用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 到底咩狀況才要讀特殊小學呢?
go

到底咩狀況才要讀特殊小學呢? [複製鏈接]

如果智力正常,有咩因素仍需讀特殊小學?係咪多數因行為問題?如只有言語遲緩及坐唔定(經常出位無時停),認知同齡,會唔會主要因為坐唔定而被迫要讀特殊呢?
另外,其實特殊小學裡面係咪好多都智力正常嘅呢?
   1    0    0    1

回覆:psv 的帖子

以正苦standard智商70以下,一般suggest去特殊。特殊學校都有好多種,你可以上社署website睇!

回覆:psv 的帖子

仲有你想知多啲學校情況,最好去參觀下。

簽名被屏蔽

psv 發表於 12-9-3 00:41
如果智力正常,有咩因素仍需讀特殊小學?係咪多數因行為問題?如只有言語遲緩及坐唔定(經常出位無時停), ...
如果智力正常又無肢體問題,應該評唔到去讀特殊??特殊係要教育局會根據專業人士的評估與建議,以及家長之意願才可入讀。

如果適應有困難兒童,
有嚴重情緒及行為問題的學生係有d叫羣育學校的服務。

我覺得可以去問下評估中心個社工或者s位的社工了解下。

有人話如果經常坐唔定(唔識安坐及等候), 到時根本無人會理認知程度或智能,就算係資優,有咁嘅屬於行為問題,一樣需要去讀特殊!係咪真呢?

回復 psv 的帖子

個人愚見,小學生坐吾定,IQ正常,會吾會係ADHD呀? 係吾係應該試吓食藥先呢?

我就相信冇幾多個智力正常嘅學生入智力特殊學校喇,反而見好多智力低嘅學生入咗主流學校。

我小朋友仍是幼稚園階段,未讀小學,佢有言語遲緩,其他徵狀極似ADHD多過"A",如成個人無時停,口都無時停,專注力差,一做訓練就好唔合作,唔肯守規矩因無耐性等待,叫佢坐或企都會走咗去,但認知同齡、大肌超齡,相信智力無問題,但由於未夠六歲,未能確診ADHD,亦未能靠藥物,做過感統無乜用,"如有行為問題,如坐唔定,四圍走,無人會睇智力如何,就算資優,有呢d行為問題,都必須入特殊小學"呢d說話係某機構(所有人都讚好嗰間)的高級職員同我講,令我好擔心,唔知係咪真?!我亦覺得如果因為咁就要讀特殊小學,好唔抵,難道訓練追得咁辛苦,就因呢d控制唔到嘅因素,結果都係一樣?

回復 psv 的帖子

樓主,好明白你嘅擔心。

行為管理一定要做,不斷做 (雖然成日同佢傾計同辯論個口好累),但一定要尋求一套可治佢嘅方法。既然佢吾係蠢,一定識搵著數,家長一定要從佢hot求的東西著手控制佢。第2步係要明白有時佢地都控制吾倒自己,見到佢有努力,便當佢pass及獎勵。

第3,正如我樓上提及,如確診,可以先試藥。(我吾係鼓勵食藥,係冇辦法之中嘅辦法)。記得一個講座校長說,佢學校一個類似情況,後來要食重藥,但行為係改善咗好多。

第4,明白專業人仕嘅建議好重要,但孩子還小,仲有好多進步空間。可能專業人仕想你著緊d。

其實我仔都令我好困擾,佢番左學係另一個人,冇我地在場O既時間,不停攪事,失控﹗但如果我同爸爸在場,佢可以好乖,我一個眼神佢已經坐定定﹗
藥又食左,行為管理已經教過,佢完全明白咩係O岩咩係錯,但往往會繼續做錯事﹗
其實咩學校咩環境先O岩佢呢?問題係佢唔係唔喜歡番學,佢唔怕被罰,因為佢好快唔記得左﹗
我係咪要搵特殊呢?但佢學術係冇問題,只係佢對住唔同O既人做出唔同O既事﹗特殊老師係咪真係會有辦法對付佢呢?以我所知,群育學校有短期課程,但要小三以上.... 我可以點做呢?請幫幫忙.....

回覆:annaanna 的帖子

其實你囝囝在唔在乎你的感受?如果佢在乎,可否同佢講佢在學校的行為使你感到唔開心。我仔仔早之前在學校都有些行為問題,後來學校有投訴,我接囝囝放學時因壓力大哭起來,囝囝見到後,佢明白佢的行為會影響媽媽。後來佢有唔乖,老師同佢講媽媽會唔開心,佢就立即乖返。

回復 hktkomama 的帖子

我係一個好眼淺的媽媽,每次鬧仔時都會忍唔到喊... 鬧仔心痛我估大家都會明白﹗
今日我同佢講,o係學校聽校長、老師的說話就等於聽爸爸媽媽的說話,希望佢可以明白,有時諗下,佢幾時先會覺悟呢?幾時先可以做番個正常人呢?我要求唔高,只要佢o係學校都好似o係屋企咁o既表現已經ok喇... 可惜... 我壓力好大,好辛苦,究竟邊個先幫到我呢?

