用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問浸小好定培僑好呀??希望有人幇到我啦!!!! ...
樓主: justinmom
go

請問浸小好定培僑好呀??希望有人幇到我啦!!!! [複製鏈接]

朋友講過浸小初小階段主要係中文,上到p4全面轉英文,等小朋友容易適應, 而數學初小p1-3係一學期中文,另一期係英文, 浸小都係自己網站, 用文字寫得好清楚向家長交代, 而加有無改就唔知?小一說明會走左果位校長親口講每個科目都用英文教(除中文科), 同朋友係到讀, 講既情況不一樣. 小一說明會裡,最有印象係心理學家& 護士,副校長講d野又好理想, 走國際學校既模式.! 聽完小一說明會, 好多野未知?? 又無得即時問問題, 學校幾多個net又知? 家長即場寫了問題, 校長話會係網站回答,但就一條都無答過!

而課外活動校長話好多唔收錢如:太極......

不過係浸小讀既家長,好多係鍾意佢既教學理念,不是教學語言. 同理浸小個校舍又幾靘,個走廊有酒店feel, 培僑就設備好,將來開左泳池,飯堂就好一流.

講真! 這兩間都難入架啦!都係有好多粉絲!

原文章由 Allie 於 07-10-31 10:11 硐表

浸小中文用國語教,其他用英文教.但小一數學有一學期過度用中文加英文教.呀,PE同LA都是廣東話教的.英文跟程度分成7組教,一年班主要教PHONICS同故事書,二年班開始多寫作! 學費$35000/年,都頗貴,不過校長講過不會加價的.另學費是包括了一星期五天的 ...

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-10-31 11:52 編輯 ]

我去培僑既時候未開(舊年),泳池就千呼萬喚未出來,圖書館好大,但無mud書,我覺培僑校舍實而不華(比起其他新起直資學校), 相當好用.

原文章由 KaWo 於 07-10-31 12:03 硐表
培僑飯堂己開咗.:idea:

其實看二間的家長打的內容,二間學校都各有優點,只要你同意它的理念,二間都是好學校.因二間都是新,要等新一批高中學生畢業,才有成績看. ...
‹ 上一主題|下一主題