用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一信班家長
樓主: bcdaniel
go

一信班家長 [複製鏈接]

回覆 # 的文章

各位, 有無收到風幾時換季呀
:-D

會唔會因為擒日英默果堂, 用黎做評估呀
聽阿仔講擒日做咗評估.

原帖由 KW 於 08-11-4 18:48 發表
Today's student handbook marked those pages again.  I have no idea why 最近冇英默....may be too many dictation last 2 weeks so they try to stop one time... Any mammies know?

其實我都唔係好肯定, 又見老師叫帶顏色筆, 我見通常評估都用顏色筆, 咁咪問下阿仔係咪做評估囉, 佢又答我話做評估, 我都係估估吓咋  

原帖由 feelogsofee 於 08-11-4 23:36 發表
又評估.... 點解阿囡MUG 都無講....真係激死.

我又發揮小宇宙, 我估要, 因為上次測驗週寫明小二至小六, 但今次又無寫, 所以, 我估係要既

自從阿仔做咗小一生之後, 我成日覺得自己好似有金田一上身

原帖由 Sue^_^ 於 08-11-5 09:38 發表
有無媽咪知 next month 的 exam 是否我們小一都要呀? ...

啱啱, 阿仔又係衰係呢d minor mistake, 阿媽講十次都無用, 被老師-1分, 就即刻上哂心
有次阿仔仲玩野, 張個名倒轉寫, 佢話係達文西密碼, 你話死得未.

原帖由 Sue^_^ 於 08-11-6 00:04 發表
好多時候都係唔小心衰大意個種, 加上寫字好似飛咁,如 T-shirt, 阿仔寫 s 飛左上半空,老師就當做 capital 'S',扣分囉; 數學的直算式,阿仔寫d數字過左位,偏去'十' 位,又扣分囉。 真係好 minor,但都好... 比阿仔知道唔好再'鬼畫 ...

唉, 講eq呢環我最弱, 每每醒完阿仔, 就好鬼內疚, 所以, 我相信阿仔係黎修我同隻佬 .

原帖由 Sue^_^ 於 08-11-6 09:38 發表
'張個名倒轉寫' ? 好鬼搞笑 .....換個角度看,妳要欣賞他的創意和幽默,呢個年代d媽咪要練出高EQ,否則 '憫' 死自己呀!

係啦, 呢頭好鬼棧好輕鬆咁過咗星期六日(因為唔記今日默中文), 家陣雙陪逢還

原帖由 feelogsofee 於 08-11-6 10:13 發表

下星期英默, 都默幾多喎.

...

回覆 # 的文章

擒晚比阿仔激c, 寫手冊寫到一舊舊, 佢寫science要做workbook unit 1, 2, 睇番雖然唔係太多頁數, 咁咪叫佢做囉, 點知呢到唔識果到唔識, 同埋你知啦, 呢科要一路睇課文一路做, 咁咪同阿仔一齊做, 之但係又覺得唔係好妥, 例如duck同flamingo比較, 阿仔話flamingo係唔可以飛, 佢話flamingo咁大隻, 好似鴕鳥咁飛唔到, 但我話唔係播, 佢係可以飛架播, 大家就咁係到argue, 咁我問佢老師點教, 佢就話無教, 吓唔係碼, 即刻打電話問功課, 點知係唔駛做, 只係要做correct番之前d功課, 就咁樣, 嘥哂我d寶貴上網時間

回覆 # 的文章

各位, 想問下冬季校服對襪是否灰色底紅綠邊呢 因為今天送阿仔上校巴, 見到其他學長係深綠色, 係咪轉咗新顏色呢

回覆 # 的文章

撞鬼囉 擒日放學, 又見到班學長係灰色襪, 唔通, 我係朝早有色盲障礙

回覆 # 的文章

今日起身見到好似暖番d, 足足用咗我10分鐘, 究竟著冬季定夏季 我最怕唔凍唔熱既天氣, 著得多又熱親, 著得少又冷親. 我發覺雖然係短絨褲, 但金綸幫我估大咗, 阿仔好似著咗條裙褲咁, 再加埋對好長既襪, 比我想像中露少好多肉, 咁又好好喎

回覆 # 的文章

各位, 請保重身體, 家陣天氣時冷時熱, 好易仲蕉 我家陣就係到吽梗, 話說上星期阿仔發燒, 喉嚨發炎, 到佢好番之後, 我就黎執手尾(病埋), 我仲用梗念力叫自己橕住, 要橕埋一田大激安呀......

