用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇可能讀住 i 位等 e 位?
go

有冇可能讀住 i 位等 e 位? [複製鏈接]

醫生會唔會批呢?
   0    0    0    0

一定唔得!唔可以雙重服務!
讀緊I位,要E位仲乜???
原帖由 jjcow 於 11-11-3 23:34 發表
醫生會唔會批呢?

回復 2# mckm2007 的帖子

我唔係要雙重服務,我意思係有 e 位就轉。

因為我呢邊,S 位應該會快過 e 位,但我係私人個度都訓練咗一排,進展唔錯,醫院有D姑娘都話佢未必要讀 S 位。但等 e 位又要一段時間... 因為聽大家講,i 位無職業治療,阿仔大小肌都仲有D野要追,所以我咪咁諗囉。

其實正路係咪一定係 S -> e -> i?

以我所知, 選左乜野位都好, 就CUT你出來,你唔可以再排任何野, 一係你唔要, 放番個位出來, 你就可以再排過, 如果個個人都有服務用緊, 又排其他, 咁條龍咪咁長到上廣州, 後面的小朋友點?

唔一定s->e->i
你排緊e+s?
要視乎小朋友需要而定。曾經都有個醫院姑娘叫我比小朋友去讀主流,放棄s位,但係根本唔得,小朋友係有進步,但又末有能力上主流,所以我都冇理佢。家長應該最清楚小自己的小朋友需要乜野,要自己衡量。正如之前家長所講,你只可撰一樣。你小朋友幾嵗?排咗幾耐?
原帖由 jjcow 於 11-11-4 17:53 發表
我唔係要雙重服務,我意思係有 e 位就轉。

因為我呢邊,S 位應該會快過 e 位,但我係私人個度都訓練咗一排,進展唔錯,醫院有D姑娘都話佢未必要讀 S 位。但等 e 位又要一段時間... 因為聽大家講,i 位無職業治療,阿仔大小肌都仲有 ...

醒目開學勳章

My experience share.
I wait S位 & E位 at the very beginning, and E位 was available first, S 位was also ok after few months when we was taking E位 service, so I change to S 位 then.

2 years I spent in S位 and seems ok for my son can go for main steam school. and then I apply to change  I位 for next school term which make him can fit into normal kindergarten (thro' social worker, and the priority of my son was 1st since we change the service which we didn't take before and we can use the previous application date as our apply number) !

And I need not to give up my S位 service immediately until the I位 is ok!

Of course we took the I位 very smooth, and we left S位 as the end of school term and change to I位 after that summer holiday!

Luckily, my son follow the normal primary school application scheme, and he is P.1 now!!!
Good luck!!!

係呀,e+s 呀。

其實唔係排咗好耐,一月開始排。因為出年會做多次評估,我諗住係度問下大家意見,再睇下醫生俾咩意見,再參詳下。

其實我都唔想貿然放棄個 s 位,但見有媽咪又話入咗仲退縮咗,依家佢讀緊個間又讀得好開心,雖然無正式同老師講佢咩事,但我請老師幫忙的老師都很樂意幫(例如我話阿仔大小肌發展得唔好,佢地都幫我多加留意,又俾佢做多D爬行嘅動作)。

呢間係有 i 位嘅,已排到舊年 12 月,即係如果我轉 i 位,係咪幾乎肯定會好快派得返呢間呀?不過就唯獨是欠 OT。

原帖由 mckm2007 於 11-11-5 00:31 發表
唔一定s->e->i
你排緊e+s?
要視乎小朋友需要而定。曾經都有個醫院姑娘叫我比小朋友去讀主流,放棄s位,但係根本唔得,小朋友係有進步,但又末有能力上主流,所以我都冇理佢。家長應該最清楚小自己的小朋友需要乜野,要自己衡量。 ...

原帖由 Anpanmama 於 11-11-5 01:08 發表
My experience share.
I wait S位 & E位 at the very beginning, and E位 was available first, S 位was also ok after few months when we was taking E位 service, so I change to S 位 then.

2 years I spent in ...

