用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林護or荃官中好?
go

林護or荃官中好? [複製鏈接]

如題!

另, 可風 定 何傳耀 好?
   0    0    0    0
:-D  :-)  :-P 笑口常開

原帖由 WowWow 於 08-11-19 14:07 發表
如題!

林護同荃官2間差不多,很難比較,而且2間不同區。

這幾年,很多人都說可風的成績及校風都倒退中。空穴來風,未必無因。所以我覺得何傳耀好些。

原帖由 WowWow 於 08-11-19 14:07 發表
如題!

林護比荃官好 ; 可風跟何傳耀差不多.

personal opinion.

林護好 d

原帖由 Reximom 於 08-11-19 23:51 發表

“林護比荃官好"
都有d人咁講,
咁想問下唔知林護比荃官好係邊度呢, 係咪在於學術成績或其他方面呢?

呢d個人意見來架,唔通問你蘋果同橙邊樣好食??你話橙好食,咁橙點好食,好食係邊度??

原帖由 Reximom 於 08-11-21 11:27 發表

九華既 Minicat / wahyanpooh / akina123,

你好搞笑!

akina123講得啱呀,觀點與角度,比成績?比校風?比體育????

嘜wahyanpooh係akina123呀???

我老公以前係做"陰質教育機金", 佢接觸好多中學,佢最中意"安柱中學', 因佢校風好, 我中學老師個仔係荃官讀, 讀到心理出現問題, 因為佢地d老師質素未必追到學生, 佢話嗰度d學生水平好高,競爭好大, 讀最top嗰班既後10名會比人睇唔起(廣緊係80幾分喎), 其他班d學生覺得你讀尖子班,又唔會同你玩, 整到個仔仇恨心好重, 所以我都唔會比我d仔女讀呢間

林護 / 荃官壓力極大, 要小朋友成績, 心智能承受得起才好考慮.
認識一些朋友子女, 因壓力太大而由林護轉往他校.
安柱是間好學校, 是該區band 1 頭英中.

原帖由 Reximom 於 08-11-21 13:20 發表

但係聽講林護仲谷得勁過荃官噃!

是的, 林護谷得勁些.
有朋友是舊生會幹事, 因怕兒子追不上, 林護收他, 最後也決定放棄, 轉讀另一間新派直資.

原帖由 kaan 於 08-11-21 13:22 發表

是的, 林護谷得勁些.
有朋友是舊生會幹事, 因怕兒子追不上, 林護收他, 最後也決定放棄, 轉讀另一間新派直資.

不知為什麼,很多人都說林護谷。小兒是讀林護的,我唔覺得好谷。坊間很多誤傳的,小兒當初選林護我也不贊成,但他堅持,現在卻讀得很開心,認識他的好朋友們,也不覺他們有什麼大問題。反而他們最怕music 與 art, 因為老師要求好嚴格。但當然,若要追求頭20名,那一定要付出的了,然而,這不是學校谷他們的,祇是他們自覺吧了。

我覺得林護與荃官都是好學校,很難比較那間好,事實上,2間的成績也差不多。

原帖由 Reximom 於 08-11-21 13:57 發表

其實講平均發展, 安柱真係唔錯, 不過唔知安柱d成績同呢兩間比又如何呢?

因我子女不是在這區升中, 所以對近年實際成績並不是太清楚, 只是自小在這區長大, 而且身邊親人及朋友或多或少都會提及. 如有說錯, 請見諒.
若論成績, 應該是林護及荃官比安柱要好.
但安柱也不差.

原帖由 Reximom 於 08-11-21 13:57 發表

其實講平均發展, 安柱真係唔錯, 不過唔知安柱d成績同呢兩間比又如何呢?

林護及荃官應該比安柱稍勝。

原帖由 Today123 於 08-11-21 14:20 發表

不知為什麼,很多人都說林護谷。小兒是讀林護的,我唔覺得好谷。坊間很多誤傳的,小兒當初選林護我也不贊成,但他堅持,現在卻讀得很開心,認識他的好朋友們,也不覺他們有什麼大問題。反而他們最怕music 與 art, 因為老師要求好 ...

我想就如入讀某些名校一樣, 有些學生說冇壓力, 讀得好開心,  但有些卻說壓力很大, 每日要應付功課, 測驗...甚至要見社工或心理醫生.
這視乎各人的性格, 適應能力等等.

原帖由 Reximom 於 08-11-21 14:34 發表

同意, 同意!

好似樓上casttle講個case, 咩”10名會比人睇唔起(廣緊係80幾分喎), 其他班d學生覺得你讀尖子班,又唔會同你玩”, 好多時係出於自己個心點諗, 自己覺得比人睇唔起, 自己覺得無人同你玩! ...

冇錯, 係好睇個小朋友點諗, 但係如果個小朋友咁識諗, 呢個世界唔會有咁多青少年問題出黎la,自剎嗰d點解都係讀到書既青少年呢? 除咗個青少年點諗, 家長教師都好重要, 個青少年唔識諗時, bin個會最先知道, bin個可以開解到佢, bin個可以停下來聽聽小朋友人心底話!!!!!你幫個小朋友choice一間好學校, 佢識諗, 唔想令你失望,佢好努力讀書, 年年考第一 or10之內, 但係佢將所有壓力收埋, 唔爆都唔話你知, 因為佢唔想你担心, 你想唔想你d仔女係咁...........
我相信孩子係冇壓力之下才可發揮出自我表現, 讀書不是求分數, 只要佢d成績唔係太差, 足夠佢一路讀上去我便滿足, 呢個係我個人對兒女成長既睇法, 所以我同老公唔會因為嗰間係名校而比仔女讀,係以學校本身既校風同老師既質素而考慮 , 子女既品格同思想成長, 開心既校園生活才是最重要!!
sorry, 這是我本身之個人意解!!!

‹ 上一主題|下一主題