回覆 # 的文章

擒日, 終於都要求救要打長途, 叫隻佬早d返屋企幫手湊仔. 叫得隻佬早d返港, 咁就失自由, 要等到今日下午先可以去一田, 今日睇番報紙, 嘩物咁多人去買野, 好誇張啊...

kw, 班同學仔都好好啊!

原帖由 KW 於 08-11-20 14:20 發表
Brianmama,

你保重呀,上星期亞仔發燒,好快退左但疴了幾曰,局住帶弼,好可憐,又不能食小食. D同學們好好,唔知係咪以為他無帶,幾個都塞d糖呀餅呀百力支呀俾他...持續了好幾日.

我話你同人講唔使la,你唔食得架,他說他 ...

回覆 # 的文章

最終, 我都無逛一田, 行經路邊, 都己經覺得好多人好誇張, 所以無入去.  反而, 我去咗unixxlo到買咗件黑色羽絨比阿仔, 個度d衫都好鬼有型, 好等我又再的起心干, 做運動減肥, 著型衫

回覆 # 的文章

呢幾日真搞野, 自己唔舒服, 個鼻好似唔識閂水喉咁, 係咁長開, 嘥紙巾唔在講, 家陣仲搞到損埋, 唔抺就鼻水流, 抺佢又痛, 又再加埋天氣乾燥, 個鼻入面好乾, 呢即係個圓筒狀既鼻腔係乾中間又有條小溪, 出口又損, 真搞野

回覆 # 的文章

唔記得講正題添, 話說近日派說話練習, 呢科最頭痕, 叫阿仔試下講, 我聽佢講到頭都側埋, 但阿大少覺得自己字正腔源滿哂分, 救命呀 見大少自信心满瀉, 唔多想打撃佢既自信心, 但又眼見唔多對路, 最幣就係自己都係有限公司. 同隻佬講, 佢就話無問題, 放靚仔去大陸玩一個半個月就搞掂, 只有自己係到內急 原來唔只有三急, 係有四急

回覆 # 的文章

近日行經呢個網站, 覺得唔錯, 得閑入去睇下:  www.hkkids.com

大家努力吧!細路仔就加油吧!再過埋12月初既考試, 就可以好輕鬆咁放假

阿仔擒晚好緊張咁問我, 點解12月份訂午餐咁少日子, 係咪阿媽煮飯要帶飯, 驚死無得食咁, 我就解釋話月初有四日考試, 只返半日學, 所以無得食, 到18號以後, 就有特別活動同埋放聖誕假, 咁又係無得訂, 嘩, 當佢聽到放聖誕假有咁多日, 就開心到眼都大埋 (佢幼稚園時放好少假!), 細路真係易開心, 今朝早咗起身, 食完早餐, 佢己經開始寫信比聖誕老人, 寫埋要物禮物, 我睇佢個心己經放緊假

原帖由 feelogsofee 於 08-11-27 17:28 發表
我只覺得最近兩星期, 每日都好似有做唔完咁多野做.  阿囡話好累, 原來今天做左英文ORAL EXAM, 又補做昨天無返學的中文耹聽練習. 小息又唔知點解, 不可以休息.  我只好俾佢訓晏覺, 訓醒先做功課.....明天英文默書, 可 ...

回覆 # 的文章

好耶, 考埋聽日就考完試, 可以plan定假期完物野lu
‹ 上一主題|下一主題