用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

有無2007年9月入讀宣小的家長?

如題?

有呀! 我阿仔編左入1B班.
你呢?

星期一, 二都係放一點, 其實駛唔駛照時間表帶書呢?

原文章由 JoJoMammy 於 07-1-6 00:38 硐表

如題?

大家好,我阿囡入左1A班,我都想知駛唔駛帶書!!!!

原文章由 SPJB 於 07-9-2 16:43 硐表
有呀! 我阿仔編左入1B班.
你呢?

星期一, 二都係放一點, 其實駛唔駛照時間表帶書呢?

想八下 1A 及 1B邊個係班主任呢?

我囝囝校車站都有1B班, 個女仔好高! 我心諗一年級 ( 咁高既 )

hugub

有無1C班同學呢?

Hi Hugub & all mami,

1B班主任係崔老師, 有無教過你囝囝?
你囝囝讀邊班呀?

我之前同你講過我阿仔好怕羞又被動, 怕佢難適應, 上星期請左幾日假陪佢返學, 佢嘅表現比我想像中好呀, 我問佢鍾唔鍾意呢間學校同老師, 佢都話鍾意, 咁問佢識唔識到同學仔, 佢又話未, 此終比較慢熱, 都係要慢慢黎.

有件事好攪笑, 我比個小息袋佢帶d嘢返學校食, 返黎見到無郁過, 佢竟然話小息時操場無位坐所以無食到, 我話企喺度食都得架, 佢又話無人企喺度食嘢. 上星期只係小一生返學都無位坐, 咁今日全校開學咁更加無位?

另外因為我囝囝比較細粒, 個書包對佢黎講實在係好大好重, 我想問吓上英文堂係唔係4本書都要帶(Student’s book, Grammer, Task book 仲有一本唔記得咩名), 咁中文數學堂係唔係要帶埋工作書&作業架.

我囝囝係搭學校保姆車架, 但係唔知點解無保姆跟車嘅, 個書包咁重, 扶一扶佢上落都好吖, 此終仲細. 我見其他學校都有個保姆豆一豆佢地個書包上落車嘅, 你地d車有無架.

各位媽咪, 有無嘢分亨吓呀!

原文章由 hugub 於 07-9-3 10:51 硐表
想八下 1A 及 1B邊個係班主任呢?

我囝囝校車站都有1B班, 個女仔好高! 我心諗一年級 ( 咁高既 )

hugub

SPJB:

崔婉蘭老師舊年教1A, 一年級老師一定好有愛心!! 我囝囝今年讀2D..

英文 Grammer, Task Book and Listening 帶返學校老師會收, 到時上堂會派返比小朋友用(唔使書包咁重又唔怕冇帶)

中文工作紙同作業都係收左做至派 ( 基本上每日都有呢兩種功課 )

數作及補充每日要帶

學校校車有Auntie 幫佢上車"豆"書包, 個書包咁重佢自己點上車

我囝P.1 初時小息都係冇食,因為唔夠時間又冇位坐, 10月適應左之後仲想帶錢幫襯小食部.. 比少少時間佢la, 一定得

hugub

Hugub,

你真係超好人, 成日解答我lee d 新手媽咪嘅問題同擔憂.
Thank you so much

原文章由 hugub 於 07-9-3 15:17 硐表
SPJB:

崔婉蘭老師舊年教1A, 一年級老師一定好有愛心!! 我囝囝今年讀2D..

英文 Grammer, Task Book and Listening 帶返學校老師會收, 到時上堂會派返比小朋友用(唔使書包咁重又唔怕冇帶)

中文工作紙同作業都係收左 ...

Hugub,

唔記得問你, 如果喺學校訂飯, 駛唔駛自己帶餐具同餐墊架

原文章由 SPJB 於 07-9-3 17:54 硐表
Hugub,

你真係超好人, 成日解答我lee d 新手媽咪嘅問題同擔憂.
Thank you so much

Hello 大家好!
1A班的班主任是余合歡老師

阿囡話要帶一塊餐墊,而餐具可以唔帶,因為訂飯的小朋友會獲派餐具,但我阿囡話要用自己的,所以佢都照帶!

我覺得上星期的適應期做得好好,學校按排了兩個老師入課室,阿囡好開心,亦見到佢好投入,每日晨早就起牀要返學,不過可能唔係好習慣,每日放學都見佢好累!

今日學校派了學校的互聯網的密碼了!

希望大家的寶寶好快就適應啦!!!!

仲有願來星期一和星期二都不用帶書,到星期三才正式上課!

原文章由 SPJB 於 07-9-3 17:58 硐表

唔記得問你, 如果喺學校訂飯, 駛唔駛自己帶餐具同餐墊架

[ 本文章最後由 kennischow 於 07-9-3 21:14 編輯 ]

SPJB:

學校訂飯唔需要帶餐具, 餐墊安排每班都唔同,有D班唔需要帶餐墊只用餐紙(如麥當勞果D) , 但一定要自備紙巾或卷裝廁紙放locker..

hugub

Hi Hugub,

I see!

呢2日保姆車安排真係好唔掂, 上車本來7:45, 架車成8:00先到, 返到學校咪分分鐘遲到 . 落車本來係1:35, 架車成2:00先到, 等c人咩.

不過我明白arm arm 開學係咁架啦, 希望快d穩定d啦.

原文章由 hugub 於 07-9-4 10:51 硐表
SPJB:

學校訂飯唔需要帶餐具, 餐墊安排每班都唔同,有D班唔需要帶餐墊只用餐紙(如麥當勞果D) , 但一定要自備紙巾或卷裝廁紙放locker..

hugub

工課一問

Hello 大家好!

請問有冇1E班的同學呢?
可否告知今天的中文工課應怎麼做?

謝謝.

thwong

我囝囝1B班昨天無功課呀

我地幾個小朋友都好似編左入唔同嘅班喎
1A - kennischow
1B - SPJB
1C - 小伊
1E - thwong

不過唔緊要啦, 你地多d上黎傾吓計吖

係呢, 你地有無人去星期六嘅音樂會呀?

原文章由 thwong 於 07-9-5 18:40 硐表
Hello 大家好!

請問有冇1E班的同學呢?
可否告知今天的中文工課應怎麼做?

謝謝.

thwong

呢個星期六,我們會出席音樂會。

我們要去飲, 沒有時間出席音樂會.

thwong

原文章由 SPJB 於 07-9-6 09:40 硐表
我囝囝1B班昨天無功課呀

我地幾個小朋友都好似編左入唔同嘅班喎
1A - kennischow
1B - SPJB
1C - 小伊
1E - thwong

不過唔緊要啦, 你地多d上黎傾吓計吖

係呢, 你地有無人去星期六嘅音樂會呀?

...

欠1D,幾乎每班也有代表。

琴日派左一大堆通告都未有時間睇, 主要都係D興趣班課外活動, 今日帶左返公司慢慢睇.

係呢? 你地唸左報咩興趣班未呀?

如果係LUNCH前興趣班, 要成1:45先可以食飯, 好似太晏咁

原文章由 小伊 於 07-9-7 02:48 硐表

欠1D,幾乎每班也有代表。

至於小提琴等樂器班的導師水平又如何呢?

我囝囝本身學緊鋼琴, 所以都唔會再揀樂器學LU, 揀左都無時間練, 盞side時間又要勞氣.

原文章由 小伊 於 07-9-7 12:32 硐表
至於小提琴等樂器班的導師水平又如何呢?
‹ 上一主題|下一主題