用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不知所惜
go

不知所惜 [複製鏈接]

我個女家下14個月大我知我要開始為佢開始諗同佢赧邊一間幼稚園. 本來以為都無乜所謂(因為好多朋友都搵近自己住個D) 但係越揾多資料越唔知點揀. 覺得壓力好大因為怕揀錯左會害個女一世.

其實我都明白要睇父母有咩要求再去揀但係我都唔知點幫個女去揀. 我好想問下各位家長係係如何去做選擇呢?我只係想參考一下希望有多一D啟發.

多謝各位
   0    0    0    0

要由中小學開始諗,仲有你對小朋友有乜期望和小朋友性格,自己有多少時間和$,如會讀pn,除非可直上心儀kg,我會揀間近和方便的.

其實e+出名的kg 5易入,不如你花多d時間教導小朋友仲好,無謂諗咁多.

同意!

14個月大 = Oct/Nov BB?

回復 4# addison2011 的帖子

咁快壓力大?PN都未報喎…
害個女一世?言重啦!

你個係超細B…諗左讀唔讀PN未?

害個女一世?有及有這麼嚴重?很多人不讀pn呢:idea:

I would say 'to act is to do'! You search, ask or even think about is different from what you 'experience'. You 'walk' & 'work', then the 'path' will be much clear, and remember, your angel has the right to choose as well.

了解多d, 你自然會知點做, 由最基本的開始 ... eg full day or half day; 大b定細b; 會否讀2歲班; bb發展情况如何; 區內有咩學校選擇 etc  
做父母嘅個個都想仔女有個好開始, 慢慢來吧!

害個女一世? 言重了! 盡左力, 其他嘢由上天安排吧。上唔上pn, 好睇自己情況, 父母都要上班, 小朋友日頭成日對住工人, 浪費灑d時間, 梗係安排上pn啦, 如媽媽不需上班同有心機, 可以自己敎, 同帶小朋友見多d人同去公園接觸下其他小朋友, 上一兩個playgroup都足夠, 因為K1interview問來問去都係果d嘢, 單對單敎一定好過Group。之後, 都係由上天安排。

學校先係主導者, 佢地一句rejected, 諗到幾理想都無用, interview表現又control唔到, 順其自然啦!!

而本人就係好怕d壓力, 又唔要求小朋友讀好top嘅名校, 所以上年只係考d龍校, 一了百了

原帖由 pandabonita 於 11-1-16 14:13 發表
要由中小學開始諗,仲有你對小朋友有乜期望和小朋友性格,自己有多少時間和$,如會讀pn,除非可直上心儀kg,我會揀間近和方便的.

其實e+出名的kg 5易入,不如你花多d時間教導小朋友仲好,無謂諗咁多. ...

唔好意思咩叫PN?? 對於我黎講我真係唔知點入手, 自己對D學校都唔熟,  我諗我會揀有直升既學校著手

原帖由 STMFHH 於 11-1-17 12:53 發表
14個月大 = Oct/Nov BB?

係呀十一月生架, 起初仲諗住明年先計劃但係原來家下要準備.

原帖由 sheffield 於 11-1-17 14:33 發表
咁快壓力大?PN都未報喎…
害個女一世?言重啦!

你個係超細B…諗左讀唔讀PN未?

係呀, 我都唔知點解咁大壓力, 唔知係唔係我細個個時我老豆同我揾既學校都唔係咁好唔想個女好似我咁. 我有日仲諗到成晚都訓唔好..

SORRY 我真係唔知咩叫PN... 呵呵

原帖由 eggmama 於 11-1-17 14:47 發表
I would say 'to act is to do'! You search, ask or even think about is different from what you 'experience'. You 'walk' & 'work', then the 'path' will be much clear, and remember, your angel has the ri ...

