用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急! ...
樓主: potatoo
go

有冇又一村幼稚園嘅媽咪可以幫吓我?急! [複製鏈接]

Re: 有冇又一村幼稚園

恭喜你!你就好啦,我隔籬嗰囝囝不取錄,要求second interview仲咪答覆,佢媽咪哦咗成個鐘,叫我星期一去我囡囡個班主任到講吓俾個人情得唔得,認真頭痛!  

係呀..呢間學校真係好好..
昨晚睇鏗鏘集,SARS後又驚流感,我當時開家庭會議都肯定要俾囡囡有健康的身體多過學多幾個英文,又一村學校啲空氣同環境真係好,對小朋友健康絶對係有好處,其實佢地D英文又唔係想像中咁淺,只不過幼兒班著重自理能力多D同埋培養佢地的學習興趣,我囡囡依家學嘢都好自發性架,近排又話要搜集資料做project。
今日同班主任問吓仲有無位俾我個friend,佢竟然叫我寫信登記先,因為人地已經登記緊,真係無辦法。  

流感即將高峯期,學校今日派通告,校醫可以幫小朋友和家長注射「流感」預防針,照顧真週到,我會三個人參加,有無同學仔參加呀!到時見     

據我所知佢唔係留守喺學挍,但喺會定時去檢視學校衛生、提供校長及老師專業醫療意見、亦有同家長講講座(去年題目由學校派問卷比我地家長收集統計後先定講題)咁。
其實全名叫「醫事顧問」,之前我都唔明点解佢地有醫事顧問,原來又一村學校D個醫生喺03年由教育署比佢地嘅。
醫生每支針$55

vhunghk

當年我同囡囡面試時也問過這個問題,原來佢哋五萬四仟幾呎地方喺自己買咗,與租地做學校不同,佢地唔駛個個月交租。

其次,佢地喺非牟利學校,即喺無論學校有幾多錢賺校董會佢唔會分一毫錢,非牟利學校所有嘅盈餘是用返哂喺學生身上,同校董可以分錢既收費不同係主要的原因之一,我就此事打過電話問過教统局,佢哋話學校講既喺事實,你都可以打電話問下
‹ 上一主題|下一主題