用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

Thanks Lisa 姐 !~

hhma,

阿女其實已經有 daily log, mark 底晒每日要做既野, 因為真係好多濕濕碎碎事, 每 cycle 默書, 每月課外閱讀測, 有 d 功課又一個 cycle 後先交 . . . 加埋 d 課外活動時間, 間唔中又要調下, 唔 mark 底晒好易 '領' 野 .

fion414,

仔仔最後有冇遞到樂團 appn form?  幾號 audition?

原文章由 M&A Mom 於 08-6-3 18:21 發表

報到

通常 plan 定點温,到個時實有 d 差池,禁我就會好忟 所以我都係看風駛!
我今個 sat 仲係細女放榜,想c

恐怖六月 ...

M & A Mom,

我地就調番轉, 要 plan 定點溫, 唔係就好似失晒方寸 . . .

預祝妳細女仲頭獎先 !~

原文章由 fion414 於 08-6-3 22:17 發表
Zoey,

這個星期六去荃灣區管樂團試音, 係唔係好似考皇家試咁多樣? 聽聞唔易入...

fion414,

考自選一首 + 視譜, 有時會問一兩個音階, 比考試輕鬆嫁.

我覺得考團比考班易一些, 而且一般管樂手比弦樂手少, 所以入團率可能會高一些, 如弦樂小提琴, 競爭會好大.

原文章由 fion414 於 08-6-3 23:39 發表
hhma,
我仔2次都係報荃灣區, 我諗下星期有分紙出, 可惜趕唔到星期六比音統睇...

兩年前阿女第一次考, 一張沙紙都未有, 只有老師書面信証明程度 , 所以我諗唔緊要, audition 表現應該最重要.

原文章由 hhma 於 08-6-3 22:26 發表
JP & Zoey
好失望呀, 呀仔四級得117咋
真係無諗過, 我自己諗distin應該無問題架, 原來老師都係甘諗.  份result寫既comments既內容都唔足以扣佢甘多分.  scale話佢fast response, 但扣佢4分.  不過我同老師無係呀仔面 ...

hhma,

冇甩漏, 但又唔可以取高一些分, 會唔會弱在少少情感方面既表達呢?  唔好意思, 其實我都唔係好識, 不過有時見阿女彈得好 fluent, 但就總欠一些甚麼那種 . . .

其實阿女咁耐都只係考過一次鋼琴試 , 係 TST 個考試中心度考, 係出面都聽得好清楚 .

原文章由 fion414 於 08-6-4 10:37 發表
Zoey,
自選歌可以叫亞仔吹返之前五級考試歌, 但佢視譜係最弱...

fion414,

咁不如 li 兩日嘗試係視譜方面落下功夫丫, 吹下 d 新歌仔或者拎本考試 sight reading 書黎練練, 因為視譜對考團黎講都幾重要, 只要考入左, 妳仔仔係樂團入面, 一定 train 到視譜既能力 !  比多個 tips, 部份考官會打埋拍子比考生吹/拉, 咁即係考生係完全唔可以停, li 個要有心理準備, 唔係到時比佢嚇窒呢, 預祝成功呀 !!~

Hello khmama524, ffhhmama & fatkk .

fatkk,

我 e 定仲執緊個 summer schedule, 真係未忙考試就要先忙個 summer holiday !  

khmama524,

皆因有個失暈囡囡, 先要有個 systematic 媽媽, 我都唔想既 .

原文章由 siulisa 於 08-6-4 10:02 發表

Zoey
我本月曆又係畫到花哂, 特別六, 七, 八月, 真係擔心會撞期

siulisa,

我用部腦幫我記, 因為每日都會改到八彩 .

發覺同妳幾 arm key, 我都幾 like guitar, 仲考慮遲 d 幫阿女找地方學, 不過都要佢都鐘意 , 同埋遲多一兩年先諗.

原文章由 fion414 於 08-6-4 12:52 發表
Zoey,
真係多謝妳寶貴資料!

fion414,

唔好客氣 !  阿女就六月中面試, 今年若果唔係報考新團, 較早前已經跟舊團面試左, e 家要撞 arm 考試 + 面試, 希望唔好有大影響, 同埋希望可以順利入到新團啦 .

