用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林護or荃官中好?
go

林護or荃官中好? [複製鏈接]

我老公以前係做"陰質教育機金", 佢接觸好多中學,佢最中意"安柱中學', 因佢校風好, 我中學老師個仔係荃官讀, 讀到心理出現問題, 因為佢地d老師質素未必追到學生, 佢話嗰度d學生水平好高,競爭好大, 讀最top嗰班既後10名會比人睇唔起(廣緊係80幾分喎), 其他班d學生覺得你讀尖子班,又唔會同你玩, 整到個仔仇恨心好重, 所以我都唔會比我d仔女讀呢間

原帖由 Reximom 於 08-11-21 14:34 發表

同意, 同意!

好似樓上casttle講個case, 咩”10名會比人睇唔起(廣緊係80幾分喎), 其他班d學生覺得你讀尖子班,又唔會同你玩”, 好多時係出於自己個心點諗, 自己覺得比人睇唔起, 自己覺得無人同你玩! ...

冇錯, 係好睇個小朋友點諗, 但係如果個小朋友咁識諗, 呢個世界唔會有咁多青少年問題出黎la,自剎嗰d點解都係讀到書既青少年呢? 除咗個青少年點諗, 家長教師都好重要, 個青少年唔識諗時, bin個會最先知道, bin個可以開解到佢, bin個可以停下來聽聽小朋友人心底話!!!!!你幫個小朋友choice一間好學校, 佢識諗, 唔想令你失望,佢好努力讀書, 年年考第一 or10之內, 但係佢將所有壓力收埋, 唔爆都唔話你知, 因為佢唔想你担心, 你想唔想你d仔女係咁...........
我相信孩子係冇壓力之下才可發揮出自我表現, 讀書不是求分數, 只要佢d成績唔係太差, 足夠佢一路讀上去我便滿足, 呢個係我個人對兒女成長既睇法, 所以我同老公唔會因為嗰間係名校而比仔女讀,係以學校本身既校風同老師既質素而考慮 , 子女既品格同思想成長, 開心既校園生活才是最重要!!
sorry, 這是我本身之個人意解!!!
‹ 上一主題|下一主題