用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請比較SPCC及男拔
go

請比較SPCC及男拔 [複製鏈接]

有關上課模式, 學習氣氛, 師資等
THANK YOU
   1    0    0    0

原帖由 cowboy97 於 08-10-13 16:39 發表
有關上課模式, 學習氣氛, 師資等
THANK YOU

SPCC 學術水平高一些,無論在公開試摘優率和優良率都是數一數二。

回覆 # 的文章

還有沒有其他意見呢?

前者有內在美及愛心,後者極重外在美,名氣.

有冇現在在SPCC或男拔讀書的小朋友家長可給一些實際的意見和比較
多謝

我個仔今年入左spcc, 讀左個幾月, 剛剛上個星期六開完家長會. 不過有好多野都未知, 你想知d咩? 我可以試下答下.
上課模式 : 每班33人, 分7班, 中英數會再分9set黎教, 其他科就本班一齊教. 一日好似上5堂, 每堂一個鐘.
每個學生要學習有一種體力運動如乒乓波, 跑山, 游泳等, 每年要做超過30個鐘(學期尾要交證明, 如果參加學校既課外活動則唔使證明但當然係講體力運動), 學期尾PE會考游泳--50公尺自由式, 所以有心讀或者收左後記得係暑假學識
每名學生要識至少一種樂器, 要考既...
教既野我覺得都幾深, 每年要睇6-8本英文書, 12本中文書...
覺得比較著重語文能力/數學/科學等.....

原帖由 cowboy97 於 08-10-14 16:15 發表
有冇現在在SPCC或男拔讀書的小朋友家長可給一些實際的意見和比較
多謝

LITTLEKIDULT, 我相信你小朋友讀書成績一定很好, 可否講一些面試心得和技巧

原帖由 cowboy97 於 08-10-14 11:39 發表
還有沒有其他意見呢?

在多年前,政府曾公佈全港會考正增值中學名單,
傳統名校而取錄男生只有兩間中學達高增值,
其中一間就是 SPCC。

追左你地d post甘耐
終於知啦...原來係spcc

anyway, 你仔一定好叻仔!!!!

聽你甘講, 學校都算全面
老師如何?

原帖由 LittleKidult 於 08-10-14 17:04 發表
我個仔今年入左spcc, 讀左個幾月, 剛剛上個星期六開完家長會. 不過有好多野都未知, 你想知d咩? 我可以試下答下.
上課模式 : 每班33人, 分7班, 中英數會再分9set黎教, 其他科就本班一齊教. 一日好似上5堂, 每堂一個鐘 ...

I also wanted to know more about SPCC.
What kind of student they will prefer?
How many seats will there be after adopting their own primary students?

原帖由 leo_lee_in_hk 於 08-10-14 18:29 發表
我的女兒也希望能報考SPCC,但有下列的疑問,望閣下能指點:

- 如果只是尋常人家,在SPCC讀書,財力是否很大的負擔?
- SPCC內有否根據家庭的社會地位而編不同的班級?
- 每年除了學費外,還有甚麼額外的費用和捐款?
- 參加SPCC的課 ...

Hi,
其實我地都係普通家庭, spcc本身有學費減免, 最高可以免費. 我地都有減免部份學費.
會唔會分家庭...呢個唔知, 不過我覺得好多係公務員(因為幾次家長會見到d家長都著得好普通, Tee+牛仔褲, 當然有d有錢d, 但數量應該唔多)
暫時大型捐款好似未有(因為只過左個幾月), 不過黎緊有個行山籌款, 可以捐錢(任意)或買件tee(好似$100)
參加課外活動有平有貴, 前排有西班牙文同阿拉伯文學都係~$13xx/年, 重包兩餐交流晚餐.
好似每年都會有個類似外展訓練週(唔使翻學既), 今年剛剛出左時間表係11尾, F1係香港四個地方如東龍島/西貢/南丫島等玩外展, 玩獨木舟/游繩落山等, 唔使錢既(車費船費食物自費), F2/F3會去大陸(不過唔知要唔要錢?
校車唔清楚.
面試:
1, 我覺得女仔會機會大d, 因為招生時其他女名校會同時招生, 所以會先搶女生
2, 面試時英文程度幾高, 最難係睇vedio跟小組討論
3, 要考普通話
4, 面試時間會好長, 我地10:15開始, 要到過左12點先走得

原帖由 leo_lee_in_hk 於 08-10-14 18:29 發表
我的女兒也希望能報考SPCC,但有下列的疑問,望閣下能指點:

- 參加SPCC的課 ...

