用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田聖羅撤書院
go

沙田聖羅撤書院 [複製鏈接]

沙田聖羅撤書院是否很難入,因為小女不是讀聖羅撤小學。 如真的要選,是否一定要Band 1頭?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

它係沙田唔算係band 1 頭,
不過中央派位的學位很少,得10個8個,
如果係本身係band one 中 ,
英文成績唔錯,
你自行選它機會都幾大,
佢應該都有收來至聖羅撤小學的band 2 學生.

謝謝回應。請問有沒有人自行入這校, 小朋友是那個banding?

回覆 3# bigmonster 的文章

Only 1 girl for CJY school apply in 自行, and sucessfully got the seat last year.

Another case was the also the top girl from Hey Nien applied in 自行 got the seat 2 year ago. She has a lot of cert and goods english. She is very smart.

去年梁鉅繆有五人自行入左SR,沙田區小學來說比例很高,據說都係英文好兼係乖乖女。

真的很難呀!

原帖由 bigmonster 於 10-5-6 11:57 發表
謝謝回應。請問有沒有人自行入這校, 小朋友是那個banding?

我個女自行第一入到, 都幾好彩
佢係九龍區band一中至尾
英文算ok 及有音樂+田徑底

我朋友個囡, 今年敲門入咗..

係牙, 我聽個女講好似都有幾個是敲門入的

請問大家,聖羅撤小學的學生是否也會在自行時選聖羅撤書院? (如果她們想直升中學。)
有無人知道今年此校的自行位有多少個? 如果再加埋聖羅撒小學的學生,即得很小位比外來生?

原帖由 bigmonster 於 11-8-3 17:43 發表
請問大家,聖羅撤小學的學生是否也會在自行時選聖羅撤書院? (如果她們想直升中學。)
有無人知道今年此校的自行位有多少個? 如果再加埋聖羅撒小學的學生,即得很小位比外來生? ...

YES ! 小學校長重會鼓勵一心入原校的學生同時交晒2份表俾中學
今屆自行位好似5X個? 小學校長稱大約有20個位喺自行俾小學部!
外來生一向佔小數,但只要成績好,你又心儀呢間學校,就一試無妨,因今年結局以我所知叩門生亦唔洗係band1A生先有機會,,,,亦唔洗"從一而終"去浪費左大抽獎頭志願位置! 即你自行可以一試,叩門可以一試,大抽獎咪揀番D學位較多o既學校(抽獎位好少好少)
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回復 11# cameo 的帖子

係呀, 聖羅撤自行會留位比小學, 外來學生相對是少位左.

回復 3# bigmonster 的帖子

我o地學校(Kln City)今年有8個入左St Rose.

回復 13# Yanamami 的帖子

聽講梁鉅繆今年都有4 /5 個女仔入. 其中一個係我friend仔仔果班考第一.

SRL收生係好現實,若係校內band2生,話之你品行有幾好,話之你從一而終,自行及叩門都一樣唔收!
相對你成績好,佢地會淨係睇成績(操行唔執著一定要A grade)
如一般津校,喺自行階段都必會盡收band1A成績(反正佢收到表可以check到EMI次第),而叩門階段亦以成績為主!
有家長一向反映,入面的外來生比例係少,但成績好極端,自行及叩門入的多數係校內成績勁標青,入精英班的尖子學生!但始終有小小小部份係攪珠入的,佢地有機會係band1C,入到去會有少少吃力,因為大部份同學都由小學部升上嚟,佢地成績上未必比下去,但適應要花點時間,因SRL出名係好嚴!你打個喊露,伸個懶腰都要罰企!
校內亦有部份係靠直屬位入到的band2生,聽聞留班的多數係呢一群! 品行亦略遜!
anyway喺SRL大多數都係讀書型,大家入到要努力喔^^
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 cameo 於 11-8-4 15:17 發表
SRL收生係好現實,若係校內band2生,話之你品行有幾好,話之你從一而終,自行及叩門都一樣唔收!
相對你成績好,佢地會淨係睇成績(操行唔執著一定要A grade)
如一般津校,喺自行階段都必會盡收band1A成績(反正佢收到表可以c ...

hi cameo,
(因SRL出名係好嚴!你打個喊露,伸個懶腰都要罰企! )
雖然作為家長會喜歡校風純樸,但咁嚴我真係有d驚喎!

原帖由 hongkeikei 於 11-8-4 18:48 發表

hi cameo,
(因SRL出名係好嚴!你打個喊露,伸個懶腰都要罰企! )如

雖然作為家長會喜歡校風純樸,但咁嚴我真係有d驚喎!

如果係讀書型,聽教聽應該適應度卦!

醒目開學勳章

我都有聽過srl要求學生注重儀態的事。  其實都唔錯!  (對於男仔頭女生可能會辛苦少少傘)
quote:
你打個喊露,伸個懶腰都要罰企!

原帖由 cameo 於 11-8-4 15:17 發表
如一般津校,喺自行階段都必會盡收band1A成績(反正佢收到表可以c ...

你打個喊露,伸個懶腰都要罰企--->
唔係假設,係事實剛今屆中一預備班o既事,我個女都唔適應呢種學校作風,所以無去原校中學,,,
但事實當中以我所識o既小朋友及家長,佢地合學校作風的話,呢D完全唔係問題!重話返學好開心!
一間學校好唔好,唔係睇佢咩banding,唔洗理佢有幾出名,人地啱讀就係好!

....delete......

‹ 上一主題|下一主題