用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田聖羅撤書院
go

沙田聖羅撤書院 [複製鏈接]

原帖由 bigmonster 於 11-8-3 17:43 發表
請問大家,聖羅撤小學的學生是否也會在自行時選聖羅撤書院? (如果她們想直升中學。)
有無人知道今年此校的自行位有多少個? 如果再加埋聖羅撒小學的學生,即得很小位比外來生? ...

請問大家,聖羅撤小學的學生是否也會在自行時選聖羅撤書院? (如果她們想直升中學。)
YES ! 小學校長重會鼓勵一心入原校的學生同時交晒2份表俾中學
今屆自行位好似5X個? 小學校長稱大約有20個位喺自行俾小學部!
外來生一向佔小數,但只要成績好,你又心儀呢間學校,就一試無妨,因今年結局以我所知叩門生亦唔洗係band1A生先有機會,,,,亦唔洗"從一而終"去浪費左大抽獎頭志願位置! 即你自行可以一試,叩門可以一試,大抽獎咪揀番D學位較多o既學校(抽獎位好少好少)
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

SRL收生係好現實,若係校內band2生,話之你品行有幾好,話之你從一而終,自行及叩門都一樣唔收!
相對你成績好,佢地會淨係睇成績(操行唔執著一定要A grade)
如一般津校,喺自行階段都必會盡收band1A成績(反正佢收到表可以check到EMI次第),而叩門階段亦以成績為主!
有家長一向反映,入面的外來生比例係少,但成績好極端,自行及叩門入的多數係校內成績勁標青,入精英班的尖子學生!但始終有小小小部份係攪珠入的,佢地有機會係band1C,入到去會有少少吃力,因為大部份同學都由小學部升上嚟,佢地成績上未必比下去,但適應要花點時間,因SRL出名係好嚴!你打個喊露,伸個懶腰都要罰企!
校內亦有部份係靠直屬位入到的band2生,聽聞留班的多數係呢一群! 品行亦略遜!
anyway喺SRL大多數都係讀書型,大家入到要努力喔^^
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

你打個喊露,伸個懶腰都要罰企--->
唔係假設,係事實剛今屆中一預備班o既事,我個女都唔適應呢種學校作風,所以無去原校中學,,,
但事實當中以我所識o既小朋友及家長,佢地合學校作風的話,呢D完全唔係問題!重話返學好開心!
一間學校好唔好,唔係睇佢咩banding,唔洗理佢有幾出名,人地啱讀就係好!

原帖由 TINGMUM 於 11-8-5 22:57 發表
咁岩考緊分班試女女見到個女仔打喊露伸懶腰, 有老師走埋去細細聲提個女仔要禮貌.  又無物特別WOW!

考緊點罰企呀,,,hahahaha~
不過一點係事實,本身原先喺小學部係乖乖女o個一群,一上書院係完全無適應力呢方面o既問題 !而家暑假有升中camp,佢地不知幾開心!

原帖由 TINGMUM 於 11-8-6 00:07 發表
原來係咁. 亞女係校外生, 佢話小學升上來的小朋友D確好乖, 佢對 能入到呢間中學感到自豪!

無論你女女係自行or叩門入,咁都係面見學校後被取錄,咁只少可肯定無論成績及性格都被書院認為合適先收啦,,,,
我一向覺得靠攪珠入到的,就算間學校有幾出名,始終都未必合得嚟,經過篩選而被取錄可以放心得多^^
只少你女女已返適應班,感受過學校生活,佢返得開心!!已放心校內氣氛合你女女啦^^
我女都係小學部,佢無升原校但都有同舊同學聯絡,事實合適的學生,返到書院真係開心,而某D原先喺小學成績略遜(靠攪珠直屬的band2生)喺返適應班時已..EE哦哦,喊辛苦 !!!

原帖由 bigmonster 於 11-8-9 22:50 發表
聽完各位的意見, 要入聖羅撤書院真的好有難度. 如果心儀女校, 葵青區會有較大機會嗎?

葵青及深水埗~
葵青有蕭明(1B),保祿六世(1C)
今年派位前一星期,我問過蕭明無叩門位,保祿覆我完全無叩門安排,要註冊後視乎有冇後補位,萬幸我女派位好好,所以之後到底呢2間叩門及後補位如何就唔清楚
深水埗有HTC(1A),OLR(1B),德雅(2A)
今年三間都有叩門安排!HTC交表有2天時間,OLR及德雅派位即日交表

原帖由 bigmonster 於 11-8-10 12:22 發表
Thank you Cameo.
我相信在縮班下的叩門位更是難成功了!
對德雅認識不多, 可否提供多點指引? 謝謝!

老實講,我對德雅認識都唔太深,不過我無跟小學校網,轉去SSP只因鍾情女校,所以排位都係1.HTC 2OLR 3德雅
當時問過人,德雅校風唔差,入面有一班係精英班,在我個case始終要填大抽獎份表,而以我個雖唔係band1A生,但總叫band1成績,諗過將德雅放第三志願入到精英班亦不錯呀^^
以乎你對葵青區較喜歡,我都有聽聞小女上一屆入讀蕭明讀得開心及輕鬆呀,不過今屆唔知係咪叩門問題,唔覺小女同屆有學生入讀!

原帖由 bigmonster 於 11-8-11 11:19 發表
Cameo, 你就好啦, 亞囡入到你們喜歡的中學, 所以真係好關付小朋友的成績.  
不好意思, 對簡寫唔熟識, SSP, HTC, OLR 是那間學校的簡寫? Thanks!

SSP = 深水埗區
HTC = 上智
OLR = 聖母玫瑰
你本身係邊個網呀?? 其實若打算自行,咁葵青及SSP都差不多,但大抽獎以女校為主的話,就SSP比較多女校學位!

原帖由 bigmonster 於 11-8-12 17:39 發表
我是沙田網,也是鍾情女校。  由於唔熟SSP這區,所以對HTC 及 OLR不認識,好似這兩間學校是沒有聯繫, 直屬或一條龍的,對嗎? 自行只可選兩間,真的不知怎樣選,頭痛 ...

如果咁睇,喺大抽獎無論你揀st rose.HTC,OLR都無著數,喺自行三間就視乎你較喜歡邊一間作風,而家開始,你先mark低心儀女校,預早留意佢地幾時辦升中講座(多數學期初),聽完講座對學校先有深入了解,你可能無咁亂!
‹ 上一主題|下一主題