我囡囡今年讀F1,嘗試答你的問題

>>我係非常非常尋常人家,學費的確係很大負擔. 直至現在仍覺得值得

>>當然不會,申請表沒有要求家長填職業.中英數三科係跟程度分set上堂

>>捐款就間間學校都有.囡囡上次便服日捐咗$10,有同學捐咗$2. 無問題. 非常有錢的同學當然大有人在.但有甚麼問題呢???
除學費+教科書外,暫時好像未交過任何額外費用.簿+file+筆記都係免費派發予同學

- 參加SPCC的課外活動,是否比外間的貴?
>>囡囡參加咗學校的外語班(上學期西班牙文,下學期阿拉伯文),全年$1,3xx. 你話貴唔貴???
昨天派回來一個在11月舉行為期4天的戶外學習訓練,又係免費.

- 有沒有校車來往沙田?
>>應該無.

- 面試時,老師會問些甚麼題目?
>>中 (普+粵)都係比一個題目給你發揮
英:看一段英文短片,跟著個別及小組面試
由不同的老師負責.囡囡面試過6所中學. 這間係佢認為最全面最公平,雖然面試完佢沒有信心考入.

是否最注重學術成績還是其他方面?
>>對不起. 不大清楚

囡囡考到此學校係驚喜,因我無想過佢考到,連申請編號都無記下,是囡囡學校主任追問下,才知放了榜,厚面皮地打去SPCC問....結果係驚喜

SPCC 是不是選擇性地面試, 不是100% 學生可以面試, 如果是, 學校會選擇那一類學生面試, 是否要全級考頭幾名, 否則免問? 又是否懂得吹奏樂器有優勢?
請指教

唔係全部有得面試, 會揀學生面試, 去年約有400位有得面試, 樂器唔似有優勢, 差唔多係必需, 我個仔同學考約第10名(全級18x人)有得面試, 最後係派位放榜前個幾月先通知佢有後補位, 不過因為學費問題佢冇讀到.
原帖由 cowboy97 於 08-10-15 11:28 發表
SPCC 是不是選擇性地面試, 不是100% 學生可以面試, 如果是, 學校會選擇那一類學生面試, 是否要全級考頭幾名, 否則免問? 又是否懂得吹奏樂器有優勢?
請指教 ...

學校會選擇那一類學生面試, 是否要全級考頭幾名, 否則免問?>>Sorry.不太清楚. 只知小學五年級全級第1可以由小學校長推薦申請spcc的獎學金<-不是助學金

又是否懂得吹奏樂器有優勢?
>>據了小朋友回來講今年如想入今年學校管弦樂團,懂得吹奏樂器就有優勢.

如在分班時考試係全級頭10名,將會獲3年全免學費的獎學金.但名次要保持頭16%

原帖由 cowboy97 於 08-10-15 11:28 發表
請指教 ...

好多謝Little Kidult , Pmum你們的資料, 好有用呀

[quote]原帖由 Pmum 於 08-10-15 17:24 發表
學校會選擇那一類學生面試, 是否要全級考頭幾名, 否則免問?>>Sorry.不太清楚. 只知小學五年級全級第1可以由小學校長推薦申請spcc的獎學金>據了小朋友回來講今年如想入今年學校管弦樂團,懂得吹奏樂器就有優勢.

Pmum,看過你的詳細解答,真是消除了一些疑慮,SPCC是我們心儀已久的學校,請問申請SPCC校內排名要年級前幾名?P6是否要參加一些學術性考試?(奥數,Cambrige,普通話......)音樂樂器考級有要求嗎?他們欣賞哪類型的學生?

多謝各位家長詳盡既解答呀!!!

P6是否要參加一些學術性考試?(奥數,Cambrige,普通話......)
>>只係在五年級考過KET pass with credit. 其餘無

音樂樂器考級有要求嗎>>小提琴六級及樂理五級 兩樣都係pass with merit

他們欣賞哪類型的學生?>>照觀察應該比較乖同靜

就係咁多. 還有是全級排名五名內.祝您小朋能派往心儀學校

原帖由 fmrfmr 於 08-10-15 21:21 發表
Pmum,看過你的詳細解答,真是消除了一些疑慮,SPCC是我們心儀已久的學校,請問申請SPCC校內排名要年級前幾名?P6是否要參加一些學術性考試?(奥數,Cambrige,普通話......)音樂樂器考級有要求嗎?他們欣賞哪類型的學生? ...
‹ 上一主題|下一主題