用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇可能讀住 i 位等 e 位?
go

有冇可能讀住 i 位等 e 位? [複製鏈接]

一定唔得!唔可以雙重服務!
讀緊I位,要E位仲乜???
原帖由 jjcow 於 11-11-3 23:34 發表
醫生會唔會批呢?

唔一定s->e->i
你排緊e+s?
要視乎小朋友需要而定。曾經都有個醫院姑娘叫我比小朋友去讀主流,放棄s位,但係根本唔得,小朋友係有進步,但又末有能力上主流,所以我都冇理佢。家長應該最清楚小自己的小朋友需要乜野,要自己衡量。正如之前家長所講,你只可撰一樣。你小朋友幾嵗?排咗幾耐?
原帖由 jjcow 於 11-11-4 17:53 發表
我唔係要雙重服務,我意思係有 e 位就轉。

因為我呢邊,S 位應該會快過 e 位,但我係私人個度都訓練咗一排,進展唔錯,醫院有D姑娘都話佢未必要讀 S 位。但等 e 位又要一段時間... 因為聽大家講,i 位無職業治療,阿仔大小肌都仲有 ...

你出年幾多月會見醫生?每年四月頭會排位,四月後先見醫缹應該會轉唔到。仲有大約三月到會有個list有幾多人排間center,每間center有幾多位供應,你再諗諗最終撰邊間,如果有改動要响deadline前交. 另外,你有冇visit過啲center(e or s?攞多啲資料再決定。
原帖由 jjcow 於 11-11-5 01:19 發表
係呀,e+s 呀。

其實唔係排咗好耐,一月開始排。因為出年會做多次評估,我諗住係度問下大家意見,再睇下醫生俾咩意見,再參詳下。

其實我都唔想貿然放棄個 s 位,但見有媽咪又話入咗仲退縮咗,依家佢讀緊個間又讀得好開心,雖然無 ...

到時嘅test應該有啲分别,至於會唔會見心理學家就好難講。相比起我既小朋友,你囝囝都唔係差,但我都冇見心理學家,一間間做法都唔一樣。
原帖由 jjcow 於 11-11-6 07:26 發表
姑娘講咗出年年頭,我估佢地可能想等佢三歲。係咪三歲再見會有多D test 做架?唔知會唔會有心理學家呢?

有呀,我有 visit 過中心呀,我都幾鍾意屋企樓下個間。我諗住做評估前再去中心問下個社工。我仲可能會正式同依家間學校 ...
‹ 上一主題|下一主題