用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖母無玷聖心書院
go

聖母無玷聖心書院 [複製鏈接]

如果你想選擇近鐵路的沙田英中,可考慮以下:
1. 聖母無玷(但有直屬小學,故競爭大了)
2. 鄭榮之(也有連繫小學,但否由於學業成績無其他英中甘強,屬BAND1尾,所以少D沙田BAND1學生揀,又容易D)
3. 林裘謀(BAND1中上,多人楝)
4. 沙田崇真(BAND1中上,多人揀)
5. 林漢光(BAND1尾,可能易D)
以上全是較接近馬鐵的沙田英中,整體風氣幾好,可考慮!

回覆 # 的文章

郭得勝也ok,屬BAND1尾,所以同鄭榮之類似,少D沙田BAND1學生揀,又容易D!
但若比較「腳程」,鄭榮之方便d,由火車站行去不過一分鐘!而郭得勝則要四五分鐘左右(未計搭多一站)!

原帖由 YVONNE2607 於 29-12-2008 15:04 發表

Dear KKpama,
請問你知唔知郭得勝、鄭榮之及聖心lunch是否留校食呢?Thanks!!

據我所知,沙田無乜band1中學規定學生留校食飯的,反而分馬鞍山的便有此安排!(有的話,我也想知!)
但我想孩子也不太願意的!逼唔到!

原帖由 YVONNE2607 於 29-12-2008 15:04 發表

Dear KKpama,
請問你知唔知郭得勝、鄭榮之及聖心lunch是否留校食呢?Thanks!!

我在後幾頁的討論區發現這數據,發現和我手頭的幾項數字相同(當然我只有幾間而已!),我相信可作參考!

英中2008會考成績6科14分或以上比率  及格率
聖公會曾肇添中學85.4%98.5%
沙田崇真中學78.7%100%
浸信會呂明才中學78.6%97.3%
沙田培英中學75%99.5%
沙田循道衛理中學72.3%94.2%
沙田蘇浙公學70%97.7%
沙田官立中學67.8%94%
聖羅撒書院66%97%
聖公會林裘謀中學62.6%93%
五旬節林漢光中學56.3%93.1%
天主教郭得勝中學55%96%

引用:
原帖由 catcatmom 於 08-12-11 17:08 發表
elbar

‹ 上一主題|下一主題