用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選修bafs&econ問題?
go

中四選修bafs&econ問題?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

小囡中四選咗bafs&econ,初初bafs還可以而econ就不太好了,但現在2課都越讀越差,我已請了補習專補這2課,但都没有幫助,現想請問各位有否一些補充練習比較易明和由頭打好個底,重新學習,因本人讀書少,希望各位能幫幫忙。謝謝!
   17    0    0    0

zoemanman 發表於 17-2-23 17:28
小囡中四選咗bafs&econ,初初bafs還可以而econ就不太好了,但現在2課都越讀越差,我已請了補習專補這2課, ...

請問係两科嘅邊part 有問題?
我女都可能考慮take 依两科

zoemanman 發表於 17-2-23 17:28
小囡中四選咗bafs&econ,初初bafs還可以而econ就不太好了,但現在2課都越讀越差,我已請了補習專補這2課, ...

Bafs 係修讀accounting 定management

醒目開學勳章

TwinWong 發表於 17-2-23 17:38
Bafs 係修讀accounting 定management
對唔住呀!我讀書少,我真係不清楚她那一部分不明白,只是她近日和我說她已經好留心上堂和補習,但係都不太明白,所以我才希望各位媽媽幫幫手。

人板在此!我讀 BAFS 同 Econ,睇怕你女女都係讀 BAFS 中的 Accounting,因為數學邏輯如果唔係好好的話,會讀得好辛苦。而且每次做題目都好唔肯定,要睇答案先可以繼續。Econ 就越讀越唔明(然後越來越差),因為我補習都冇用,好似永遠都讀唔入腦咁。
結果我點?煎熬 3 年,兩科熬到 3 合格。
BAFS 如果肯多操練,就會明白個原理。我臨考試操左其中一個課題,果 part 攞滿分(然後其他繼續冇分)不過會好「浪費」時間,因為做一題會做好耐,快手就 45 分鐘,慢就一個半鐘。一晚操唔到幾多題。
你女女有冇讀第三科 Elective?冇的話就麻煩,因為完全取捨唔到,唯有真係求神拜佛。或者考慮谷其中一科,放棄另一科,望出國讀書。

醒目開學勳章

回覆 1998Ruby1998 的帖子

好多謝您的回覆呀我囡囡真係數理差的,但她第3課是地理呀所以係完全幫不到忙的,我自己真是冇辦法,所以睇下有冇一D好的補充練習可以幫到忙囉

回覆 zoemanman 的帖子

咁不如 drop 左 BAFS 或者 Econ?既然魚與熊掌不可兼得,咁 drop 左佢都唔係一件壞事,Geog 按道理應該算比較容易讀(起碼我冇讀 Geog 但係做有睇過下書就做 DSE Past Paper 都至少有 3)
如果怕浪費時間,就 drop BAFS,怕邏輯應付唔掂就 drop Econ。Geog 同 Econ 會比較近似,但係好依賴邏輯。BAFS 就唔太需要邏輯理解(有就最好),不過靠操卷就一定 okay。可以的話,同 BAFS 老師傾下,可唔可以派 Past
Paper 或者練習,又或者去書局買 DSE Paper。我老師好好人,佢好願意一路督住我做,相信如果你女女表現誠意+老師對教學有熱誠的話,佢應該肯幫忙。

醒目開學勳章

回覆 1998Ruby1998 的帖子

真係好多謝您的寶貴意見,其實囡囡都有想過放棄econ 的,因為一路econ 的成績都比較差,而bafs 就近排開始有好多不明的地方,但她又不想那麼快放棄econ 才和我商量,但我學識有限,我已經盡量去幫她找專人報習,所以現在為有學您的提意,試下去買些Dse 的練習比她做,再看看對她有否幫助!

我囡讀Econ & bafs . 阿囡話econ ,用實質d邏輯 溫past paper, 出來出去差吾多題目, Bafs 比較多嘢讀 , 邏輯無禁實質 ,入數棵部分最難解錯題目而入錯數, 又要背一大堆嘢。但16年中四讀 Bafs起 到考Dse 範圍已少了一些。

zoemanman 發表於 17-2-23 17:53
對唔住呀!我讀書少,我真係不清楚她那一部分不明白,只是她近日和我說她已經好留心上堂和補習,但係都不太 ...
有補習,一對一, 應該可問到明白。現在中四上了半年, 應該重做學校功課,書本練習,才慢慢知道書本內容講咩,吾明問補習老師。Dse past paper 應該中四去做大部份不會明白題目, 我囡中六學校才開始操卷。

醒目開學勳章

回覆 mega_yi1 的帖子

好多謝您和囡囡呀!如果是這樣的話,我試下再同補習老師倾倾可否重頭解說下,真係唔該哂

我囡囡中學都係讀呢两科,她F.6先drop BFS, 她覺得两科中如果應付考DSE的話,Econ會較容易理解, 而bfs 如果邏輯分析唔得就好難讀. 她現在入左大學讀紧bba,都要學返bfs, 所以中學讀過都好有幫助的. 你可以叫囡囡讀埋F.5先决定,可能會清楚啲.

醒目開學勳章

回覆 AMEG 的帖子

多謝你的意見呀我會將咁多位有心的JM給她的意見和她商量,才决定未來的路向,真心多感激每一位

回覆 zoemanman 的帖子

請問BAFS及ECON在那裡補? 可有資料
謝謝

醒目開學勳章

回覆 kk6618 的帖子

我請私人補習的

本人正正修讀經濟科,成績很不錯,其實憑心而論,經濟是所有選修課裡面最容易拿高grade的科目,只要對所有concept清晰,再多加練習,一定沒有問題!!

文理科腦都可以讀

去到中五時, BAFS 係獲過Econ. 還是叫你囡囡讀埋S5 先決定drop 邊科吧.

醒目開學勳章

多謝哂,咁多位有心人

我囡都修BAFS,ECO, BIO,她也遇上這問題,BAFS Account 掌握唔到,我搵過書店又搵唔到有書適合,只搵到past paper。
幸好,ECO她掌握得到。
‹ 上一主題|下一主題