用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 中五後Foundation
發新帖回覆
go

[英國] 中五後Foundation [複製鏈接]

szesze589 發表於 24-3-13 01:54
請問有冇小朋友完成中五後到英國修讀foundation ,小朋友太大壓力唔想考DSE而且又冇信心會考得好,已經知道 ...

要主意.1. foundation唔得間間u都收當係degree requirements, 特別係名大
2. 通常間過自己会去的大學开办的foundation, 直接升返自己果間大學会好d
3. 但就算报返自己果間的degree program都冇guarantee的, e.g., Uof Edinburgh的工學院就講明Uof Edinburgh的foundation不符合工學院的degree program資格.

所以要小心check清楚 .

致於冇DSE会唔会影响返HK搵工就要睇下係乜工了, 如,政府工好似要有DSE中文或同等, 唔敢肯定, 但其它工, fresh graduate主要都係
1. 靚U靚成績 --> 过HR关
2. interview表現 --> 过hiring manager果关
3. 中學成績点, 边間中學畢業, 基本好少會係决定勝(如果碰到個hiring manager係校友就可能有dd着数)

sumikogurashi 發表於 24-3-29 23:15
有冇DSE 中文與搵政府工無係
Oh, 謝謝指正, 我还以為今時今日, 政府会更重视中文水平, 原來反而唔洗, 真意外.
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