用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症.... ...
go

(亂?無助)...小天使評估了......有自閉症.... [複製鏈接]

Re: (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症....

onalwong,點解協康D姑娘話唔駛專登同呀B去做訓練嘅?咩唔係愈早做愈好架咩?(我仔正在等待評估...)

Re: (亂?無助)...小天使評估了......有自閉症....

CarmenBeta,
hi,我仔情況同你仔差不多,剛上完朗研社暑期班,係乖左啲,但望人同聽人叫嘅情況無咩改善.(我仔由婆婆湊,佢地唔合作,我得好少時間教到佢).佢下星期番nursery,睇下好唔好啲.你講果個course係咪叫突破訓練?一星期番幾日?邊位姑娘教?

thanks~~咁我打去問下...
囝囝特別喜歡望靚女 --- 我個仔都係呀!!!
CarmenBeta 寫道:
llcathy,

hello, 我在朗研社報嗰course係叫"突破學習能力成長坊", 是1對1的, 我報個course的目的最主要是學習怎樣和小朋友玩, 因每堂都幾貴, 所以我只是報了4堂, 當時是李姑娘教, 她很nice, 但不是靚女(我囝囝特別喜歡望靚女  ), 我是全職媽媽, 所以在家訓練囝囝.   

onalwong,唔駛sorry呀,身心疲累...我都係...

onalwong,朗研社應該會話要見左你小朋友,睇下佢有咩問題就設計咩訓練比佢.
hinhinmummy,我阿仔非常固執,如我想同佢玩推車但佢唔理我,咁應該點做?(我試過同爸爸扮玩得好開心,佢都無反應)同埋要唔要打破佢嘅固執行為?如佢著鞋係要著右腳先,駛唔駛堅持唔比佢著?夾硬同佢著左腳?

hinhinmummy,我諗你囝囝扭買玩具係好好好正常,而且教得聽,所以唔算固執行為.我仔一唔鍾意就大發脾氣,遲啲都唔知點做言語治療...仲有你地講開睇電視�睇碟,我個仔又係好鍾意,佢啲碟真係睇到識做架,學足啲行為動作.不過有樣野好奇怪,佢對住電視肯學野講野,但我地教佢佢就唔理.好似眼耳口鼻咁,差不多由bb教到而家都無跟我地講過,問佢邊度係佢又唔識指,上星期朋友比左隻講身體嘅碟我,隻碟指同講佢就跟住做啦,不過我問番佢佢又唔睬我啦喎,點算???就算<媽咪>,我都聽過佢跟住電視講,但就未叫過我!

都未見到言語治療師~
連媽媽佢都極少對住我叫,係喊嘅時候會叫下,或者指住啲相係度媽乍.
hinhinmummy 寫道:
llcathy2004

你有無問過言語治療師呢個問題?

你問下佢地d專業意見

至於'媽咪', 我覺得, 會吾會佢雖然識講'媽咪', 但吾明'媽咪'係乜呢?

我記得, 我仔以前only講媽媽, 但吾係對住我講, 有一次, 佢對住我講'媽咪', 我真係開心到喊左出黎, 人地普通父母, 1年半載, 小朋友就識叫daddy/媽咪, 但我果個, 足足等左3年, 先識得叫我做'媽咪'

努力呀, 有問題, 就問d專業人士...................我們呢樹的小朋友個個的'性格'都吾同, '教'的方式未必個個都岩, 但可以參考一下, 看下岩吾岩自己個仔的性格

咁請問,唔知阿仔適唔適合讀普通幼兒園,應該問邊度意見會中肯啲?因佢仲排緊評估,但見佢啱啱番呢一個月nusery都好唔適應,情緒變得好差. :cry:
‹ 上一主題|下一主題