其實係咪都係讀番兩年 S 位穩陣D呢?我仔自理 OK,基本上日片都叫做戒咗,返到學校純如羔羊,老師叫乜做乜,係有時會起身行開,但佢返嚟又唱得番學校D歌,俾本教科書佢,佢又識晒喎... 咁佢算唔算遊雲呢?除了這樣,老師都無投訴過佢D乜。

呀,初時老師有問過,話叫佢唔應。不過佢地話,最近叫佢十次,都有一次應。咁我教咗佢地要行係佢前面叫佢,唔好係後面叫。佢地都照跟我咁講去做,行埋去捉佢。

HI pocoyo123,

你記唔記得我呀?之前 PM 請教過你。

阿仔開咗學兩個月,我覺得佢嘅反應又好咗,個人又開朗咗。返學之後又多咗觀察小朋友。

同埋我觀察過,呢間老師真係幾有愛心。我又偷偷聽到有D家長講話個仔返咗個幾月,上過言語,D自信心返晒嚟咁話。

不過佢都係大小肌未係好得。有D論盡。咁我想問,轉 i 位,OT 再出去搵私家上又好唔好呢?

原帖由 pocoyo123 於 11-11-4 21:55 發表
以我所知, 選左乜野位都好, 就CUT你出來,你唔可以再排任何野, 一係你唔要, 放番個位出來, 你就可以再排過, 如果個個人都有服務用緊, 又排其他, 咁條龍咪咁長到上廣州, 後面的小朋友點? ...

醒目開學勳章

原帖由 jjcow 於 11-11-5 01:24 發表
其實係咪都係讀番兩年 S 位穩陣D呢?我仔自理 OK,基本上日片都叫做戒咗,返到學校純如羔羊,老師叫乜做乜,係有時會起身行開,但佢返嚟又唱得番學校D歌,俾本教科書佢,佢又識晒喎... 咁佢算唔算遊雲呢?除了這樣,老師都無投訴過佢D乜。

呀,初時老師有問過,話叫佢唔應。不過佢地話,最近叫佢十次,都有一次應。咁我教咗佢地要行係佢前面叫佢,唔好係後面叫。佢地都照跟我咁講去做,行埋去捉佢。

sorry, computer problem, only english!!!
if the progress is good , might be 1 year be ok at S位, but your son seems small boy, then if you wanna spend 2 years to solid his development, surely be better.
初時老師有問過,話叫佢唔應。不過佢地話,最近叫佢十次,都有一次應。咁我教咗佢地要行係佢前面叫佢,唔好係後面叫。佢地都照跟我咁講去做,。

it is no need to 行埋去捉佢 cos he didn't run, just make yourself face to face with him,keep you and your son with the same eye level, hold his hand to touch your chin下巴, his eye will look at you naturally.

jjcow:
不過佢都係大小肌未係好得。有D論盡.----->可否講得詳細些, 差距幾多, 因私人OT收費很貴, 約$800-1000, 1 小時.
大肌是PT, 如小朋友都未得, 即時PT都要?, 咁ST有無需要呢?因I位ST一個月只是有兩堂, 每堂只有半小時, 相信如有DALEY都需要額外補堂? 這些費用相信也很費, 而且, 出面私人做, 小朋友時間上都要分配得好, 亦要預留時間做家居訓練, 時間, 金錢, 精神, 你要諗下自己&小朋友再決定
原帖由 jjcow 於 11-11-5 02:05 發表
HI pocoyo123,

你記唔記得我呀?之前 PM 請教過你。

阿仔開咗學兩個月,我覺得佢嘅反應又好咗,個人又開朗咗。返學之後又多咗觀察小朋友。

同埋我觀察過,呢間老師真係幾有愛心。我又偷偷聽到有D家長講話個仔返咗個幾月,上 ...

你出年幾多月會見醫生?每年四月頭會排位,四月後先見醫缹應該會轉唔到。仲有大約三月到會有個list有幾多人排間center,每間center有幾多位供應,你再諗諗最終撰邊間,如果有改動要响deadline前交. 另外,你有冇visit過啲center(e or s?攞多啲資料再決定。
原帖由 jjcow 於 11-11-5 01:19 發表
係呀,e+s 呀。

其實唔係排咗好耐,一月開始排。因為出年會做多次評估,我諗住係度問下大家意見,再睇下醫生俾咩意見,再參詳下。

其實我都唔想貿然放棄個 s 位,但見有媽咪又話入咗仲退縮咗,依家佢讀緊個間又讀得好開心,雖然無 ...

