用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 就黎小一面試, 準備左面試衫未??
go

就黎小一面試, 準備左面試衫未?? [複製鏈接]

想早D買定D面試衫, 大家會去邊度買衫比囝/囡呀?  男仔有咩牌子衫好睇又唔太貴呢??
   1    0    0    0

原帖由 Kaling 於 11-3-11 22:58 發表
想早D買定D面試衫, 大家會去邊度買衫比囝/囡呀?  男仔有咩牌子衫好睇又唔太貴呢??

唔駛咁快買定,因為優才算係早面試,都講緊係6/7月嘅事,而過往面試嘅高峰期係10-12月,小朋友大得好快,我覺得可以遲少少先買。

可以考慮Nicolas Bear, Cheekee Duck。有時撞正d舖頭減價會扺買好多。

其實最緊要係小朋友穿得舒適,唔使太講究。見過有啲著都成個banker咁。

今日去行街買左兩件恤衫同兩條西褲, 諗住襯件背心.. 簡簡單單著落斯文整齊就算, 太隆重好似有D誇張..

而家買定安心D, 費事到時睇唔啱或無晒碼就麻煩..  :)

HIHI 請問係咪講緊而家讀緊K2既小朋友?? THANKS

原帖由 Camom 於 11-3-11 23:36 發表

唔駛咁快買定,因為優才算係早面試,都講緊係6/7月嘅事,而過往面試嘅高峰期係10-12月,小朋友大得好快,我覺得可以遲少少先買。

可以考慮Nicolas Bear, Cheekee Duck。有時撞正d舖頭減價會扺買好多。 ...

原帖由 小靜姸 於 11-3-13 23:24 發表
HIHI 請問係咪講緊而家讀緊K2既小朋友?? THANKS

係呀,今年讀緊K2嘅同學仔就嚟要準備面試啦

我見過成個花仔咁, 都幾誇下.

原帖由 kennyklt 於 12-3-2011 08:08 PM 發表
其實最緊要係小朋友穿得舒適,唔使太講究。見過有啲著都成個banker咁。

我買 comme ca ism

原帖由 dlmcdlcl 於 11-3-14 00:44 發表
我買 comme ca ism

so expensive

醒目開學勳章

男仔西褲要不要深色呀?
是不是好似大人返工的西褲?
還是'扯'褲都OK?
另外裇衫是不是長袖裇衫呀?

現在一般小學都要求小朋友在面試時穿著得比較簡單,所以有領 T-shirt 或 裇衫+ 背心+扯布褲 都係男孩子的熱門服飾.

原帖由 qoo_pooh 於 11-3-14 14:21 發表
男仔西褲要不要深色呀?
還是'扯'褲都OK?

原帖由 wenwenlou 於 11-3-14 14:41 發表
現在一般小學都要求小朋友在面試時穿著得比較簡單,所以有領 T-shirt 或 裇衫+ 背心+扯布褲 都係男孩子的熱門服飾.

對,這是大部份面試時見到的男孩子衣著(包括我囝囝),亦有人選著比較fashionable的深色牛仔褲,上身都是恤衫/有領T-shirt+背心。

我都係買左依類衫褲, 其實著落簡單又好睇..短袖裇衫就無買, 買左長袖, 唔知到時會唔會好熱呢..

請問你的小朋友請K2定K3呀?  如讀K3, 面試結果點呀??今屆根德園的結果唔知好唔好呢..

原帖由 wenwenlou 於 11-3-14 14:41 發表

你囝囝考左幾多間呀?  面試結果點呀?? 今年D學校有無咩特別呀, 有D咩要注意咖?  可否分享一下..謝謝..

原帖由 Camom 於 11-3-14 17:50 發表

對,這是大部份面試時見到的男孩子衣著(包括我囝囝),亦有人選著比較fashionable的深色牛仔褲,上身都是恤衫/有領T-shirt+背心。

原帖由 Kaling 於 11-3-14 23:11 發表
你囝囝考左幾多間呀?  面試結果點呀?? 今年D學校有無咩特別呀, 有D咩要注意咖?  可否分享一下..謝謝..

