用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症.... ...
go

(亂?無助)...小天使評估了......有自閉症.... [複製鏈接]

Re: (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症....

onalwong,

妳好! 我囝囝現時22個月, 被CAC評估語言發展慢, 他初時都是唔望人, 我叫他又唔應我, 有小小自閉傾向,但他還細, 所以未確診. 我參加了朗研社1對1的課程,有專業導師和囝囝玩, 她亦教我怎樣和他玩, 經過2個月來的訓練, 我覺得囝囝無論在語言理解和眼神接觸方面都大大改善, 妳可以作為參考,希望幫到妳.

朗研社教我一些遊戲, 可以提升他的專注能力, 例如將一個個細小的cents入錢箱, 將細小的積木叠高, 一些不同種類的豆豆分類, 和蓋印, 研圖, 分形狀顏色玩具等等,他都玩得很開心, 你都可以試吓和囝囝玩, 玩完要拍手讚他叻叻, 但記著一定要他坐在 highchair玩, 不然他很快會走開唔彩你!

教他說話時可用一些實物, 如橙, 香蕉, 匙羹, 杯, 餅等等.

妳亦可以買一個公仔教他梳頭, 餵奶, 煮飯仔都得,一邊玩一邊說話.

玩的時侯最重要是他肯望妳,如他唔望妳, 妳可以試吓貼張貼紙落額頭, 或說話時誇張小小, 妳和他玩時要投入, 時常讚他, 他就會玩得很開心.

自理能力方面, 冲涼時會教他除衫, 然後叫他放入污衣  , 吃飯時用匙羹,  番屋企時教他除鞋, 放入鞋架, 初時大人要幫他, 但慢慢他就會識做.

Carmen is Mama and Beta is Papa

Re: (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症....

llcathy,

hello, 我在朗研社報嗰course係叫"突破學習能力成長坊", 是1對1的, 我報個course的目的最主要是學習怎樣和小朋友玩, 因每堂都幾貴, 所以我只是報了4堂, 當時是李姑娘教, 她很nice, 但不是靚女(我囝囝特別喜歡望靚女  ), 我是全職媽媽, 所以在家訓練囝囝.   
Carmen is Mama and Beta is Papa

onalwong,

朗研社的website 是www.creativepowerhk.com.
另外協康有個playgroup適合自閉的小朋友, website是
http://www.heephong.org/chi/slp/slp_activity.php?id_postitem=973, 妳上去睇吓, 希望幫到妳
‹ 上一主題|下一主題