用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 就黎小一面試, 準備左面試衫未??
樓主: Kaling
go

就黎小一面試, 準備左面試衫未?? [複製鏈接]

現在一般小學都要求小朋友在面試時穿著得比較簡單,所以有領 T-shirt 或 裇衫+ 背心+扯布褲 都係男孩子的熱門服飾.

原帖由 qoo_pooh 於 11-3-14 14:21 發表
男仔西褲要不要深色呀?
是不是好似大人返工的西褲?
還是'扯'褲都OK?
另外裇衫是不是長袖裇衫呀?

我既囝囝讀緊K3, 面試結果都吾錯. 而今屆根德園學生都有不小同學仔都考入心儀小學, 包括有九龍塘小學,聖芳濟, 宣道,英華,男拔, 女拔,高主教, 德望 等等.............

原帖由 Kaling 於 11-3-14 23:09 發表
我都係買左依類衫褲, 其實著落簡單又好睇..短袖裇衫就無買, 買左長袖, 唔知到時會唔會好熱呢..

請問你的小朋友請K2定K3呀?  如讀K3, 面試結果點呀??今屆根德園的結果唔知好唔好呢..

...

最終為他揀了一間有埋中學既小學.
其實考小學都不是一件輕鬆事, 大人小朋友都辛苦, 真係好睇間小學想收咩類型的學生, 有d學校收生要考生有小一或小二程度, 又一些會著重英文, 有一些只考記憶力.
不過單靠學校所教去考小學是不足夠的, 都要學多一些英文及常識會比較有利些.  

原帖由 Kaling 於 11-3-15 16:49 發表
咁你囝囝會揀邊間呀?  你有無特別同佢準備D咩去面試呀?  我有D擔心, 佢當時的表現發揮得唔好..究竟考小學係咪咁難!!??

‹ 上一主題|下一主題