用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 到底咩狀況才要讀特殊小學呢?
樓主: psv
go

到底咩狀況才要讀特殊小學呢? [複製鏈接]

其實我仔都令我好困擾,佢番左學係另一個人,冇我地在場O既時間,不停攪事,失控﹗但如果我同爸爸在場,佢可以好乖,我一個眼神佢已經坐定定﹗
藥又食左,行為管理已經教過,佢完全明白咩係O岩咩係錯,但往往會繼續做錯事﹗
其實咩學校咩環境先O岩佢呢?問題係佢唔係唔喜歡番學,佢唔怕被罰,因為佢好快唔記得左﹗
我係咪要搵特殊呢?但佢學術係冇問題,只係佢對住唔同O既人做出唔同O既事﹗特殊老師係咪真係會有辦法對付佢呢?以我所知,群育學校有短期課程,但要小三以上.... 我可以點做呢?請幫幫忙.....

回復 hktkomama 的帖子

我係一個好眼淺的媽媽,每次鬧仔時都會忍唔到喊... 鬧仔心痛我估大家都會明白﹗
今日我同佢講,o係學校聽校長、老師的說話就等於聽爸爸媽媽的說話,希望佢可以明白,有時諗下,佢幾時先會覺悟呢?幾時先可以做番個正常人呢?我要求唔高,只要佢o係學校都好似o係屋企咁o既表現已經ok喇... 可惜... 我壓力好大,好辛苦,究竟邊個先幫到我呢?

回復 psv 的帖子

其實我唔介意轉特殊,只係怕連特殊學校都未必能接受佢O既行為問題,咁到時點呢?之前睇新聞話有位特殊學生因為上堂走黎走去,比老師縛住O係張椅度,可能因為果位學生唔識表達.... 雖然呢D 可能係個別事件,但我唔希望有機會發生O係我仔身上﹗

回復 ivybibi 的帖子

THANKS~ 唔會因為坐唔定而安排入特殊學校,但如果學校真係容納唔到呢?我明白學校有愛心好重要,但學校話放完暑假番去變左好多,叫唔聽,話唔停,咁再包容O既小學都好難接受到佢囉....

回復 pocoyo123 的帖子

其實開學頭一星期,爸爸去左陪佢,有爸爸在場一切正常,只係我地唔O係身邊時變成另一個人﹗

回復 ivybibi 的帖子

thanks~ 我有同學校講想請影子老師,但學校一直都唔比,但冇講原因囉﹗

我聽日都去睇精神科,睇下醫生O係藥果度可以點幫阿仔啦﹗

爸爸好好,每日都有打去學校問下阿仔情況,尋日就好左,佢放學番屋企做功課都好快手呀﹗
‹ 上一主題|下一主題