用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不知所惜
go

不知所惜 [複製鏈接]

樓主,你的女兒14m大,應該與我的bb一樣是09bb,不過是細b。如果你想報n1,今年很多學校的interview已過甚至已出offer,不過有些仍會在此階段接受細b報名(我有個好朋友的女兒是細b,我都有留意吓),如迦南﹑學之園﹑victoria﹑以及一些村校,你可以試吓。其實如果你真係咩都唔了解,報咗啲學校試吓interview先,從中你會知道啲學校要咩同埋你囡囡既長短處,繼而可以好好為佢裝備下年n1/k1既interview(睇吓你想佢做大b定細b)。不過點都好,父母既心機最重要,因為你地先至最了解自己既囡囡,我似我同老公即使係雙職,都會花好多時間同心機同囝囝bonding,相處時唔一定要hard-sell學術,只係開開心心咁玩,其實小朋友都學到好多嘢﹗

回復 21# addison2011 的帖子

絕大多數既n1都會直昇上去,不過佢地唔係叫k1,叫n2-n4,k1係指一啲幼稚園學校只有3歲班,讀上去就叫k2-k3。當然,某些學校的名稱會不同,所以你要小心留意學校通告究竟佢地標明既班係收緊幾多歲既bb(e.g. hkps既n1係叫playgroup class)。不過都有啲n1學校唔係直昇,例如劍鳴,據聞只有70%既n1學生可以昇上k1,k1時都會收唔少校外生,由於此校在n1收生時只收1-8月既bb,細b(9-12月)想讀既話就要出年直接考k1。間間學校唔同,所以你要問清楚學校。
‹ 上一主題|下一主題