回復 Capricorn2521 的帖子

多謝支持!第一樣完全中point, 一話有得打機,佢可以做埋動作背哂"床前明月光",單雙數同計加數(但佢言語遲成年半),而家好多時都係"等價交換"至肯做嘢!
第二我已將要求降到最低,但求佢肯坐定無周圍走,即使遊魂,我都讚佢!
第三我已預咗要食藥,只係無辦法中之辦法!
第四嗰d所謂經驗人士,現階段已講到佢好似無藥可救咁,又話佢連坐定都唔得,俾堂佢上都無用,就用d咁嘅藉口話一個月只俾一堂OT,慘過乞佢,如果咁正路咁叻,心諗我就唔駛嚟啦!枉為人人讚嘅大機構!問佢有咩方法建議改善坐定,佢竟然答我暫時都無辦法!可恥!
咁我可以點?連特殊機構都歧視我哋?

回復 annaanna 的帖子

其實同我個仔極似,當然我嗰個言語表達及社交都未得!我都有諗過佢係咪唔鍾意讀書,一上堂就發脾氣或周圍走,問佢又會識答番我做得唔啱,但講極都照做,仲要得我一個食得住佢,其他都無人話得聽,而且古惑到睇穿咗我喺學校唔會用到任何手法叫停佢(如罸唔准玩玩具),變成只有喺屋企先至聽話,出到去又係另一個人!喺屋企可以坐低做訓練兩個鐘,但出去做訓練就兩分鐘都唔得,攪到d評估結果完全不乎實際能力!我都想知應該點做?真係好攰,又唔甘心放棄,但係做任何嘢都無幫助,感覺好似患有絕症無能為力咁!曾經聽過有種類似叫對抗型過度活躍症,唔知佢係咪呢種呢?咩都作對!不過,C6安慰我話佢識咁樣作對,即係蠢極有限啦,唔係點識同你鬥法吖!總好過成舊飯咁,踢一下先郁一下,無自己思想!真係唔知好嬲定好笑!苦中作樂!近嚟又遭受到某特殊機構嘅岐視,唔止批死話阿仔一定讀特殊小學,就連中學都批死埋去特殊,甚至批死佢將來極其量只能做一個服務員!我知我唔應該去介意,但聽完真係又嬲又hurt囉!(佢係好鄙視咁同我講,絕對唔係激將法)如果將來阿仔有成功嘅一日,我一定會多謝佢今日嘅睇死!
你小朋友係咪升二年級?喺學校有咩問題?老師有無建議?我都明白如果只因行為問題而要考慮特殊果種深深不憤嘅感覺,但係有時真係好累,無形嘅壓力好似每日都壓住自己透唔到氣,眼淚越來越容易出來,到底應該點做?

Capricorn2521  咩機構?咩人黎架? 識吾識講野架?  發表於 12-9-12 10:31

你唔好俾自己太大壓力,如果真的覺得好辛苦,見仔仔醫生時同佢哋講下,我之前有段時間都是,最後同仔仔的醫生講,轉介咗我看醫生,現在食緊藥,相比之前,情況穩定咗。
我估你仔仔同我個一樣,某程度上,佢哋是睇下佢同那個人的交情,如果佢同你的交情好,佢會讀你講,跟你做。但回到學校,佢同老師的交情未去到使你仔仔在乎。另一方面,佢可能是draw老師的attention,即使是罸,都叫做有人理會。

回復 psv 的帖子

其實我唔介意轉特殊,只係怕連特殊學校都未必能接受佢O既行為問題,咁到時點呢?之前睇新聞話有位特殊學生因為上堂走黎走去,比老師縛住O係張椅度,可能因為果位學生唔識表達.... 雖然呢D 可能係個別事件,但我唔希望有機會發生O係我仔身上﹗

需要入讀特殊學校的首要條件係評估出黎佢的智商為70以下,唔會因為佢坐唔得,四圍行而要求你入讀的。另評估結果亦都唔會堅持要你的小朋友入讀特殊學校,最終選擇權係父母身上。
入讀特殊學校唔會比人縛住係張椅度的,就算發脾氣到有攻擊性行為,大多數老師都會想辦法令佢情緒回復平靜,真的無效就唯有報警轉送精神科;但呢D係萬中無一的事例。
小朋友有ADHD的問題,等大個一點,可以靠藥物去控制,只有搵到一間有愛心的小學,同樣可以係主流有所成就!

回復 ivybibi 的帖子

THANKS~ 唔會因為坐唔定而安排入特殊學校,但如果學校真係容納唔到呢?我明白學校有愛心好重要,但學校話放完暑假番去變左好多,叫唔聽,話唔停,咁再包容O既小學都好難接受到佢囉....

會唔會剛剛放完假,心情未平復?希望佢過多一兩個星期,習慣返,可能會好些。加油!

‹ 上一主題|下一主題