用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

Hi SPJB
踏入11月真的有D緊張,我都係叫阿囡攞返D書出黎讀比我聽,我最擔心是常識,因為生字多,佢又好大頭蝦--連抄都要抄錯,我都無辦法! 而英文我就每天幫佢串幾個生字,有D是已經默過,有D就將會默,希望佢唔會洗晒腦啦! (不過完全係皇帝唔急,太監急,叫佢溫書真係想C )
不過大家都加油啦,其實佢哋都係6歲幾,要急也急唔黎!!!!!

原文章由 SPJB 於 07-10-31 09:27 硐表
Hi all,

我地都決定唔BBQ啦, 阿仔都唔多食肉, 自己帶嘢去食

講開張黃色常識綱上學習工作紙, 其實我地都係做左好少次咋, 阿仔話有d同學仔自己全部tick哂, 其實係無做. 佢話佢又想tick多d,
我同阿仔講咁咪即係 ...

Hi Irisho2

好開心終於有人同阿囡同班了 (歡迎!!!),我跟你也是--最初都因為功課及時間的運用上與阿囡攪到好唔開心,連老公都feel到我好緊張,最後只有不停地試吓,那個方法和時間適合佢(因為功課無可能唔做,只好選擇性地做網上的學習,後來在兩三個星期前才找到共識),阿囡好似開心好多,連我自己的情緒都好d!大家都努呀!!! 我相信每個關心自己小朋友功課的父母都是緊張自己的小朋友,只不過可能是時短,要做的嘢太多,一時末能適應,所以我會時常提醒自己個囡只有6歲,不要迫得太緊,所以每晚我都會盡量在睡前跟她一起看故事或祈禱/讀聖經,有少少鬆弛的時間--是我和阿囡都需要的!!

原文章由 Irisho2 於 07-11-4 20:00 硐表

Hi Kennis

一直已留意這網站, 但估不到我俩小孩是同一班呢!之前和兒子的關係因學業問題, 跟他僵持。everday  I like recorder .讀書.. 做功課..溫習啦等等..看他小小年紀做那麼多功課, 測驗, 黙書.. 他的小學真的 ...

Hi SPJB
星期六無去到,因為阿囡游完水可能太倦唔肯出門口,所以我無去!真的好,有你的分享!!!
阿囡果班明天考英文口試!我見佢寫左手冊,但真的唔知點溫
只有希望佢明天大發神威啦!

原文章由 SPJB 於 07-11-13 16:40 硐表
Hi all,

有無攪錯, 琴日咁快就考左普通話口試, 我都未同囝囝溫熟, 囝囝仲話老師揀左佢最唔熟嗰2組叫佢讀 我見其他班都有寫明係星期幾考嘅.   ...
‹ 上一主題|下一主題