用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症.... ...
go

(亂?無助)...小天使評估了......有自閉症.... [複製鏈接]

(亂?無助)...小天使評估了......有自閉症....

兩個月前,我和太太還膽心/懷疑小天使是否有自閉症...... 今個月10號.....醫生評估報告出左,小天使証實患有自閉症(bb22個月, 現在的發展等同於15個月).....我好似已經接受左這個係是實咁....當我太太同我講個時..我冇晒反應,唔知係咪,這是我預料之內啞(之前睇左好多有關自閉症的informatiom),定係我仍然唔相信係是實.

上星期三,係協康上左第一堂(青蔥計劃),喊喊喊.....呀b開頭15-20分鐘都唔坐唔定同埋喊喊喊.....唉..原來呀仔連"比比"都唔識.

之後我問姑娘有無D方法可以使呀仔可以快D學識??
姑娘叫我地同呀仔做吓training等等,我諗住都可以一路上協康,一路係屋企做Training 點知姑娘同我講,佢地會放3個星期假..   死啦,啱啱先開始第二堂,又話放假...咁我應該點安排Dtraining比呀仔呢,邊種模式啱呀仔呢?點做呢?
我上左好多網,但係都冇教係屋企可以點做.....各位網友 唔知可唔可以教我呢. Jay媽如果睇到這篇幅,可否教我點做呢? 我真好想小天使可快D有進步...我好驚遲3個星期再上堂,到時會重差...   
請大家指教.............多謝大家幫忙           

Re: (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症....

按吓e樹

點會無助呢......... 加油啦﹗自己都可以同個仔做訓練架,你上完堂之後都係自己返屋企同個仔做架啦﹗唔駛咁擔心。

Re: (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症....

onalwong,

Please try this : [url=http://www.louisprogram.org.hk/]努力試課程

Or you can buy the book :

書 名 :  衝 破 障 礙 - 努 力 試 訓 練 課 程  
作 者 :  黃 嚴 麗 慈
發 行 :  突 破 出 版 社
定 價 : 港 幣 8 0 元
內 容 簡 介 :  為 自 閉 及 智 障 患 兒 父 母 及 工 作 者 提 供 一 套 直 接 及 有 系 統 之 方 法 , 使 用 簡 單 易 行 的 步 驟 使 孩 子 從 遊 戲 中 學 習 。 內 容 不 單 提 供 方 法 , 更 顧 及 家 庭 成 員 的 壓 力 , 是 一 套 專 為 患 兒 家 庭 度 身 訂 造 的 課 程 。  

Don't be fed up!  Your son will get improvement.
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

From my experience , I found my son did not behave so good during the class (like 小天使), so he took 4 classes and I delayed  the trainning till he was 2 and half. However, I trainned him to understand the simple the simple instruction like  " give, eat, go, want etc"  and sit down and play  the toys on the table a round half hour.

So you have lots things to while there is no class.

Be patient, they need more time to understand even a  simple instruction!

不如試下音樂冶療,我最近上dcourse(因我校內有d自閉小朋友),我相信越細越有用,小朋友透過玩遊戲,樂器ヌ有動機,又可以學習,我唔係哩方面專家,不過身為家長十分明白小朋友有事的心情,大家努力呀!

Dear hoho1105,
Sorry reply late.. Coz busy busy so much...
我倆公婆同賓賓,定左每日要同BB做最少一個鐘訓練,做吓"比比,食食,.......希望BB可以快D Pick up 到啦 .
不過..協康D姑娘又話唔駛專登同呀B去做訓練.....所以我才有點唔知點做姐....

HI dream_cool00,
Sorry reply late coz so busy busy before...
,我都聽過好多網友講過...   , 一來我唔知有無用(對於呀b,因為我知唔係個都OK),二來有冇多D information提供呢.   

Hi Leonare,
In fact we've starting training with BB, also as like your adv.  give, eat, go, want etc"... Of course, we must try my best ......
Anyway, many thanks for your information

Gigi,
so reply you late ,coz so busy before.
我都係突破menber黎架.. : 等我今個星期日同呀b去睇吓先(兩仔老爺,因為老婆要duty),跟住再update你....  

gigi,
今日去突破買左兩本書...衝 破 障 礙 - 努 力 試 訓 練 課 程
同埋(孩子,你並不孤單),我希望可以快D睇(因為我不嬲睇書都好慢),知道點可以有效咁幫吓小天使同自己啦....

onalwong,點解協康D姑娘話唔駛專登同呀B去做訓練嘅?咩唔係愈早做愈好架咩?(我仔正在等待評估...)

onalwong,

妳好! 我囝囝現時22個月, 被CAC評估語言發展慢, 他初時都是唔望人, 我叫他又唔應我, 有小小自閉傾向,但他還細, 所以未確診. 我參加了朗研社1對1的課程,有專業導師和囝囝玩, 她亦教我怎樣和他玩, 經過2個月來的訓練, 我覺得囝囝無論在語言理解和眼神接觸方面都大大改善, 妳可以作為參考,希望幫到妳.