上兩個月醫院的 OT 同我講,佢小肌已追到兩歲(佢依家 2 歲 9 個月);另外一位外面的 OT 未有講佢大肌去到幾多歲,只係話佢仲係弱,個人軟 lai lai,好易攰。OT 都同我講,大小肌弱都會影響社交。

我都知道出面收費好貴。其實我最唔捨得依家間幼稚園的,主要係我覺得佢接觸多咗普通小孩子後,佢嘅反應自然咗好多,係公園開始留意其他小朋友,又會想伸手摸下佢地。

我都唔知係因為佢大個咗,定係以前係密集式訓練個度,個個都唔理人,所以無呢D反應。

語言方面,佢依家講好多野喇。不過未係好做到一問一答。淨係講自己鍾意講嘅野。我問言語治療師佢算唔算自言自語,佢又話唔算。

我係咪唔應該為咗個少少自然反應而放棄密集嘅基礎訓練呢?其實我自己日日都有係屋企同佢練,但我知未必夠。所以我其實想 E 位,但又驚要等好耐。我見讀住 S 位可以等 E 位,所以咪想問係咪真係唔可以讀住 i 位等 e 位囉(因為之前聽過有家長話佢係 i + e 咁等,我都覺得好奇怪,未聽過,所以唔知係咪有例外)。

原帖由 pocoyo123 於 11-11-5 19:37 發表
jjcow:
不過佢都係大小肌未係好得。有D論盡.----->可否講得詳細些, 差距幾多, 因私人OT收費很貴, 約$800-1000, 1 小時.
大肌是PT, 如小朋友都未得, 即時PT都要?, 咁ST有無需要呢?因I位ST一個月只是有兩堂, 每堂只有半 ...

姑娘講咗出年年頭,我估佢地可能想等佢三歲。係咪三歲再見會有多D test 做架?唔知會唔會有心理學家呢?

有呀,我有 visit 過中心呀,我都幾鍾意屋企樓下個間。我諗住做評估前再去中心問下個社工。我仲可能會正式同依家間學校講,問下佢地間 i 位係點做。

我諗住評估前收集下各方資料先,因為我知道醫生都係斷症啫。真正落手落腳去做嘅係中心/學校。

好多謝大家俾意見我呀

原帖由 mckm2007 於 11-11-6 00:26 發表
你出年幾多月會見醫生?每年四月頭會排位,四月後先見醫缹應該會轉唔到。仲有大約三月到會有個list有幾多人排間center,每間center有幾多位供應,你再諗諗最終撰邊間,如果有改動要响deadline前交. 另外,你有冇visit過啲cente ...

個人軟 lai lai, 妳可以俾佢游水, 一定會有改善, 係S位o既PT都會有水療堂o架.

到時嘅test應該有啲分别,至於會唔會見心理學家就好難講。相比起我既小朋友,你囝囝都唔係差,但我都冇見心理學家,一間間做法都唔一樣。
原帖由 jjcow 於 11-11-6 07:26 發表
姑娘講咗出年年頭,我估佢地可能想等佢三歲。係咪三歲再見會有多D test 做架?唔知會唔會有心理學家呢?

有呀,我有 visit 過中心呀,我都幾鍾意屋企樓下個間。我諗住做評估前再去中心問下個社工。我仲可能會正式同依家間學校 ...

i位轉e位

想問如果讀咗i位學校,但唔讀,去讀其他幼稚園,可否直接排e位??

醒目開學勳章

原帖由 midcocc 於 11-11-29 12:18 發表
想問如果讀咗i位學校,但唔讀,去讀其他幼稚園,可否直接排e??

you better to ask your social worker, might be you need to line up again for E位!
be consider that, I位 can make the training and the school lessons in same place, you no need to pick and take him for training. both of you and your children will be more comfortable.
E位 training  sure be more intensive, PT and OT especially .

我就係讀住I位....中間要求轉E位架喇!(要申請&批架) 但後尾再見醫生,叫我試下S位,而家亞仔都讀左S 3個月了. 番學番得好開心!
尋日學校問開,我有無乜打算?佢話亞仔可以讀主流...但又話唔係叫我即走,可以考慮讀埋呢一年或者如果真係想,讀多一年都得既.....OH,搞到我心思思,其實應該係好事!...但我見亞仔響度好開心,雖然ST只係3星期得半小時,無個別OT/PT...我都有心思思係咪應該讀一年就走?但我都擔心外面學校未必會包容佢成日咁HIGH既心情...無時停.....

BeBe,

為什麼i位轉e位會讀了s位??
那期間要等幾時,在那裡見醫生....見完醫生,是否直時讀s位??

請回覆!
‹ 上一主題|下一主題