用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急! ...
go

有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急! [複製鏈接]

Re: 有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急!

potatoo,

3年前or 4年前,小兒考時,印像中,

(1) 家長陪同入課室考;
(2) 單對單的;
(3) 問下什麼名字,年齡、男 or 女.......個人基本問題;
(4) 顏色;
(5) 叠積木;
........太耐啦,唔太記得詳細! 可能問下孩子誰照顧咁la!

我想長褲,有鞋有襪,已經可以,小朋友細,學校一般會要求底d,家長笑容+禮貌搭夠,小朋友怕醜,媽咪出口說,叫老師早晨la.....,令老師覺得媽咪有教小朋友的。

八掛下,點解咁想入到這間學校呢?

Re: 有冇又一村幼稚園

potatoo,

小兒以前同車的兩個小朋友,一個讀民生,一個讀培道,她們的媽咪跟我說,又一村所學的比她們學校的深。

另有朋友兒子讀根德園,比較過他們的英文功課,根~真係深好多架。

我想民生、培道和根德園都係唔錯的學校~~應該係名校la,咁又一村可以話唔算深,亦唔係淺la。

出名淺的應該是陸趙均鴻所辨或有份辨的學校吧,如:啟思、靈糧堂、嶺南等,K1唔執筆寫字。

我都唔贊成太淺,否則上小學就辛苦la,人哋一早學過,自己就剛起步。 但深都唔一定好啫,合適咪得law,太深,一個唔好彩跟唔上,學都唔想返la,孩子咁細,讀得開唔開心都好重要架!    
‹ 上一主題|下一主題