Thanks for your comment, actually I am 40 and I had bad experience for picking school when I was young. Sometime I will think maybe I should be relax but I really can't. I understand this is very hard to ask a question in the forum and make the decision but I just wish I can hear more different opinion before I plan how to do it

回復 1# addison2011 的帖子

pre nursery, 兩歲班呀!如其他媽咪話齋,做多少少research啦。明白遊戲規則,再考慮各方面因素(你們的期望,居住地點,是否接受車程,費用等等),就自然會行左條路出黎…
pn, 唔係個個小朋友都會讀,但都好多會讀…有d pn能直升上K,但有d就唔一定,所以如你決定讀pn,都要留意下間pn是否可幫助上k呀!
最後提提,唔係人人都要讀名幼稚園,名稚亦未必啱所有人,又如你有個超好校網,咁你就更加唔使噚咁大壓力。
了解香港的幼稚園求位規則和中小學的派位制度有助你作出合適的計劃。

原帖由 tsobaba 於 11-1-17 15:25 發表
害個女一世? 言重了! 盡左力, 其他嘢由上天安排吧。上唔上pn, 好睇自己情況, 父母都要上班, 小朋友日頭成日對住工人, 浪費灑d時間, 梗係安排上pn啦, 如媽媽不需上班同有心機, 可以自己敎, 同帶小朋友見多d人同去公園 ...

多謝你既意見, 其實我同我老婆家下WEEKDAY都係國內返工所以呢個係最頭痛, 我亞爸同亞媽亦因為咁上埋黎大陸幫我揍女. 因家下我可能打算叫我老婆辭工但係佢又唔多想. 不過我都有打算俾個女先返下PLAYGROUP. 不過好多謝你既意見, 你既意見幫我啟發左一D野 我要好好咁整理一下呵呵

原帖由 sheffield 於 11-1-19 00:27 發表
pre nursery, 兩歲班呀!如其他媽咪話齋,做多少少research啦。明白遊戲規則,再考慮各方面因素(你們的期望,居住地點,是否接受車程,費用等等),就自然會行左條路出黎…
pn, 唔係個個小朋友都會讀,但都好多會讀…有d pn能直升上K, ...

哦明白喇, 多謝晒, 我想問下係唔係係校網區入既成數好大架?

呵呵好似開始見到署光喇

回復 1# addison2011 的帖子

k同校網無關,校網是比你去抽區內的宮小或津小。但如唔咪等小學抽獎而目標是直資和私小,咁就要留意某些K跟某些私小有關系,是結龍或入該小學機會大d。又或者某d直資比較喜歡收某些k的小朋友…所以,之前有媽咪提過可由想入乜小學開始計劃,再倒反後諗應要讀乜幼稚園…

樓主,你的女兒14m大,應該與我的bb一樣是09bb,不過是細b。如果你想報n1,今年很多學校的interview已過甚至已出offer,不過有些仍會在此階段接受細b報名(我有個好朋友的女兒是細b,我都有留意吓),如迦南﹑學之園﹑victoria﹑以及一些村校,你可以試吓。其實如果你真係咩都唔了解,報咗啲學校試吓interview先,從中你會知道啲學校要咩同埋你囡囡既長短處,繼而可以好好為佢裝備下年n1/k1既interview(睇吓你想佢做大b定細b)。不過點都好,父母既心機最重要,因為你地先至最了解自己既囡囡,我似我同老公即使係雙職,都會花好多時間同心機同囝囝bonding,相處時唔一定要hard-sell學術,只係開開心心咁玩,其實小朋友都學到好多嘢﹗

原帖由 sheffield 於 11-1-19 00:44 發表
k同校網無關,校網是比你去抽區內的宮小或津小。但如唔咪等小學抽獎而目標是直資和私小,咁就要留意某些K跟某些私小有關系,是結龍或入該小學機會大d。又或者某d直資比較喜歡收某些k的小朋友…所以,之前有媽咪提過可由想入 ...

明白了, 我見到好多無學卷既幼稚園都列出入小學的列表有學卷D 反而無. 其實呢D資料係唔係都無乜用呢? 無學卷個D真係貴到差D以為幫個女報緊U
‹ 上一主題|下一主題