用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 請問資優生的父母
go

請問資優生的父母 [複製鏈接]

(我幫朋友問的):請問你們小朋友在一歲前學嘢係咪樣樣都好快學識,樣樣都比其他小朋友快學識做?我朋友個仔5個月識講「水」、6個月識拍手掌、6個半月已叫媽媽,佢問我自己個仔係咪資優。你們覺得呢?可否分享你們的經驗?謝謝!

1    0    0    0

回覆:charsiumama 的帖子

回復 charsiumama 的帖子

太少資料了,現在小孩多大?

引用:回復+charsiumama+的帖子 太少資料了,現

原帖由 Anniemun 於 13-04-04 發表
回復 charsiumama 的帖子

太少資料了,現在小孩多大?
7個月!

引用:咁,佢可能verbal比較高,我仔都係4個幾月

原帖由 sillycara 於 13-04-04 發表
咁,佢可能verbal比較高,我仔都係4個幾月開始叫姨 (我家姐),之後媽,嫲,爸。

到上咗小學同佢check I Q( ...
你仔仔好勁呀!

引用:(我幫朋友問的):請問你們小朋友在一歲前

原帖由 charsiumama 於 13-04-03 發表
(我幫朋友問的):請問你們小朋友在一歲前學嘢係咪樣樣都好快學識,樣樣都比其他小朋友快學識做?我朋友個 ...
那可能只是verbal 勁,其實我個細女又係好細就識講野,教一二次就識,一日睇幾十本書(不停自己睇和叫你讀),counting,singing song 完全冇難度,但我認為以此定為資優言之過早

引用:我覺得後天都好緊要,嗰時我QUIT咗份工,日日

原帖由 sillycara 於 13-04-05 發表
我覺得後天都好緊要,嗰時我QUIT咗份工,日日嗨屋企陪佢講嘢,比好多反應佢,同埋引佢去思考 ...
我仔遲我朋友個仔兩個月出世,但各方面發展都慢過佢好多,我唔想比較,但當朋友問我佢個仔係咪資優,我忍唔住諗:「死啦,我個仔咪天生蠢鈍?」因為朋友個仔6個月已識拍手掌,我仔8個半月教極都唔識,我開始擔心個仔。

回覆:lui 的帖子

但佢個仔好細個就識拍手掌喎!

回覆:請問資優生的父母

其實拍手掌唔等於d咩 所有我小朋友比人慢比人快既都唔洗理 每個小朋友發展都唔同!我老公表弟係4歲先識講野,出世一刻咩都慢過人 佢媽開頭以為佢有問題 點知佢愈大愈叻 係早幾年既十優生!

我個囡7個月大都已經識得叫媽媽,爸爸,爺爺,嫲嫲,奶奶 ... 未到3歲可以用到不同連接詞講簡單故事, 去睇醫生可以自己答晒醫生問題, 跟足醫生指示去做, 那次是check 眼, 家庭醫生也說她很聰明, 但是否資優, 就算3歲check都唔準, 現階段, 囡囡算是語言方面有天份, 其實是否資優都不是最重要, 重要的是父母如何配合子女成長

引用:我個囡7個月大都已經識得叫媽媽,爸爸,爺爺,

原帖由 hobby 於 13-04-10 發表
我個囡7個月大都已經識得叫媽媽,爸爸,爺爺,嫲嫲,奶奶 ... 未到3歲可以用到不同連接詞講簡單故事, 去睇醫生 ...
絕對同意!
其實資優都有隱憂,好多有性格上問題..
反而平均智力但培養出良好品格可能更優勝!

我認為要到五、六歲才識別到,而且資優都有資優既挑戰

回復 lamlam24 的帖子

都有小小優點. 就是考試不用很花時間温書. 我們有時真的不知道他腦裡想什麽.

引用:回復+lamlam24+的帖子 都有小小優點.+就是

charsiumama 發表於 13-4-3 10:38
(我幫朋友問的):請問你們小朋友在一歲前學嘢係咪樣樣都好快學識,樣樣都比其他小朋友快學識做?我朋友個 ...
我係到識2個資優都係語言遲緩, 同大多數人認為的剛好相反.

too early to say. Take it easy!

回復 melonfans 的帖子

It is the same case as my son.....he is still suffering from speech delay even he is going to 5-year-old now.......Verbal IQ only 88 while performance IQ 148......I am going to die.....because he still likes a baby! Everything "AR","AR","AR"!!!! Poor expression!
‹ 上一主題|下一主題