用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 請問資優生的父母
go

請問資優生的父母 [複製鏈接]

回復 melonfans 的帖子

It is the same case as my son.....he is still suffering from speech delay even he is going to 5-year-old now.......Verbal IQ only 88 while performance IQ 148......I am going to die.....because he still likes a baby! Everything "AR","AR","AR"!!!! Poor expression!

我個仔做的是由CP做的Psychoeducational ass. measeures administered by Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence _ Third Edition - UK Standardisation (WPPSI-III)........由於兒子入讀國際學校,EFS及HARROW亦指明須要提交此報告(由於我已申報兒子有言話遲緩......)

melonfans 發表於 13-4-20 22:41
我見呢個post,好多家長都好想自己子女係資優生, 不過如果你地小朋友真係的話, 我諗真係激到嘔血!

特別係細 ...
其實我有時都唔明.....在教育中,資優同智障其實都係UNDER特殊教育............點解D人會想自己小朋友是有問題的那一個?在我小時候,弟弟是一位中度智障且有過度活躍的人。到我大了結婚,其實最初真的不想要小朋友,因為真係好驚下一代有問題,結果在C6支持下生左個仔,但不幸地仔仔好細個已異於常B.....但唔係佢特別醒!事實上,佢咩發展都好似慢過人咁,從無爬過,18個月先叫識行,2歲幾都未講到超過10個單字........3歲2個月先介DIAPER,到今日4歲7個月仲好似初生BB咁一晚3-4次夜奶,一日到黑發脾4,因為佢好多野識,但表達不到,超級硬頸(我就激C!仲要佢老豆同佢一Q樣!),成日話人地唔識,係錯!自已O岩晒

好處:
1. 由滿月起已經好似唔使訓咁,下午最多訓一次共5“分鐘”(最長), 到宜家早上一家是全家最早起,並不用叫起身,沖涼之後自動波要返學
2. 做功課完全唔需要理同教,只需幫佢拿出放在枱面上,之後關門等佢自己在房完成功課,做完佢會自動出來比你睇。因為教佢都無用;第一,佢唔聽人教;第二,即使你教左佢幫左佢都好,佢都會要你擦走佢,因為佢會話我做得不好同埋唔識!!

其實個衰B....到今日都未識唱A-Z......但事實上佢未夠一歲已可以隨機抽問地分辦A-Z........但結果係好多學校都唔肯收佢,因為佢唔出聲,人地當佢咩都唔識!

melonfans 發表於 13-4-20 18:01
吾好介意, 請問你係咪做WISC TEST?  未夠5歲做係吾準, 而且IQ TEST係包括口語表逹, 你小朋友講野咁弱, IQ  ...
我無問佢係咪咩優,我只知道有special need的想入learning support group就要做此TEST咋.....
個測試有4個大類的composite scores 分別是VERBAL IQ;PERFORMANCE IQ;PROCESSING SPEED同FULL SCALE IQ
你講得o岩,由於兒子的語言能力差(其實佢接收能力係完全無問題的!可想而知表達能力係差成點)所以V IQ得88, 個CP都話仔仔的FULL SCALE IQ雖只得118,只屬中上...........但FULL SCALE分數明顯地受到語言能力影響!能力差距亦太大了!

結論.....即使8月入讀小學仍需要接受言語治療,不用讀特殊學校,但須要入讀有learning support group的國際學校,即傳統學校的S位!而不是MAIN STEAM的學位........我前半生的慢慢長路又要再開始了~~

個CP都覺得我好辛苦,叫我搵個CP自已見,幫自已減壓......事關我C6都係同個仔有同一樣的問題!所以C6其實唔覺個仔有問題,亦不覺自己亦有問題(我之前拉左C6去見CP做TEST的,不是屈佢!),加埋個細佬............真係問題天天都多!

我已經係Full time mom 加姐姐照顧佢~姐姐只識英文,所以我地一家一直以來都只講英文,當時我一心想周圍都係廣東話,點都學到掛!點知隻衰人宜家對中文好抗拒,如果我同佢講中文,佢會覺得我玩佢, 發脾氣.....佢DADDY都咁話我....佢返上午TUTOR TIME的, 但一星期有2日下午要去政府安排到WATCHDOG的early education training,有Special education training, ST.....

我本以為佢會在TT學到中文,點知讀左幾年都係咁,問下老C,原來即使識廣東話的同學仔在校內亦只會講英文,學校係有普通話,所以仔仔識的小量中文亦係講國語的~
至於WATCHDOG,由於主要服務以英語為第一語言的小朋友,所以同班的亦無人識講中文.....我個仔比較上叫識得多了(<10個詞語)

廣東話先係我的第一語言,只在英國讀書,亦係讀科學的科目,對語言的吸收能力只是一般(天生)我係個女仔,應該好早識講野,但我細個都要4歲先識講.....其實個仔遲講野可能係似我英語流利....我唔知點叫流利,總之在英國獨自生活無溝通問題,在香港的外藉朋友亦能暢所卻言囉~~
由小學到大,中文的表達能力叫OK,但寫就........10個字有8個唔記得點寫,嚴重拾筆忘字
英文就真係跟返本地人呀~大家容易明白嗎~~我老公成日都覺得我好做唔做!但明明我不是英文人!
其實我都好想好想同阿仔講廣東話的,但他1歲時ST叫我一家要等佢第一語言打好根基,才可建立第二語言......於是一直等,點知等到宜家都未得!
我有問過係咪因為我地英文不是第一語言,所以會咁~~ST同CP都話唔係,因為如果佢吸收到應用到,最多都會本地化左o者,唔會講唔出~就好似有鄉音的小朋友咁o既道理

在Watchdog做的,佢喺那裡讀緊的就收$4500,非學生就$9000

melonfans  thx  發表於 13-4-24 09:17
‹ 上一主題|下一主題