用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請比較SPCC及男拔
樓主: cowboy97
go

請比較SPCC及男拔 [複製鏈接]

好多謝Little Kidult , Pmum你們的資料, 好有用呀

[quote]原帖由 Pmum 於 08-10-15 17:24 發表
學校會選擇那一類學生面試, 是否要全級考頭幾名, 否則免問?>>Sorry.不太清楚. 只知小學五年級全級第1可以由小學校長推薦申請spcc的獎學金>據了小朋友回來講今年如想入今年學校管弦樂團,懂得吹奏樂器就有優勢.

有沒有確實日期呀? 因我這星期我打去問過, 有位小姐答我11月中!!??

原帖由 cman_li 於 08-10-17 19:56 發表

10月尾SPCC有F.1 Admission Talk

想請問如果小五全級第一的可以由小學校長推薦申請獎學金嗎? 是不是只是第一年全數減免呢?  

quote]原帖由 Pmum 於 08-10-15 17:24 發表
學校會選擇那一類學生面試, 是否要全級考頭幾名, 否則免問?>>Sorry.不太清楚. 只知小學五年級全級第1可以由小學校長推薦申請spcc的獎學金>據了小朋友回來講今年如想入今年學校管弦樂團,懂得吹奏樂器就有優勢.

多謝你回答呀 :)  

原帖由 cman_li 於 08-10-20 09:43 發表

是第一年全數減免,每年再申請,如維持全級頭16%,仍然減免。

Hi ritawong,

好多謝你耐心解答我們的疑問.

想再問, 學校係咪open咁分set, 即係學生都知自己的set係咩位. 咁分set係咪d書都有別呀?

原帖由 LittleKidult 於 08-10-29 11:28 發表
Dear ritawong,

食飯的確係一個問題, 好多時小食部都排晒隊, 有時重會賣晒食物....
初初開學時係有d緊張, 但係佢比較開朗(或者叫多口同鐘意玩), 所以好易同d同學熟落(絕大部份係男仔), 其實係暑期時已經識到幾個同 ...

唔好意思,再想問如果在set 6 有進步好大, 已有set 1 程度都不可以在下一年升回set 1 ?

原帖由 LittleKidult 於 08-10-29 12:28 發表
只有中英數會分set, 其他科係自己班上課, ABC班就會分去set1-4, DEFG班會分去set5-9, set1係最勁個班, 然後係set5, 跟住set2678, 跟住set34, 最後係set9. 另外重會有輔導班....
F1-F3唔會轉班, F3升F4果年會重新分班 ...
‹ 上一主題|下一主題