[ 本文章最後由 Zoey 於 08-6-4 13:03 編輯 ]

原文章由 M&A Mom 於 08-6-5 19:36 發表

我買番梘咋 正版幾十蚊粒,佢地買完一粒又一粒!兩條靚夾埋成三十幾粒,破產!

因為學校唔比帶, 所以我都乘機話唔買 , 係 jusco 見過人玩, 都唔知攪緊乜 !  反而學校就准帶扭計骰, 所以班裡面都幾多人玩, e 家差少少就過晒關 .

原文章由 anguswongkid 於 08-6-5 23:28 發表
我本來同阿囝溫普通話,佢講到一,諗住再溫,點知佢舉手要考先,佢話費事我地要佢再溫,真係激死! 佢重話老師話筆試有2/3 人唔及格 ,點算? ...

我地班都一樣, 筆試分數一般, 不過我自己都覺得幾難, 盡了力便算 .

原文章由 hhma 於 08-6-6 00:08 發表
你女都岩?

爆丸?  我 say 左 'no' 話唔買喇

原文章由 Eva 於 08-6-6 00:30 發表

我衰心軟,初時話唔准,之後阿仔可憐樣,就話默書一百分至買啦!之後買開就越來越寬鬆

不過我阿媽時時哦我話,難得d細路鍾意玩未給他們玩lor,大個時已經沒有童真再玩,但是玩具記憶永留心裡wor!哈!唔怪之得老媽細個時,家 ...

伯母真係好好呀 , 細時我地環境都係一般, 唔敢開口叫阿爸阿媽買野 !  都係到初中時負責揸大旗買菜, 先有機會打幾蚊斧頭  !  阿女屋企既 toys 都係放滿倉, 佢想買 '他媽', 小飾物, 圖書 . . . 都可以滿足一下佢既要求 , 只係真係唔會樣樣都 okay .

[ 本文章最後由 Zoey 於 08-6-6 02:05 編輯 ]

原文章由 anguswongkid 於 08-6-6 00:43 發表
最哀係唔知考D嘜,因沒有派卷,所以都唔知點溫。

好似都係考番課本入面的, 因為那天阿女唔記得係考筆試既日子, 所以那朝番到學校即刻借同學仔本書黎溫!

原文章由 hhma 於 08-6-6 23:21 發表
JP
其實我都想問下, piano唔算"藝", 意思係piano is a must 呀?

Piano 當然唔係 must 吧!  我諗多學生參予管/弦/敲擊類等既樂器, 學校才可以培訓到一班樂手出黎, 為學校參予各種各樣既比賽/表演活動, 為校增光;  不過對於學生本人, 能夠參予多一種群體既活動都未嘗唔係好事, 獨樂樂不如眾樂樂其實都不無道理, 若果唔須要負擔太高既學費, 要求唔高, 抽一些時間當 2nd instrument 來學, 都 okay .

原文章由 hhma 於 08-6-7 22:39 發表
第一日已經溫到人都顛呀  (係我呀)!!!

妳地星期二開始考?

阿女今/明兩日都有課外活動, 都係今晚回來才開工, 睇怕都要星期一才閉到關, 我地星期二先考聖經, 跟住星期四再開始一連四日!  唉, 大家努力吧 !

原文章由 anguswongkid 於 08-6-7 23:49 發表
我都係剛放工,明天又要出去做節,又一日。我諗要星期一才可以坐定定溫書,真係諗起都心寒。

我地尋晚已經去左奶奶那邊, 自己媽咪個邊推左唔做住 (係咪好衰 ~~ ), 因為加埋改唔到期既課外活動, 真係冇咁多時間再走黎走去, 自已友容易話為唔會詐型 . . .

各位壽星仔, 壽星女生日快樂呀 ) ) )

M & A Mom,

Congratulations ) ) ) 飲得杯落喇 !!!!~

小 lisa,

8 月又有麥兜, 前幾日開始售票 !

原文章由 siulisa 於 08-6-9 11:44 發表

Zoey: 多謝報料, 妳地會睇嗎? 我未決定, 因為已買左好多場合家歡

siulisa,

會睇, 我地近排都少了聽 concert, 所以今次都有買, 因為我都好怕悶, 所以 li 類音樂會會 arm 我同阿女多 d ;  "合家歡" 今年我地就買得唔多 .
‹ 上一主題|下一主題