我囝囝考咗7間小學(優才/英華/St. Pauls' Boys/DBS/St. Paul's Co-ed/KTS/SFA),其中4間有offer, KTS就有2nd in不過無去到。

我覺得小一面試最重要嘅係小朋友嘅禮貌,紀律同埋表達能力,當然一些學校亦會考學術/常讖,所以這方面亦不可忽略。不過一般而言,KV嘅學生喺學術方面問題應該不大。

所有學校都會要求遞交K2上下學期成績表(DBS連K1成績表都要)。Portfolio要視乎每間學校的內容及頁數要求去製作(St. Paul's Boys為了環保更加訂明不可用太重/厚嘅紙)。課外活動/獎項我認為不是面試嘅決定性因素,主要都係睇番小朋友喺面試時嘅表現,當然如果存在二選一嘅情況,課外活動/獎項就成為額外嘅考慮因素。

我喺每一次面試前都會同小朋友預演一次,主要係提番佢一D禮儀同埋等佢進入良好嘅面試狀態。我唔會俾壓力囝囝,令佢覺得面試不是一件苦差,所以每一次佢都好enjoy佢嘅面試時間。如果會考英華,記得提醒囝囝要記住面試內容/過程/課室環境等細節,因為如果有機會進入最後面試,校長係會考番佢哋喺之前嘅面試做過嘅嘢。

我既囝囝讀緊K3, 面試結果都吾錯. 而今屆根德園學生都有不小同學仔都考入心儀小學, 包括有九龍塘小學,聖芳濟, 宣道,英華,男拔, 女拔,高主教, 德望 等等.............

原帖由 Kaling 於 11-3-14 23:09 發表
我都係買左依類衫褲, 其實著落簡單又好睇..短袖裇衫就無買, 買左長袖, 唔知到時會唔會好熱呢..

請問你的小朋友請K2定K3呀?  如讀K3, 面試結果點呀??今屆根德園的結果唔知好唔好呢..

...

其中4間有offer, 真係替你高興, 咁你最後揀邊間呀?
我個囝其實都算係中上, 不過佢的表現唔穩定, 而且唔夠留心, 人又比較慢熱怕羞, 人地問佢3樣野, 可能只聽到2樣..提極佢要留心D, 佢都係一樣咁失魂..真係擔心到時又係咁, 如果佢可以發揮到最好, 咁我就安樂..

仲有, 佢見到有其他小朋友實僚人玩, 玩玩下就癲晒失控, 自己等面試都唔記得, 平時見佢參加興趣班就係咁, 次次叫佢唔好, 叫完又唔記得, 我最怕就係咁, 但依D現場環境我又控制唔到..而家我時時刻刻都提佢, 仲有咩可以幫到佢呢?  

你有無見過咁的情況出現呢?  

同佢做預演唔會令佢緊張嗎?

原帖由 Camom 於 11-3-15 11:24 發表

我囝囝考咗7間小學(優才/英華/St. Pauls' Boys/DBS/St. Paul's Co-ed/KTS/SFA),其中4間有offer, KTS就有2nd in不過無去到。

我覺得小一面試最重要嘅係小朋友嘅禮貌,紀律同埋表達能力,當然一些學校亦會考學術/常讖,所以 ...

醒目開學勳章

原帖由 qoo_pooh 於 11-3-14 14:21 發表
男仔西褲要不要深色呀?
還是'扯'褲都OK?
有d學校11月中in,都係要准備長袖衫.  

咁你囝囝會揀邊間呀?  你有無特別同佢準備D咩去面試呀?  我有D擔心, 佢當時的表現發揮得唔好..究竟考小學係咪咁難!!??

原帖由 wenwenlou 於 11-3-15 12:00 發表
我既囝囝讀緊K3, 面試結果都吾錯. 而今屆根德園學生都有不小同學仔都考入心儀小學, 包括有九龍塘小學,聖芳濟, 宣道,英華,男拔, 女拔,高主教, 德望 等等.............

...

原帖由 Kaling 於 11-3-15 14:44 發表
其中4間有offer, 真係替你高興, 咁你最後揀邊間呀?
我個囝其實都算係中上, 不過佢的表現唔穩定, 而且唔夠留心, 人又比較慢熱怕羞, 人地問佢3樣野, 可能只聽到2樣..提極佢要留心D, 佢都係一樣咁失魂..真係擔心到時又 ...

我諗如果面試前有簡介會的話,可以帶埋小朋友去,等佢熟習下環境。如果嗰間小學係你心儀嘅小學,咁你就嘗試不經意咁讚吓間學校,等佢都先對間學校有好感。到面試之前你可以同佢講校長同老師鍾意乖/守規矩嘅小朋友,希望佢可以因此而聽聽話話咁面試啦。

另外,如果你囝囝容易同其他小朋友玩得太過「興奮」,就要盡量避免同D相熟嘅小朋友一齊報名,等佢可以專心D應付面試。

我們已經放棄了其中兩間學校嘅offer,另外兩間仍在考慮中。
‹ 上一主題|下一主題