朗研社教我一些遊戲, 可以提升他的專注能力, 例如將一個個細小的cents入錢箱, 將細小的積木叠高, 一些不同種類的豆豆分類, 和蓋印, 研圖, 分形狀顏色玩具等等,他都玩得很開心, 你都可以試吓和囝囝玩, 玩完要拍手讚他叻叻, 但記著一定要他坐在 highchair玩, 不然他很快會走開唔彩你!

教他說話時可用一些實物, 如橙, 香蕉, 匙羹, 杯, 餅等等.

妳亦可以買一個公仔教他梳頭, 餵奶, 煮飯仔都得,一邊玩一邊說話.

玩的時侯最重要是他肯望妳,如他唔望妳, 妳可以試吓貼張貼紙落額頭, 或說話時誇張小小, 妳和他玩時要投入, 時常讚他, 他就會玩得很開心.

自理能力方面, 冲涼時會教他除衫, 然後叫他放入污衣  , 吃飯時用匙羹,  番屋企時教他除鞋, 放入鞋架, 初時大人要幫他, 但慢慢他就會識做.

Carmen is Mama and Beta is Papa

CarmenBeta,
hi,我仔情況同你仔差不多,剛上完朗研社暑期班,係乖左啲,但望人同聽人叫嘅情況無咩改善.(我仔由婆婆湊,佢地唔合作,我得好少時間教到佢).佢下星期番nursery,睇下好唔好啲.你講果個course係咪叫突破訓練?一星期番幾日?邊位姑娘教?

llcathy,

hello, 我在朗研社報嗰course係叫"突破學習能力成長坊", 是1對1的, 我報個course的目的最主要是學習怎樣和小朋友玩, 因每堂都幾貴, 所以我只是報了4堂, 當時是李姑娘教, 她很nice, 但不是靚女(我囝囝特別喜歡望靚女  ), 我是全職媽媽, 所以在家訓練囝囝.   
Carmen is Mama and Beta is Papa

thanks~~咁我打去問下...
囝囝特別喜歡望靚女 --- 我個仔都係呀!!!
CarmenBeta 寫道:
llcathy,

hello, 我在朗研社報嗰course係叫"突破學習能力成長坊", 是1對1的, 我報個course的目的最主要是學習怎樣和小朋友玩, 因每堂都幾貴, 所以我只是報了4堂, 當時是李姑娘教, 她很nice, 但不是靚女(我囝囝特別喜歡望靚女  ), 我是全職媽媽, 所以在家訓練囝囝.   

CarmenBeta,
多謝妳的寶貴意見.我剛剛睇緊本書(衝破障礙),內容大約都係講妳個種training方法,可希望可以對BB有幫助啦. 不過我地倆公婆都唔可以全職揪BB.....    ,不過我已經早左起身,希望可以返工前和呀B多D溝通,一放工就快D返家又同呀B玩吓同做一D簡單的training ,不過有時好似今晚咁,剛剛返黎冇耐...呀B都    左...其實我都好攰......   
如果ok的話我都想吓朗研社,上網可以搵到資料嗎??? sorry 我真係好攰..... 明天再傾...sorry...

因為政府個度評估左呀仔係自閉(但又無同我老婆講係嚴重,中度定係輕微.... )個醫生只係寫信比我地,話會安排特殊學校..... ,我覺得好兒戲.但點樣都好,我都想呀仔好啫..所以自己都報左協康先...
協康D姑娘都有同呀仔做training架,不過可能我心急啦,我覺得呀B的進度好似慢左D(已經兩堂)... 我好想加速 呀B去學快D....所以好想知道我邊種Home Training可以岩我呢D唔係全職父母呢.....
I feel sorry coz I'm so     talk to you tomorrow.

onalwong,唔駛sorry呀,身心疲累...我都係...

onalwong 寫道:
因為政府個度評估左呀仔係自閉(但又無同我老婆講係嚴重,中度定係輕微.... )個醫生只係寫信比我地,話會安排特殊學校..... ,我覺得好兒戲.但點樣都好,我都想呀仔好啫..所以自己都報左協康先...
協康D姑娘都有同呀仔做training架,不過可能我心急啦,我覺得呀B的進度好似慢左D(已經兩堂)... 我好想加速 呀B去學快D....所以好想知道我邊種Home Training可以岩我呢D唔係全職父母呢.....
I feel sorry coz I'm so     talk to you tomorrow.

路過, 無看前文後理, 亦吾知你仔幾大

評估為自閉症, 都吾係絕症, 如果你有看我以前的post, 你都會知道我個仔當時評估完都比醫生話係自閉症..................

佢地吾會講嚴重/輕度, 但會分自閉症/自閉症傾向/發展遲緩

我個仔, 依家都叫做ok, 學校都話如果照佢目前的進度讀埋今年, 可以轉出去i位, 所以比醫生評估為自閉症, 都吾好氣餒

協康的training係乜野training? 幼兒訓練? 有無返home同個仔做返, 你只不過係上左兩堂, 欲急速不達, 比d 耐性, 3個月, 你會見到佢有進步
‹ 上一主題|下一主題