用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM~我中奬啦!
樓主: littlecook
go

KM~我中奬啦! [複製鏈接]

原帖由 littlecook 於 11-5-18 19:40 發表
雖然好鐘意呢間學校,但機會太渺茫,一早已經忘記左佢啦!
點知今日收到厚信,好似中奬咁難得呀!

仲有無人收到呀?

路過,當年我都係同樣心情,一早打定輸數

原帖由 littlecook 於 11-5-18 23:56 發表
hi marcuscyrus,

如果無記錯,你大囝讀緊KM?細囝都會入讀N1/K1?
請問你KM品德教育如何?呢樣係我非常關注既!
我囡囡有時上堂會唔專心,又唔合群,唔知KM老師攪唔攪得掂?依家讀PN間學校,老師唔理佢,由得佢...希望KM老師 ...

你好,我大仔9月升K3,細仔就9月入K1

你問到有關品德教育,UM...我自己認為呢方面最大的責任在家庭的,不過以我2年觀察(我大仔並非由PN升上),老師都一直有灌輸正確的價值觀

至於你說囡囡些課不專心,哈,無獨有偶,我大仔都係呢種人,把口仲唔停的~_~2年的老師都知佢呢個問題,與其說老師唔理佢,其實老師係包容緊佢,亦到有方法去處理,當然唔會話忽然間180度轉,但明顯見到佢進步左的

細佬妹黎講,我估計比冇關聯人士優勝,就今年投考k1,從bk得到的資訊,有offer的都是現任學生或畢業生的弟/妹,n1情況有點不同(可能同區的n1學位比較緊張)

原帖由 littlecook 於 11-5-19 12:56 發表
咁細妹係年尾細B,做細B考K1唔知機會大唔大呢?

去年n1開始只收表到8月31,我覺得有機會k1都會咁樣(我估je)
我家細佬係8月,當時未出result,同班主任傾開,一問係8月都不期然"oh"了一聲,可能真係比較難

原帖由 ms1125 於 11-5-19 13:39 發表
My boy is july boy.

我個最細..8月xd

原帖由 elmolly 於 11-5-19 16:22 發表

我知至少有一個舊年K1收左既細仔, 不過你要諗下KM既課程咁tough, 細仔細女係咪應付到, k1下學期既評估要考埋寫字嫁.

呢樣真,我都驚驚地細佬唔知掂唔掂~_~

原帖由 littlecook 於 11-5-19 22:59 發表
我諗住比細妹(年尾細囡)2YR插班屋企附近既PN先,果間都教得深架,如有幸KM收,都叫做打定個底先...唔知有無幫助呢?
寫字呀...細妹執筆仲正過家姐呢!細妹小肌肉都算靈活有力...只係可惜仲係BB一個,唔知几個月後面試,會唔 ...

你唔會考慮比妹妹做超大b?我覺得如你今年幫妹妹考n1,應該好大機會bor

原帖由 littlecook 於 11-5-20 00:08 發表
因妹妹都算醒目,唔想咁快就決定要佢REPEAT.
但如果以細B身份考唔到好學校,可能無辦法,第二年再考過.

不過,你講既都可考慮一下!你話咁樣得唔得呢:
今年11月面試K1,12月出第一輪RESULT,唔收既話,1月APPLY N1...之不過 ...

我反而諗,如果佢都係醒o既,如做超大b,會更超班

原帖由 littlecook 於 11-5-20 00:43 發表
咁都啱既!
不過理想D,我想兩姐妹差一級,讀同一幼稚園同小學,升小時我唔駛分身兩邊顧足兩年時間.
咁我諗既做法,你覺得行得通嗎?

差2年都冇衝突阿(我2個仔就係差2年)
你個做法,原則上可行,provided that學校今年唔會收表收到8月31日(因n1係咁唔知k1會唔會都變成咁哦)

原帖由 littlecook 於 11-5-20 01:15 發表
你有所不知啦,我一個帶兩個,一腳踢無人幫,差2年,咁家姐返小學,妹妹返幼稚園,東一個西一個時間又唔合,足足兩年,接送真係好不便同辛苦!呢個對我嚟講係好現實既問題!

唉,如果K1都唔收細B,咁就可能只可做大B考N1...或者 ...

原來係咁,咁照你原定計畫啦,我估如果waiting都應該係細佬妹容易wait到先啦,何況你話妹妹係醒o既,可能直接offer 呢,加油!!

原帖由 tseleebb 於 11-5-27 01:12 發表
My boy has just been offered a place in international stream PM today, so happy!  Yeah!

弓起哂

原帖由 littlecook 於 11-5-27 11:52 發表
己取錄既同學仔,你地會唔會JOIN SUMMER COURSE呀?
JOIN几多星期呀?

我地應該唔join啦

原帖由 elmolly 於 11-5-27 15:09 發表

我知中文係會base on PN學過既再配詞語咁教, 佢N班唔淺.

中文有本字彙冊係會列埋n1時學過的詞彙

原帖由 LL222 於 11-5-27 15:54 發表
噚晚打開信箱見到劍鳴封信, 厚厚的, 簡直唔相信自己隻眼, 立即入屋比老婆開信, 開心到宜家.

好似當年我家爸爸的反應阿!!
弓起哂!!
依家呢度好似有5-6個新同學仔啦,多多指教^_^

原帖由 LL222 於 11-5-27 17:10 發表

多謝哂!
你個小朋友讀K幾?

9月時,哥哥k3,細佬k1
下午班

原帖由 spicesanpo 於 11-5-28 03:10 發表

會係六月?是真的嗎?
點解我5月頭嗰時打去問幾時知waiting 有無消息,但係學校答要7月先知嘅,但係而家又收咗些waiting? 係咪waiting 都有分grade 架呢? ...

其實陸續都仲會執位架,開左學都仲會郁都唔定

原帖由 littlecook 於 11-5-28 17:19 發表
我諗唔會啦!
如果睇家庭背景,一定唔收我囡!
我係全職媽媽,老公只係低薪打工仔一名...

我地都係普通家庭

原帖由 chillio 於 11-5-30 12:14 發表
講老實, 阿仔一d都唔叻, group in 時表現都好普通, 單獨見老師時真係又喊又十問九唔應, 唔知係唔係考咗3次同埋有寫信嘅關係? 加埋神嘅保守, 最終都可以入k1 ...

誠意搭夠
同埋,老師話都會睇group in 時家長的表現的,可能你handle 仔仔handle得好丫

原帖由 littlecook 於 11-5-30 17:10 發表
Hi marcuscyrus,

知唔知道,今年報考既細佬妹,係咪都收返呀?
有無人唔收或者仲係waiting?

另,你大囝都k2啦,要考小學啦喎!你會考邊d呀?學校會唔會有d講座同家長教吓路,分析一下,或者帶家長去學校參觀架?

學校會鼓勵 ...

如果考k1,同學仔的細佬都有細返,但從老師口中原來都唔係全部收得返哂
考小學黎講,都係大包圍啦xd講座參觀之類暫時唔見有

原帖由 LL222 於 11-5-31 14:12 發表
我囡囡到K3時, 細囡剛剛可入N1, 家姐讀緊, 細妹入N1機會係咪大D?

我諗都會好d掛?
因我家細佬唔係考n1,係直接考k1,所以實際情況如何都唔知哦
‹ 上一主題|下一主題