Geog 同 Econ 會比較近似,但係好依賴邏輯。BAFS 就唔太需要邏輯理解(有就最好),不過靠操卷就一定 okay。可以的話,同 BAFS 老師傾下,可唔可以派 Past
Paper 或者練習,又或者去書局買 DSE Paper。我老師好好人,佢好願意一路督住我做,相信如果你女女表現誠意+老師對教學有熱誠的話,佢應該肯幫忙。

回覆 樹熊 的帖子

攞到高分嘅科目就係有用嘅科目。
數感唔好,讀 BAFS (Accounting modules)好陰公,如果係粗心大意錯 careless 多嘅,死得更慘。

BAFS 同 History 地位一樣,大學大部份科目都應該冇要求學生選修先可以報讀。

回覆 樹熊 的帖子

相比起來,你覺得女女邏輯推理好 d 定係記憶背誦好 d?
History 肯畀心機讀,攞 4/5 唔難,但係 BAFS(Accounting Modules)好多人日日操題目在,做黎做去都搞唔掂,我見得多,我自己都係咁。如果本身個人數學成績唔算好,又粗心大意多,BAFS 讀唔過。

回覆 樹熊 的帖子

轉唔到彎就更加讀唔到 BAFS.... History 佢唔抗拒,唔怕讀多幾次(明白、接受「笨鳥先飛」)就 OK。
我有同學都係咁,佢坦白講:「我知道自己蠢,同數學、Science 無緣,所以咪讀 History 同 Geog 咯,起碼我肯讀多幾次、做多幾次 Past Paper的話,就有分。」

Bio 同 Chem 之間,Bio 會更適合肯背書嘅同學。Chem 都要計少少數。

如果佢唔怕辛苦少少,可以就咁 Chem、Bio、History,之後發現其中一科 Science 讀唔掂都可以棄修。
‹ 上一主題|下一主題