用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 中五後Foundation
發新帖回覆
go

[英國] 中五後Foundation [複製鏈接]

請問有冇小朋友完成中五後到英國修讀foundation ,小朋友太大壓力唔想考DSE而且又冇信心會考得好,已經知道自己興趣將來修讀的學科
但又怕foundation 冇完成中學課程,將來回港搵工冇DSE成績
有冇同路人可分享
   1    0    0    0

szesze589 發表於 24-3-13 01:54
請問有冇小朋友完成中五後到英國修讀foundation ,小朋友太大壓力唔想考DSE而且又冇信心會考得好,已經知道 ...

要主意.1. foundation唔得間間u都收當係degree requirements, 特別係名大
2. 通常間過自己会去的大學开办的foundation, 直接升返自己果間大學会好d
3. 但就算报返自己果間的degree program都冇guarantee的, e.g., Uof Edinburgh的工學院就講明Uof Edinburgh的foundation不符合工學院的degree program資格.

所以要小心check清楚 .

致於冇DSE会唔会影响返HK搵工就要睇下係乜工了, 如,政府工好似要有DSE中文或同等, 唔敢肯定, 但其它工, fresh graduate主要都係
1. 靚U靚成績 --> 过HR关
2. interview表現 --> 过hiring manager果关
3. 中學成績点, 边間中學畢業, 基本好少會係决定勝(如果碰到個hiring manager係校友就可能有dd着数)

szesze589 發表於 24-3-13 01:54
請問有冇小朋友完成中五後到英國修讀foundation ,小朋友太大壓力唔想考DSE而且又冇信心會考得好,已經知道 ...

僱主點睇foundation 上degree就要睇間公司, 最重要當然係大學成績靚仔, 準備定如果人地問為何選foundation 這條路

twhkleung 發表於 24-3-13 03:57
要主意.1. foundation唔得間間u都收當係degree requirements, 特別係名大
2. 通常間過自己会去的大學开办 ...

係呀
就係擔心將來搵政府工
所以十五十六
我自己就想讀完中六保守d,考唔到U先報foundation

poonseelai 發表於 24-3-13 09:03
僱主點睇foundation 上degree就要睇間公司, 最重要當然係大學成績靚仔, 準備定如果人地問為何選foundation ...

無錯,問起上嚟冇理由直接答冇信心所以途避DSE

回覆 szesze589 的帖子

中五後想去英國留學, 對DSE 無把握唔想考, 三條路開始可選, 一係YR 11 IGCSE, 一係FOUNDATION, 一係A LEVEL, 我最後就揀了FOUNDATION, 因為仔讀書唔係好TOP, 肯定不會考到英國五大, 心中有想讀的SUBJECT, 而心儀大學有佢想讀的課程, 感覺一條龍.....
身邊都有好多朋友仔女行哩條路, 順利完成埋MASTER才回來, 上兩個月去教育展, 好多人都在問, 宜家好普遍, 條條大路通羅馬....

只係個人感覺和選擇, 不喜請高抬貴手.....大家分享下......

CJCJ 發表於 24-3-27 17:38
回覆 szesze589 的帖子

中五後想去英國留學, 對DSE 無把握唔想考, 三條路開始可選, 一係YR 11 IGCSE, 一係 ...

多謝回覆
請問foundation 要求高嗎
阿女成績麻麻,怕foundation 攪唔掂到時兩頭唔到岸
另外想請教囝囝是one to many / one to one?

twhkleung 發表於 24-3-13 03:57
2. 通常間過自己会去的大學开办 ...

有冇DSE 中文與搵政府工無係

sumikogurashi 發表於 24-3-29 23:15
有冇DSE 中文與搵政府工無係
Oh, 謝謝指正, 我还以為今時今日, 政府会更重视中文水平, 原來反而唔洗, 真意外.

twhkleung 發表於 24-3-30 11:50
Oh, 謝謝指正, 我还以為今時今日, 政府会更重视中文水平, 原來反而唔洗, 真意外. ...

唔係唔重視嘅,只不過申請政府工佢哋有個中文試俾無香港公開試中文科成績嘅人考,只要通過那個中文測試都可以,呢個試又唔算勁難,除非本身中文程度好低啦

twhkleung    發表於 24-3-30 20:30

szesze589 發表於 24-3-28 23:29
多謝回覆

foundation 要求唔高
我仔收到七间offer,主要IELTS 要4.5-5.5 視乎所选科目,同一間學校我仔選嘅科目要5, 但係我朋友個仔另一個科目要5.5,另有完成中五成績表就得

我只选one to one oncampus大学

szesze589 發表於 24-3-28 23:29
多謝回覆

我仔成績也是普通

CJCJ 發表於 24-4-9 20:54
foundation 要求唔高
我仔收到七间offer,主要IELTS 要4.5-5.5 視乎所选科目,同一間學校我仔選嘅科目要5,  ...

不過如果比較專科,我估應該中五成績某啲科目會有要求,所以讀咩科邊間大学都會有所不同....
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