用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖母無玷聖心書院
go

聖母無玷聖心書院 [複製鏈接]

各位媽咪對呢間學校有甚麽意見?想替女兒在自行選呢間學校。
   1    0    0    0

band one 英中, 校風都不錯, 老師都好盡責.
同學有歸屬感

但佢有直屬小學..

你個囡囡讀緊邊間小學呀?聖心書院今年換左校長,吾知派位形式會吾會變。

原帖由 YVONNE2607 於 08-12-17 12:36 發表
各位媽咪對呢間學校有甚麽意見?想替女兒在自行選呢間學校。

原帖由 小鹿斑比 於 08-12-17 17:15 發表
你個囡囡讀緊邊間小學呀?聖心書院今年換左校長,吾知派位形式會吾會變。

新校長已經兩年, 暫時所知派位形式沒有變

其實聖心書院係沙田11間英中裡面,佢排名係點架?

原帖由 小鹿斑比 於 08-12-17 17:15 發表

囡囡讀緊將軍澳小學,是BAND 1 中的學生,因將軍澳只得一間英中,所以之前有BK媽咪提議去沙田區,所以在自行時想博一博,如自行和甲部都失敗,便只好在乙部填宣基或景嶺做第一和第二,又或將官。

將軍澳走黎沙田返學,會吾會遠左D呀?真係"早出晚歸"。每日放學返到屋企真係天都黑,邊有時間做功課同溫書。

原帖由 YVONNE2607 於 08-12-18 14:45 發表

囡囡讀緊將軍澳小學,是BAND 1 中的學生,因將軍澳只得一間英中,所以之前有BK媽咪提議去沙田區,所以在自行時想博一博,如自行和甲部都失敗,便只好在乙部填宣基或景嶺做第一和第二,又或將官。 ...

回覆 # 的文章

甘聖心校風好吾好ka

校風OK, 其實間間學校都有好學生,有壞學生. 家庭背景都會影響個學生操行, 吾是單靠
學校的.

回覆 # 的文章

如果派得吾好甘點呀

醒目開學勳章 王國長老

舊同事個仔, 讀靈糧, 應該都名列前茅, 屬band one, 考左5級琴+樂理, 有考劍橋試, 一般課外活動都有d咁啦, 都幾醒目叻仔, 所以我同事對佢期望都好高, 揀晒d區內名校, 結果去左第4志願--聖母無玷聖心
聽佢仔講, 原校直升果d學生, 有band one, 亦有band two

原帖由 小鹿斑比 於 08-12-18 17:52 發表
將軍澳走黎沙田返學,會吾會遠左D呀?真係"早出晚歸"。每日放學返到屋企真係天都黑,邊有時間做功課同溫書。

都唔算好遠,因我主要選擇近鐵路的學校,而家又在地鐵對面,計過時間同去九龍城或觀塘差不多(不用一小時),因觀塘很多學校都要轉車,排隊都等餐死。而將軍澳區得一間英中,競爭非常之大。

如果你想選擇近鐵路的沙田英中,可考慮以下:
1. 聖母無玷(但有直屬小學,故競爭大了)
2. 鄭榮之(也有連繫小學,但否由於學業成績無其他英中甘強,屬BAND1尾,所以少D沙田BAND1學生揀,又容易D)
3. 林裘謀(BAND1中上,多人楝)
4. 沙田崇真(BAND1中上,多人揀)
5. 林漢光(BAND1尾,可能易D)
以上全是較接近馬鐵的沙田英中,整體風氣幾好,可考慮!

原帖由 KKpama 於 08-12-27 16:58 發表
如果你想選擇近鐵路的沙田英中,可考慮以下:
1. 聖母無玷(但有直屬小學,故競爭大了)
2. 鄭榮之(也有連繫小學,但否由於學業成績無其他英中甘強,屬BAND1尾,所以少D沙田BAND1學生揀,又容易D)
3. 林裘謀(BAND1中上,多人楝)
4. 沙 ...

Thanks for your reply, how about Kwok Tak Shing, it is near Tai Wai, I want to apply this.

回覆 # 的文章

郭得勝也ok,屬BAND1尾,所以同鄭榮之類似,少D沙田BAND1學生揀,又容易D!
但若比較「腳程」,鄭榮之方便d,由火車站行去不過一分鐘!而郭得勝則要四五分鐘左右(未計搭多一站)!

原帖由 KKpama 於 08-12-28 23:07 發表
郭得勝也ok,屬BAND1尾,所以同鄭榮之類似,少D沙田BAND1學生揀,又容易D!
但若比較「腳程」,鄭榮之方便d,由火車站行去不過一分鐘!而郭得勝則要四五分鐘左右(未計搭多一站)! ...

Dear KKpama,
請問你知唔知郭得勝、鄭榮之及聖心lunch是否留校食呢?Thanks!!

聖心可以留校食, 可以出街食, 家長亦可帶飯到學校與學生一齊食

原帖由 YVONNE2607 於 29-12-2008 15:04 發表

請問你知唔知郭得勝、鄭榮之及聖心lunch是否留校食呢?Thanks!!

據我所知,沙田無乜band1中學規定學生留校食飯的,反而分馬鞍山的便有此安排!(有的話,我也想知!)
但我想孩子也不太願意的!逼唔到!

原帖由 YVONNE2607 於 29-12-2008 15:04 發表

我在後幾頁的討論區發現這數據,發現和我手頭的幾項數字相同(當然我只有幾間而已!),我相信可作參考!

英中2008會考成績6科14分或以上比率  及格率
聖公會曾肇添中學85.4%98.5%
沙田崇真中學78.7%100%
浸信會呂明才中學78.6%97.3%
沙田培英中學75%99.5%
沙田循道衛理中學72.3%94.2%
沙田蘇浙公學70%97.7%
沙田官立中學67.8%94%
聖羅撒書院66%97%
聖公會林裘謀中學62.6%93%
五旬節林漢光中學56.3%93.1%
天主教郭得勝中學55%96%

引用:
原帖由 catcatmom 於 08-12-11 17:08 發表
elbar

‹ 上一主題|下一主題